ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βαριά σκιά έριξε ο Τζιοβάνη στο ΑΚΕΛ

Θύμησες της Δρομολαξιάς, της Focus και η αντιπαράθεση για το ηθικό πλεονέκτημα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν σείονται οι τεκτονικές πλάκες της άρχουσας τάξης με το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων, το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στο ΑΚΕΛ λίγο πριν από την έναρξη του προεκλογικού, θα ήταν, αντί να επωφελείται πολιτικά και να κεφαλαιοποιεί, να βρεθεί στην υπόθεση των πολιτογραφήσεων, μπλεγμένος βουλευτής του κόμματος, αλλά και μέλος των ανώτατων συλλογικών κομμάτων. Η περίπτωση Τζιοβάνη έφερε σε κάποιους θύμησες της Δρομολαξιάς σε άλλους όμως θύμησες της Focus που ακολούθησε. Υποθέσεις που δεν αμφισβήτησαν μόνο το ηθικό έρεισμα που πρότασσε για δεκαετίες το κόμμα, αλλά και που οδήγησαν τα ποσοστά του κόμματος σε ελεύθερη πτώση το 2016.

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου δεν θέλουν με τίποτα μία αναβίωση της περασμένης πενταετίας και δηλώνουν έτοιμοι να φτάσουν μέχρι τέλους την έρευνα των πολιτογραφήσεων, έστω και αν αυτό βγάζει σκελετούς και από το δικό τους ντουλάπι. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να διαχειριστούν την έντονη δυσφορία στελεχών και του ΑΚΕΛικού ακροατηρίου για την εμπλοκή του στελέχους τους, αλλά και τη γενικότερη δυσπιστία και τις αιχμές της αντιπολίτευσης που θέλει το κόμμα και να γνώριζε τις δουλειές Τζιοβάνη ακόμα και να επωφελήθηκε από αυτές τις επαγγελματικές δραστηριότητες.

Το δεκαήμερο Τζιοβάνη

Η αλήθεια είναι πως δέκα μέρες πριν από τη δημοσιοποίηση του περιβόητου βίντεο και όχι την παραμονή των αποκαλύψεων, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνη επικοινώνησε με την ηγεσία του ΑΚΕΛ και ισχυρίστηκε στοχοποίησή του για πολιτικούς λόγους, «τη στιγμή που άλλοι ήταν τα μεγάλα ψάρια». Υποστήριζε πως κάποιοι προσπαθούσαν να τον εμπλέξουν στο μεγάλο σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων, παρά το ότι εκείνος λειτούργησε «καθόλα νόμιμα», όταν η Giovani Group προχώρησε «μόνο σε 6-7 πολιτογραφήσεις». Η χρονική συγκυρία του τηλεφωνήματος στην ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν ήταν βεβαίως τυχαία, γιατί εκείνη ακριβώς τη στιγμή είχε επικοινωνήσει μαζί με τον βουλευτή και τους υπόλοιπους βεβαίως πρωταγωνιστές του βίντεο το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Jazeera. Τους ενημέρωνε βασικά πως είχε περιέλθει στην αντίληψή του ένα θέμα που τους αφορούσε και που τους ενέπλεκε με το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα. Τους ζητούσαν, μάλιστα, σχόλιο ή τη δική τους εκδοχή για την υπόθεση του περιβόητου επενδυτή, το οποίο θα περιλαμβανόταν στο σχετικό θέμα. Οι κ.κ.Συλλούρης και Τζιοβάνη ετοίμασαν τη γραμμή υπεράσπισής τους αλλά σίγουρα δεν ανέμεναν πως όλη εκείνη η ιστορία είχε οπτικοποιηθεί και θα δημοσιευόταν έναν χρόνο αργότερα, αναγκάζοντάς τους σε παραίτηση. «Ουδέν μεμπτό» ήταν το σχόλιο που επανέλαβε και υπογράμμισε ο Τζιοβάνη προς τον Άντρο Κυπριανού και άλλα στελέχη την παραμονή των μεγάλων αποκαλύψεων, όταν βγήκε το ολιγόλεπτο βίντεο και αυτό φέρεται αρχικά να έπεισε την ηγεσία και τον ευρύτερο κύκλο στελεχών. Καθόλου τυχαία η αρχική ανακοίνωση του ΑΚΕΛ λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση που παρέπεμπε στην ανακοίνωση Τζιοβάνη και που εν πολλοίς την υιοθετούσε, αν και υπογράμμιζε ότι θα επιμείνει μέχρι τέλους στην αποκάλυψη των σκανδάλων. Χρειάστηκε να δουν ολόκληρο το βίντεο για να αντιληφθούν αφενός το μέγεθος της ζημιάς και αφετέρου πως η παραίτηση Τζιοβάνη ήταν μονόδρομος, δεδομένου ότι τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς όπως τα περιέγραψε. Σε αυτό το πλαίσιο είχε συγκληθεί η Γενική Γραμματεία το πρωί της Τρίτης και το πολιτικό γραφείο το απόγευμα με στελέχη να ζητούν διαγραφή του, εάν ο ίδιος δεν συναινέσει στο να παραιτηθεί. Και λέμε να μη συναινέσει, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πηγές, αρνήθηκε αρχικά να παραιτηθεί, ενώ στη συνέχεια με την επιμονή της ηγεσίας, ζητούσε λίγες μέρες να το σκεφτεί. Τότε στελέχη επέμειναν πως μόνος δρόμος ήταν η παραίτησή του την ίδια μέρα, καθώς σε τέτοιες κρίσεις ρόλο παίζει και η χρονική συγκυρία. Για να πειστεί, καίριο ρόλο, εκτός από τον Άντρο Κυπριανού φέρεται να έπαιξε και ο Γιώργος Λουκαΐδης.

Διαγραφή μέχρι νεωτέρας

Μπορεί όμως ο Χριστάκης Τζιοβάνη να παραιτήθηκε τελικώς, ωστόσο ο λεκές στο κόμμα έμεινε, γιατί εκτός των στελεχών που είχαν εκφράσει από νωρίς δυσφορία και ζητούσαν λήψη μέτρων η ηγεσία έχει να αντιμετωπίσει τον θυμό της βάσης. Στο Πολιτικό Γραφείο αποφασίστηκε ομόφωνα ότι η μόνη επιλογή ήταν η παραίτηση Τζιοβάνη και στην Κεντρική Επιτροπή που ακολούθησε αποφασίστηκε η διαγραφή Τζιοβάνη ως μέλους του ΑΚΕΛ μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Ήδη στις κομματικές ομάδες βάσης που συζητείται το θέμα στο πλαίσιο οργάνωσης του εκλογικού συνεδρίου, πολλοί είναι εκείνοι που διερωτώνται, πώς είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ο κομματικός μηχανισμός και δη η περιβόητη Επαγρύπνηση τις επαγγελματικές δραστηριότητες του Χριστάκη Τζιοβάνη, αλλά και τις δοσοληψίες του με τον εκ διαμέτρου αντίθετης ιδεολογίας Δημήτρη Συλλούρη. Στο κόμμα, πάντως, ξεκαθαρίζουν πως υποψιάζονταν ότι όλα δεν γίνονταν εν λευκώ, αλλά το κόμμα δεν είναι ο «Μεγάλος Αδελφός» για να ξέρει λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων των στελεχών του. Υπάρχουν στελέχη που υπενθυμίζουν πως οι σχέσεις Τζιοβάνη με Εζεκία Παπαϊωάννου δεν ήταν οι καλύτερες από το 2015. Ο κ. Τζιοβάνη, ήταν 13ος στη σειρά κατάταξης που ετοίμασε η επαρχιακή του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές και αυτό προκάλεσε ρήγμα στα δύο μέρη. Το γεγονός όμως ότι πέρασε πανηγυρικά από την επαρχιακή συνέλευση και ήρθε δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης φέρεται να έβαλε στον πάγο την όποια διαφωνία. Υπάρχουν βεβαίως και πολιτικοί κύκλοι που σημειώνουν πως το κόμμα σίγουρα επωφελήθηκε από τις επαγγελματικές δραστηριότητες Τζιοβάνη και υπενθυμίζουν πως κάποιοι τον είχαν προτείνει ακόμα και για την προεδρία της Ομόνοιας. Ο Άντρος Κυπριανού σε συνέντευξή του στην «Κ» είχε απορρίψει αναφανδόν κάτι τέτοιο, εξηγώντας ότι έδινε μερίδιο από το μισθό του βουλευτή, όπως προνοείται για κάθε βουλευτή του ΑΚΕΛ που δεν είναι έμμισθος του Κόμματος. Πρόσθεσε πως έδινε «ένα μικρό ποσό στην ετήσια οικονομική εκστρατεία του ΑΚΕΛ», υπογραμμίζοντας πως όλα είναι δημοσιοποιημένα.

Συνέδριο και βλέπουμε

Θα μπορούσε το ΑΚΕΛ να βγει μπροστά στην αντεπίθεση και να κεφαλαιοποιήσει τη ζημιά της κυβέρνησης; Ποτέ δεν είναι αργά σημειώνουν στελέχη ή μήπως είναι ήδη αργά για μεγάλες προσδοκίες; Το κόμμα της Αριστεράς βρίσκεται ήδη σε συζήτηση για διεξαγωγή του εκλογικού συνεδρίου –κατά το οποίο λίγα πράγματα αναμένεται να αλλάξουν- αντί να κλείνει ψηφοδέλτιο για τις βουλευτικές εκλογές. Υπενθυμίζεται πως το 2016, τη χρονιά της μεγάλης πτώσης το ψηφοδέλτιο ήταν έτοιμο στις αρχές του του χρόνου. Αυτή τη στιγμή το ψηφοδέλτιο όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει αλλά υπάρχουν συζητήσεις για τη μη συμπερίληψη των επαρχιακών γραμματέων, ανοίγοντας όπως λέγεται από κάποιους κύκλους το κόμμα σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και προκαλώντας σύμφωνα με άλλους κύκλους που σκέφτονται την περίπτωση Τζιοβάνη, νέες περιπέτειες.

Το μετέωρο βήμα του Άντρου Κυπριανού

Τι ισχύει με τον Τζιοβάνη και τη σχέση του με το ΑΚΕΛ είναι ένα κεφάλαιο που δεν θα κλείσει εύκολα για το κόμμα, αν λάβει υπόψη κανείς το βεβαρημένο ιστορικό της Δρομολαξιάς και της Focus. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο του 2013, το οικοδόμημα της Εζεκία Παπαϊωάννου σείστηκε συθέμελα, καθώς δύο κορυφαία στελέχη του κόμματος, ο Βενιζέλος Ζαννέτος και ο Χρίστος Αλέκου (ο οποίος αθωώθηκε στη συνέχεια) συνελήφθησαν για την επένδυση της Cyta στη Δρομολαξιά. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ έβαζε το χέρι του στη φωτιά για την αθωότητα των εν λόγω στελεχών και μιλούσε για σκευωρία του Προεδρικού για να πλήξει το κόμμα και αυτή είναι η θέση του κόμματος μέχρι σήμερα, έστω κι αν για πολλούς η πολιτική εξορία του Νίκου Κατσουρίδη συνδέεται με την εν λόγω περίπτωση. Ακολούθησε και η περίπτωση Focus μεσούσης της προεκλογικής των βουλευτικών για την αδιαφανή χρηματοδότηση από την εν λόγω εταιρεία του επιχειρηματία Μιχάλη Ζολώτα, ο οποίος ελέγχεται για δάνεια που εξασφάλισε από τη Λαϊκή με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, επί προεδρίας Ανδρέα Βγενόπουλου, που προκάλεσε περαιτέρω ρήγματα στη σχέση του κόμματος με τη βάση και στο αφήγημα του ηθικού πλεονεκτήματος.

Το ερώτημα είναι τώρα τι γίνεται, δεδομένου ότι το κόμμα, αντί να κεφαλαιοποιήσει την κρίση στην οποία διέρχεται η κυβέρνηση, φαίνεται να αποκτά εκ νέου ζημιά. Ο Άντρος Κυπριανού έχει ήδη ξεκαθαρίσει στην «Κ» πως έχει προκαλέσει τον ΔΗΣΥ να στείλει όποιον ελεγκτή θέλει να ελέγξει τα οικονομικά του και κατ’ αναλογία να στείλει και ο ίδιος κάποιον στην Πινδάρου και στο Προεδρικό. Κίνηση που δείχνει πως ο ίδιος δεν φοβάται τίποτα. Πέραν όμως των οικονομικών του κ. Κυπριανού που αποτελούν ανοικτό βιβλίο σημαντική θα ήταν μία πιο τολμηρή κίνηση διαφάνειας εντός του κόμματος. Άλλωστε τον Οκτώβριο του 2013, μετά τη Δρομολαξιά είχαν γίνει εξαγγελίες δημοσιοποίησης ενός λεπτομερούς πόθεν έσχες όλων των πρωτοκλασάτων στελεχών. Ένα πόθεν έσχες βεβαίως που για άγνωστους λόγους δεν βγήκε ακόμα στη δημοσιότητα.

Έντυπη Έκδοση

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση