ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Βγάζουν μάτια» οι καταγγελίες για τις τ/κ περιουσίες

Επαναλαμβανόμενα τα κρούσματα, αποφασισμένοι Πετρίδης-Μιχαηλίδης να φτάσουν ως το τέρμα

ΚΥΠΕ

Απίστευτα είναι ορισμένα εκ των περιστατικών και των καταγγελιών που αφορούν τις τ/κ περιουσίες, και τα οποία εκτός του ότι βγαίνουν καθημερινά στην επικαιρότητα, τυγχάνουν σχολιασμού και από φορείς του κράτους ως προς το μέγεθός τους. 

Ανάλογο ήταν το κλίμα και στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, που συζήτησε το θέμα, όπου εκεί τονίστηκε καταρχήν ότι το ΥΠΕΣ και ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τον Γενικό Ελεγκτή, τον Γενικό Εισαγγελέα και τις διωκτικές αρχές για απόδοση των ποινικών ευθυνών όπου αυτές ανήκουν σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, βρίσκεται το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως δήλωσε ο πολιτικός του προϊστάμενος Κωνσταντίνος Πετρίδης μετά τη .

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι με άγονες συζητήσεις που ευνοούν αυτούς που θέτουν τα ζητήματα δεν θα επιλυθεί το πρόβλημα για αυτό, όπως είπε, και υπέβαλε προτάσεις και ολιστική προσέγγιση του ζητήματος.

Ανέφερε πως αναμένει τις προτάσεις των κομμάτων και της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής ώστε με βάση αυτές και τις εννέα προτάσεις που ο ίδιος υπέβαλε, να ετοιμαστούν οι όροι εντολής εμπειρογνώμονα με στόχο αρχές του 2018 να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πρόσληψή του.

Οι... περιπτώσεις 

Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη ενώπιον της Επιτροπής, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζήτησε στοιχεία από την Υπηρεσία Διαχείρισης τ/κ περιουσιών για να ερευνήσει τη σχέση συγγένειας των υπαλλήλων της υπηρεσίας με κατέχοντες τ/κ περιουσίες που παραχωρήθηκαν.

Ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων για τις διαπιστώσεις του αναφορικά με τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι στις τρεις περιπτώσεις ανταλλαγής τ/κ γης με ε/κ που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι οι θετικές γνωματεύσεις έγιναν από γυναίκες λειτουργούς των οποίων οι σύζυγοι εργάζονταν στις εταιρείες που επωφελήθηκαν.

Πρόκειται για δύο περιπτώσεις ανταλλαγής τ/κ γης με ε/κ, που έγινε στην περιοχή Λίμνης στην Πάφο, και μια στην περιοχή Ασώματος, στη Λεμεσό. Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε επίσης σε Τ/κ υπάλληλο της Υπηρεσίας ο οποίος επωφελήθηκε έκτασης 1500 σκαλών στην Ανδρολίκου. Σήμερα κατέχει 884 εκτάρια αφού ανακτήθηκε η υπόλοιπη γη.

Ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι περί το 2000 άρχισε να γίνεται λόγος για την ανάγκη καταγραφής των τ/κ περιουσιών, προσθέτοντας ότι τότε έγιναν και οι πρώτες αναφορές για τις ατασθαλίες και ειδικά στην περιοχή Μακένζι, όπου οι κάτοχοι δεν πλήρωναν τα δάνεια τους.
Ο κ. Μιχαηλίδης πρόσθεσε ότι η περιοχή Μακένζι είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση που έχει από όλα και παρουσιάζει μια εντελώς ανεξέλεγκτη κατάσταση στην οποία οι υπομισθώσεις κατέστησαν νόμιμες.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι ζητήθηκε και λήφθηκε νομική γνωμάτευση με βάση την οποία η οποιαδήποτε πρόνοια για υπομίσθωση παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα του νόμου. «Δεν ήταν πρόθεση να κάνουμε τους πρόσφυγες εισοδηματίες, χωρίς να κάνουν οτιδήποτε και να εισπράττουν ενοίκια από γη η οποία δεν τους ανήκει», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε επίσης σε άλλη περίπτωση στην Πιαλέ Πασιά στη Λάρνακα στην οποία αποζημιώθηκαν με 700.000 ευρώ τρεις ιδιοκτήτες παράνομων υποστατικών, στους οποίους δόθηκαν και οικόπεδα για επαναδραστηροποίηση, τα οποία εκμίσθωσαν.

Αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση Τ/κ υπάλληλου του κλάδου διαχείρισης τ/κ υπηρεσιών στον οποίο παραχωρήθηκε τεράστια έκταση 1.828 δεκαρίων που είναι 1,500 σκάλες στην Ανδρολίκου. Πρόσθεσε ότι αυτή παραχωρήθηκε στον γιο του και τη γυναίκα και μετά από ανάκτηση συνεχίζει να κατέχει 884 δεκάρια.

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διαχείρισης τ/κ Περιουσιών Ματθαίος Οικονομίδης είπε πως κλήθηκε ο Τ/κ και του ζητήθηκε να επιστέψει τα 1.100 δεκάρια, προσθέτοντας ότι διεξήχθη έρευνα επί τούτο .

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι στην έκθεση του για το 2014 περιλαμβάνεται ότι έγιναν αγοραπωλησίες τ/κ περιουσιών που δεν φαίνεται να έγιναν με καλή πίστη, καθώς το τίμημα πώλησης ήταν χαμηλότερο της αγοραίας αξίας και σε πολύ σύντομο διάστημα πωλήθηκαν εκ νέου σε διπλάσιες τιμές. Πρόσθεσε πως το 2008 αγοράστηκε τ/κ περιουσία έναντι 800.000 ευρώ και την επόμενη ημέρα αυτή πωλήθηκε για 1,5 εκ. Είπε ακόμα ότι έγιναν αγοραπωλησίες τ/κ περιουσιών στην Πύλα και την Ποταμιά, που δεν εμπίπτουν στη διαχείριση του κηδεμόνα.

Είπε επίσης πως υπήρξαν περιπτώσεις που όταν αποβίωνε ο Τ/κ ιδιοκτήτης, ώθησαν τους κληρονόμους να πωλήσουν ώστε το κράτος να πάρει τα μεταβιβαστικά τέλη, γίνονταν αποδεκτές αγοραπωλησίες χωρίς να τηρείται η πρόνοια του νόμου για μόνιμη διαμονή στις ελεύθερες περιοχές. Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση της ανταλλαγής μεγάλου αριθμού τ/κ περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή στη Λίμνη στην Πάφο με διάφορα τεμάχια, τα οποία ο επιχειρηματίας αγόρασε από Ε/κ, το 2009.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας γνωμάτευσε πως η περιουσία που περιήλθε στην κατοχή των Τ/κ μετά την ανταλλαγή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως εγκαταληφθείσα και ενώ προηγουμένως ήταν υπό τη διαχείριση του κηδεμόνα τώρα έχει απελευθερωθεί.

Η εικόνα μετά από μελέτη

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Υπουργός Εσωτερικών παρέδωσε στην Επιτροπή Προσφύγων την εσωτερική μελέτη του Υπουργείου στην οποία καταγράφεται η εικόνα που επικρατεί στη διαχείριση των τ/κ περιουσιών. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά σε δήλωση μετά τη συνεδρία είπε πως μετά από ενάμισι χρόνο κατά τον οποίο η Επιτροπή Προσφύγων ζητά να κατατεθεί η έκθεση, μετά την κατάθεση της διαπιστώνεται ότι πρόκειται για τον στρατηγικό σχεδιασμό.

Ερωτηθείσα σχετικά, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πολυσέλιδο έγγραφο που κατατέθηκε δυνατό να αποτελέσει τροφή για σκέψη κατά την ετοιμασία των προτάσεων που θα υποβάλει η Επιτροπή στο διάλογο που ζητά ο Υπουργός Εσωτερικών. Η Πρόεδρος της Επιτροπής παρατήρησε ότι διαχρονικά παρουσιάζονται ατασθαλίες στη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, προσθέτοντας ότι απαιτείται εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τους τρόπους διαχείρισης των τ/κ περιουσιών. Ανέφερε ότι τώρα γίνεται μια αναδιανομή των τ/κ περιουσιών χωρίς κανένας να γνωρίζει τη βάση και τα κριτήρια επί των οποίων γίνεται η αναδιανομή και τόνισε ότι πρέπει να παταχθεί η παρανομία και να επέλθει σωστή διαχείριση «χωρίς ανθρωποφαγία».

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών αναφορικά με τις ανακτήσεις, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως δεν μπορεί να υπάρχουν πρόσφυγες που μένουν σε παραπήγματα και κάποιες κατοικίες να χρησιμοποιούνται για 3 ημέρες το χρόνο.
Πρόσθεσε ότι έγιναν 49 ανακτήσεις κατοικιών στη Λευκωσία εκ των οποίων οι 40 παραχωρήθηκαν. Συνεχίζοντας τόνισε ότι πρόκειται για εθνικής σημασίας ευαίσθητο θέμα επί του οποίου κατέθεσε δημόσια εννέα προτάσεις, σημειώνοντας ότι τα θέματα πρέπει να προσεγγιστούν με ανοικτό μυαλό.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X