ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Παύλος Μυλωνάς στην «Κ»: Δεν ένιωσα ποτέ ξένο σώμα στο ΔΗΚΟ

Aπαντά στο πώς ένας αντιομοσπονδιακός βρίσκεται σε ένα κόμμα που έχει κάνει σημαία του τη ΔΔΟ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πώς ένας αντιομοσπονδιακός βρίσκεται σε ένα κόμμα που προσπαθεί να κάνει σημαία του τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία; Ο Παύλος Μυλωνάς το εξηγεί σημειώνοντας πως πολλοί δηλώνουμε χριστιανοί αλλά πόρρω απέχουμε από τον χριστιανικό τρόπο ζωής. «Οι θεωρητικές προσεγγίσεις του θέματος της ομοσπονδίας δεν έχουν νόημα. Ενώπιόν μας έχουμε συγκεκριμένες πρόνοιες, οι οποίες πιθανόν να οδηγήσουν στη διάλυση της Κυπριακή Δημοκρατίας και τη μετατροπή της πατρίδας μας σε τουρκικό προτεκτοράτο», αναφέρει. Απαντά αν έχει προδώσει τον ιδεαλισμό της νιότης του και τι αποτελεί τη λύση με σωστό περιεχόμενο. Χαρακτηρίζει εμμέσως θεωρίες συνωμοσίας τη συζήτηση συνεργασίας ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ στις προεδρικές εκλογές του 2023 τη στιγμή που αυτή τη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία βάλλεται από παντού. Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, πως θα είναι «στρατιώτης στην προσπάθεια υπεράσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβίωσης του Ελληνισμού της Κύπρου και αποκατάστασης της δικαιοσύνης στον τόπο μας».

–Από το βίωμά σας, υπάρχει αντικειμενική δημοσιογραφία ή όλα μπαίνουν κάτω από τoν υποκειμενικό φακό του δημοσιογράφου;

Δενυπάρχει αντικειμενική δημοσιογραφία και είναι φυσικό. Όλες οι ειδήσεις και οι πληροφορίες υπόκεινται στο φιλτράρισμα της αντίληψης ενός εκάστου δημοσιογράφου. Αφήνω έξω τα άλλα συμφέροντα που μπορεί να επηρεάζουν τη δημοσιογραφία.

–Η πολιτική ήταν πάντα στα πλάνα σας ή προέκυψε στην πορεία;

Η πολιτική είναι η ζωή μας. Η τουρκική εισβολή και κατοχή –είμαι πρόσφυγας από την επαρχία Κερύνειας–, ο πόνος και η αδικία για τους παππούδες, τους γονιούς μας και εμάς με οδήγησε στη δημοσιογραφία. Η αναζήτηση της αλήθειας και της δικαιοσύνης πρέπει να είναι τρόπος ζωής, είτε είσαι στη δημοσιογραφία είτε στην πολιτική.

–Από τη μέχρι τώρα πορεία σας στην πολιτική, νιώσατε ποτέ πως προδώσατε τον ιδεαλισμό των νεανικών σας χρόνων;

Ποτέ δεν θα μπορέσω να απωλέσω το όνειρό μου. Είναι παρακαταθήκη από τους παππούδες και τους γονιούς μου. Η επίτευξη του στόχου της ελευθερίας, της αυτογνωσίας και της ταυτότητας είναι μια διαδρομή με διάφορους σταθμούς.

–Σε τρεις γραμμές, ποια είναι η λύση με το σωστό περιεχόμενο;

Είναι η λύση όπου θα εφαρμόζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα ελευθερώνει την πατρίδα και τον άνθρωπο, θα επιστρέφουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους και θα ζούμε όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι σε συνθήκες δημοκρατίας.

–Μπορεί ένα πρόσωπο που αποκηρύσσει την ομοσπονδία να βρίσκεται σε ένα κόμμα που τη θεωρεί σημαία του;

Οι θεωρητικές προσεγγίσεις του θέματος της ομοσπονδίας δεν έχουν νόημα. Ενώπιόν μας έχουμε συγκεκριμένες πρόνοιες, οι οποίες πιθανόν να οδηγήσουν στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη μετατροπή της πατρίδας μας σε τουρκικό προτεκτοράτο. Για να καταλάβετε, κάποιοι δηλώνουμε χριστιανοί αλλά πόρρω απέχουμε από τον χριστιανικό τρόπο ζωής.

–Έχετε νιώσει ποτέ ξένο σώμα εντός του ΔΗΚΟ δεδομένου ότι είχατε άλλη πολιτική αφετηρία;

Όχι ποτέ. Διαφωνίες έχω, όπως έχουν πάρα πολλοί συναγωνιστές σε διάφορα ζητήματα. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ακούει, ανέχεται και προσπαθεί να συνθέσει καθηκόντως ως πρόεδρος του κόμματος.

–Υιοθετήσατε ποτέ τη ρήση «τα κόμματα διχάζουν, η πατρίς ενώνει»; Ίσως τα κόμματα να είναι τελικά απλώς το «αναγκαίο κακό» για να ασκήσει κάποιος πολιτική;

Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Αποτελούνται από ανθρώπους με τα καλά τους και τα κακά τους. Το στοίχημα είναι η αλλαγή σε όλα τα επίπεδα. Αν θα αλλάξεις κάτι, πρέπει πρώτα να αλλάξεις εσύ.

–Πώς θα εκλαμβάνατε προσωπικά την προσπάθεια συνεργασίας με το ΑΚΕΛ στις εκλογές; Κάτι τέτοιο θα ήταν λόγος αποχώρησής σας από το ΔΗΚΟ;

Η Κυπριακή Δημοκρατία βάλλεται από παντού. Θα ήταν αστείο να θεωρήσει κάποιος ότι σχεδόν τρία χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής δυσπραγίας, θα μπορούσα εγώ να απαντήσω σήμερα σε θεωρίες συνωμοσίας. Θα είμαι στρατιώτης στην προσπάθεια υπεράσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβίωσης του Ελληνισμού της Κύπρου και αποκατάστασης της δικαιοσύνης στον τόπο μας.

–Η Λεμεσός των Πύργων τι σχέση έχει με τη Λεμεσό στην οποία εσείς ζείτε;

Η Λεμεσός που έζησα, της γειτονιάς, των ανοιχτών σπιτιών και της ανθρωπιάς, χάνεται στα εκθαμβωτικά φώτα ενός τρόπου ζωής ξένου προς εμένα. Η ανάπτυξη είναι απαραίτητη. Η επιχειρηματικότητα το ίδιο. Αλλά τόπος είναι ο άνθρωπος.

–Σε ποιο βιβλίο επανέρχεστε συχνά;

Στο βιβλίο του Ζαν-Κλωντ Μισεά «Η εκπαίδευση της αμάθειας». Θα ήταν καλό να το διαβάσουν οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι και οι πολίτες αυτού του τόπου. Πραγματεύεται τον εξανδραποδισμό του ανθρώπου μέσα στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.

–Ποια ήταν η τελευταία παράσταση που είδατε;

Εννοείς θεατρική παράσταση… Ήταν πριν από δύο χρόνια περίπου, ο συγκλονιστικός «Αποχαιρετισμός» του Γιάννη Ρίτσου σε παραγωγή Πόλυ Κυριάκου.

–Ποια θα είναι η πρώτη πολιτική πράξη σας αν επανεκλεγείτε;

Θα ψηφίσω πρόεδρο της Βουλής! Θα συνεχίσω να μιλώ με τους συμπολίτες μου και να παλεύω για τον άνθρωπο και την πατρίδα μου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΚΟ  |  Βουλή  |  Εκλογές  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου
X