ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Πέτρος Ζαρούνας στην «Κ»: ΔΗΚΟ για εθνική και κοινωνική ευαισθησία

Ο υποψήφιος βουλευτής απαντάει για τη νέα στρατηγική στο Κυπριακό και το ρόλο του κόμματος στις προεδρικές

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η αποτροπή της «επερχόμενης» συνομοσπονδιακής λύσης είναι μία από τις προτεραιότητες του Πέτρου Ζαρούνα στην περίπτωση εκλογής. Ο υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΚΟ, στη συνέντευξή του στην «Κ», βάζει ως στόχο και πρώτη πολιτική πράξη την υλοποίηση του διακηρυγμένου οράματός του για πολυεπίπεδη ανάπτυξη στην πόλη και την επαρχία Λάρνακας. Στα ενεργειακά χαρακτηρίζει την Αίγυπτο ως το μεγάλο παίκτη της περιοχής προτείνοντας αλλαγή όδευσης του EastMed.

–Η πολιτική του ΔΗΚΟ στο Κυπριακό βασίζεται στη νέα στρατηγική του Νικόλα Παπαδόπουλου. Είναι κατά την άποψή σας εφικτή;

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα αποδείξει πως είναι ένας ρεαλιστικός γεωπολιτικός παίκτης. Όταν τα βρει σκούρα π.χ. με Ισραήλ (Μαβί Μαρμαρά), Ρωσία (κατάρριψη αεροσκάφους στη Συρία), Αίγυπτο (αντιπαράθεση στη Λιβύη και συμφωνία με Ελλάδα) και τώρα με την Ε.Ε. (οικονομικές δυσκολίες) συμβιβάζεται. Άρα η επιδίωξη πρόκλησης κόστους στην Τουρκία τόσο εντός Ε.Ε. όσο και στην περιοχή μας είναι ένας εφικτός τρόπος για να πετύχουμε τους στόχους μας. Φτάνει οι στόχοι που θέτουμε να είναι ρεαλιστικοί και στα μέτρα των δυνάμεων και των δυνατοτήτων μας. Π.χ. δεν μπορούμε να επιδιώκουμε λύση ενιαίου κράτους, όπως κάποια κόμματα προτείνουν, και να περιμένουμε ότι θα τον πετύχουμε.

–Σε τρεις γραμμές ποια είναι η λύση με το σωστό περιεχόμενο;

Είναι μία λύση που προνοεί για ένα λειτουργικό ομοσπονδιακό κράτος χωρίς βέτο αλλά με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Στο κράτος αυτό θα εφαρμόζεται πλήρως και χωρίς μόνιμες εξαιρέσεις το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η λύση αυτή θα προνοεί για μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Στο πλαίσιο της λύσης πρέπει να προβλέπονται η πλήρης κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεως και του επεμβατικού δικαιώματος, καθώς και η πλήρης και ταχεία αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

–Με δεδομένο ότι ήσασταν στενός συνεργάτης του Μάριου Καρογιάν θα ανέμενε κάποιος να είστε υποψήφιος με τη ΔΗΠΑ και όχι με το ΔΗΚΟ.

Συνεργάστηκα με τον κ. Καρογιάν όταν εκείνος ήταν πρόεδρος του ΔΗΚΟ και εγώ επικεφαλής των διεθνών σχέσεων του κόμματος. Δεν τον ακολούθησα, όταν επέλεξε να φύγει από το ΔΗΚΟ. Δεν είχα ποτέ σχέση με τη ΔΗΠΑ, η οποία στηρίζει τον πρόεδρο Αναστασιάδη με τις πολιτικές και τις πρακτικές του οποίου διαφωνώ έντονα τόσο στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης (σκάνδαλο χρυσών διαβατηρίων) όσο και εξωτερικής πολιτικής (Κυπριακό και φυσικό αέριο).

–Σε μία πολύ κρίσιμη εκλογική μάχη για το ΔΗΚΟ, αυτή των προεδρικών εκλογών του 2018, βρεθήκατε απέναντι από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, στηρίζοντας τον Σταύρο Μαλά. Τι άλλαξε και οδηγηθήκατε σε συμπόρευση;

Αυτό που άλλαξε ήταν δύο πολύ σημαντικά για εμένα πράγματα. Πρώτο η μαχητική στάση του ΔΗΚΟ και του Νικόλα Παπαδόπουλου στο ζήτημα της διαφθοράς. Θυμίζω ότι ως ενεργός πολίτης ήμουν από τον Οκτώβριο στους δρόμους μαζί με την πλατφόρμα «Διαφθορά Τέλος». Δεύτερο η σοβαρή επιδείνωση του Κυπριακού και ο αυξημένος και άμεσος κίνδυνος για μία συνομοσπονδιακή λύση, όπως αυτή που οι Βρετανοί, με τη συναίνεση Αναστασιάδη/ΔΗΣΥ, αλλά και ευρωπαίων αξιωματούχων, προωθούν.

–Η ιδεολογική προσέγγιση του ΔΗΚΟ θα πρέπει να είναι κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά;

Με ενδιαφέρει το ΔΗΚΟ να εφαρμόζει πολιτικές με κοινωνική ευαισθησία στα θέματα της οικονομίας (μεικτή οικονομία), δημοκρατική ευαισθησία στα της διαφθοράς (διαφάνεια και τιμωρία των σκανδάλων) και εθνική ευαισθησία στα του Κυπριακού (αποτροπή συνομοσπονδιακής λύσης).

–Με αφορμή το σύνθημα αλλαγής που υιοθέτησε το ΔΗΚΟ, θεωρείτε πως η μόνη επιλογή του κόμματος για το 2023 είναι η συμπόρευση με το ΑΚΕΛ;

Η συζήτηση θα ξεκινήσει την επομένη των βουλευτικών και θα στηριχθεί στα αποτελέσματά τους. Η ισχυροποίηση του ΔΗΚΟ στις εκλογές θα του επιτρέψει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών όρων για τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων της ευρύτερης αντιπολίτευσης.

–Δέκα χρόνια μετά την πρώτη γεώτρηση εντός της ΑΟΖ ποιες είναι οι ενεργειακές προοπτικές;

Ρεαλιστικά οι επιλογές μας είναι: η δημιουργία του EastMed αλλά με όδευση διά της Αιγύπτου. Εναλλακτικά η εξαγωγή του αερίου μας με υγροποιημένη μορφή από τα αιγυπτιακά τερματικά κάτι που θα συμβεί με το κοίτασμα Αφροδίτη. Όλα αυτά πάντα με το νου μας στις βαλκανικές αγορές μέσω του ελληνικού τερματικού στην Αλεξανδρούπολη και στις ασιατικές που δεν επηρεάζονται από τις πράσινες πολιτικές της ΕΕ.

–Ήταν λάθος η χρησιμοποίηση των ενεργειακών ως εργαλείο πίεσης προς Τουρκία και Τ/κ;

Ο ενεργειακός, και στην ουσία και γεωπολιτικός, μοχλός, ήταν και παραμένει ισχυρός έναντι της Τουρκίας και των Τ/κ. Δυστυχώς, η κυβέρνηση επιμένει να μην κατανοεί ότι η αρχική όδευση του EastMed δεν είναι εκ των πραγμάτων πλέον εφικτή. Ο μεγάλος παίκτης στην υπόθεση φυσικό αέριο στην Αν. Μεσόγειο ήταν και είναι η Αίγυπτος. Με αυτή πρέπει να συμπράξουμε και να μη μας παρασύρουν οι ψεύτικες υποσχέσεις του Ισραήλ.

–Ποια θα είναι η πρώτη σας πολιτική πράξη στο ενδεχόμενο εκλογής σας;

Σε εθνικό επίπεδο προτίθεμαι ως διεθνολόγος να χρησιμοποιήσω το αυξημένο κύρος του βουλευτή για να αποτρέψω μαζί με το ΔΗΚΟ την επερχόμενη συνομοσπονδιακή λύση. Σε τοπικό επίπεδο θα υλοποιήσω το διακηρυγμένο όραμά μου για πολυεπίπεδη ανάπτυξη στην πόλη και την επαρχία Λάρνακας. Πρώτος στόχος που θα προωθήσω είναι η μετακίνηση του υπουργείου Μεταφορών στη Ριζοελιά στα πρότυπα της εγκατάστασης του υφυπουργείου Ναυτιλίας στη Λεμεσό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΚΟ  |  Εκλογές  |  Βουλή  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά
X