ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:24
 

Βρίσκει καταφύγιο στα «εθνικά ζητήματα» ο Ερντογάν

Σε Κουρδικό και Κυπριακό αναζητεί διέξοδο από τα εσωτερικά προβλήματα και την οικονομική κρίση η Άγκυρα, η οποία στοχεύει σε τελικό συμβιβασμός την κυπριακή ΑΟΖ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Πριν από λίγο χρονικό διάστημα, μιλώντας στην Κ, ο Αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης» και «Υπουργός Εξωτερικών», Κουντρέτ Όζερσαϊ υπογράμμισε ότι η έναρξη των ξεχωριστών τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ εξαρτιόνταν από σειρά παραγόντων. Τεχνικής, διπλωματικής και οικονομικής υφής παράγοντες καθυστερούσαν τις κινήσεις της Τουρκίας στα περίχωρα της Κύπρου. Επιπλέον, έτρεχαν και οι εξελίξεις σε ότι αφορά τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές στην Τουρκία.

Οι εξελίξεις και πληροφορίες των τελευταίων ωρών, δείχνουν ότι η Άγκυρα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πριν από τρεις εβδομάδες από τις ευρωεκλογές και σε μια περίοδο που ο ΟΗΕ συνεχίζει την διαμεσολάβηση του για την επανέναρξη της προσπάθειας της λύσης, στην Κύπρο πλέον έχει έρθει η στιγμή για την έναρξη των ξεχωριστών εργασιών της Τουρκίας στο πεδίο της ενέργειας. Η τουρκική πλευρά πλαισιώνει αυτήν την πρωτοβουλία με σειρά αξιοσημείωτων κινήσεων όπως την έκδοση νέων Navtex, σχετικών ανακοινωθέντων και την αποστολή του λεγόμενου λιμενικού σε ναυτική άσκηση, η οποία ξεκινά σε λίγες ημέρες στο Αιγαίο.

Κινήσεις και στην Συρία

Την ίδια στιγμή, η τουρκική διπλωματία και το επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εστιάζουν σε ένα άλλο μέτωπο-«εθνικό ζήτημα». Στη βόρεια Συρία, ο τουρκικός στρατός ξεκινά μια νέα αναμέτρηση με τις κουρδικές δυνάμεις.

Παράλληλα με την άφιξη του τουρκικού γεωτρύπανου στα ανοιχτά της Πάφου, στα περίχωρα του Άφριν, ο τουρκικός στρατός και οι συμμαχικές δυνάμεις ξεκινούν νέα επιχείρηση για την διεύρυνση της τουρκικής ζώνης κατοχής εις βάρος της Δαμασκού και των Κούρδων.

Οι πρώτες αναλύσεις

Πως θα πρέπει να ερμηνευτούν οι τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας; Ποιοι παράγοντες άλλαξαν και σήμερα η Τουρκία εστιάζει ταυτοχρόνως στις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στην βόρεια Συρία; Για ποιο λόγο η Άγκυρα επιλέγει την παρούσα ιστορική στιγμή για να δρομολογήσει τις κινήσεις της σε αυτά τα σημαντικά πεδία;

Για τους έμπειρους Τούρκους αναλυτές και Κούρδους δημοσιογράφους, η εστίαση της προσοχής της Άγκυρας στα «εθνικά ζητήματα» (Κουρδικό, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό) σχετίζεται με τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο της ίδιας της Τουρκίας. Έχοντας χάσει τον έλεγχο σημαντικών αστικών κέντρων, η συντηρητική κυβερνητική συμμαχία σήμερα τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις και να ελέγξει την εκλογική βάση της με νέα, εθνικιστικού περιεχομένου μηνύματα.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτή η κίνηση έρχεται σε μια στιγμή που η τουρκική λίρα εξακολουθεί να σημειώνει καθοδική πορεία και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν να καλεί την Ανώτατη Εκλογική Αρχή να προχωρήσει στην επανάληψη των δημοτικών εκλογών για τον μητροπολιτικό δήμο της Τουρκίας.

Ο τελικός στόχος στην κυπριακή ΑΟΖ

Με αυτήν την άποψη συμφωνεί και ο έμπειρος Τούρκος αυτοεξόριστος αναλυτής, Ιλχάν Τανίρ, ο οποίος παρακολουθεί τις εξελίξεις από την Ουάσιγκτον. Ο κ. Τανίρ ανήκει στην ομάδα των δημοσιογράφων που εντάσσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε ευρύτερα γεωστρατηγικά πλαίσια.

Από την σκοπιά αυτής της ομάδας των αναλυτών, η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, το αίσθημα της περιφερειακής απομόνωσης και ο κίνδυνος του αποκλεισμού από το ενεργειακό παιχνίδι της Α. Μεσογείου, δεν αφήνουν άλλα περιθώρια στην Τουρκία παρά την προβολή ισχύος και την σταδιακή διεύρυνση της ακτίνας των δραστηριοτήτων με απώτερο στόχο την άσκηση πίεσης στις αντίπαλες δυνάμεις για την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων.

Άλλωστε την στιγμή που ξεκινούσαν οι ξεχωριστές ενέργειες της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου, τόσο η Άγκυρα όσο και η τ/κ ηγεσία επαναλάμβαναν το γεγονός ότι στο παρελθόν η τουρκική πλευρά έθεσε επί τάπητος προτάσεις για συνεργασία στο ζήτημα της ΑΟΖ. Η τουρκική πρόταση για συνεργασία στην ΑΟΖ εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών.

Η σημαντική λεπτομέρεια

Τέλος, σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις αξίζει να υπογραμμιστεί ένα σημαντικό σημείο. Οι νέες κινήσεις της Τουρκίας έρχονται σε μια περιοχή που διεκδικεί η ίδια η γειτονική χώρα.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν αυτές τις ενέργειες σταδιακά να επεκτείνονται σε περιοχές που διεκδικεί η τ/κ πλευρά με βάση την «συμφωνία» Ερντογάν-Έρογλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Στις κεντρικές φυλακές η απάντηση για τις παρεμβολές κινητών

«Στην προσπάθεια να απενεργοποιήσουν τα κινητά τηλέφωνα των φυλακισμένων που έχουν στην κατοχή τους παράνομα, ...»
Χάρις  |  22:58

Υπερπληθυσμός στις Κεντρικές Φυλακές

«Λυπάμαι που το σάπιο σωφρονιστικό μας σύστημα και οι άχρηστοι κρατικοί μηχανισμοί μας, αναγκάζουν ανθρώπους ...»
ναταλία  |  22:31

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X