ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν αναμένει κάτι θετικό από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ο Γ. Λιλλήκας

«Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα», είπε, έχει πολυδιαφημιστεί τόνισε

ΚΥΠΕ

Δεν αναμένει κάτι το θετικό από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, όπως ο ίδιος ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις στη Λάρνακα, έπειτα από επίσκεψη του στο αεροδρόμιο.

«Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα», είπε, έχει πολυδιαφημιστεί και δυστυχώς και η Κυβέρνηση εδώ στην Κύπρο είχε ανεβάσει αβάσιμα τις προσδοκίες του κυπριακού λαού. Είχα προειδοποιήσει", σημείωσε, ότι αυτές οι προσδοκίες δεν είχαν κανένα ουσιαστικό υπόβαθρο γιατί δεν έχει αλλάξει τίποτα προς το θετικότερο από την κατάρρευση της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα, που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Ερντογάν στην αλλαγή πολιτικής στο Κυπριακό. Αντίθετα αυτή την στιγμή ο Ερντογάν μεταβαίνει στην Αθήνα θέτοντας εκ των προτέρων στην ατζέντα την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, επεσήμανε.

«Δεν πρέπει», συνέχισε, «να περιμένουμε τίποτα από μια τουρκική Κυβέρνηση, η οποία αμφισβητεί πλέον διεθνείς συνθήκες με απώτερο στόχο ουσιαστικά να επεκτείνει την επιρροή και την επίδραση της Τουρκίας στις γειτονικές της χώρες. Αυτή είναι η πραγματική τουρκική πολιτική και όλες οι προσδοκίες που έκτιζε ο Νίκος Αναστασιάδης είναι αυταπάτες και ψευδαισθήσεις που πάρα πολλές φορές μέχρι σήμερα έχουν διαψευσθεί».

Σημειώνοντας πως το Κυπριακό δεν είναι στις προτεραιότητές του Ερντογάν, πρόσθεσε πως «και δυστυχώς διεθνείς εξελίξεις, όπως η λανθασμένη απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δημιουργούν νέα καυτά ζητήματα που αποσπούν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας". Πρόσθεσε πως γεγονότα όπως η τρομοκρατία, το Brexit, η διένεξη Βορείου Κορέας – ΗΠΑ και η απόφαση για την Ιερουσαλήμ θα υποβαθμίσουν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για το Kυπριακό».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε πως θεωρεί αδύνατη ή σχεδόν αδύνατη τυχόν αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ανέφερε πως εκείνο στο οποίο η Τουρκία θα μπορούσε να προχωρήσει, ως επιλογή, θα ήταν "η ταϊβανοποίηση δηλαδή να πετύχει κάποιες χώρες να παραδεχθούν ή να αποδεχθούν ότι υπάρχει αυτό το παράνομο αποσχιστικό καθεστώς και σταδιακά να προχωρήσουν σε εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές μαζί του όπως έγινε με την Ταιβάν».

Αναφορικά με την οικονομία, ανέφερε πως "μπορεί η Κυβέρνηση να διατείνεται ότι έχει θέσει την κυπριακή οικονομία σε πορεία ανάπτυξης όμως, ενώ οι δημοσιονομικοί δείκτες όντως έχουν βελτιωθεί, η πραγματική οικονομία που αντανακλά στην ανεργία αλλά και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων συνεχίζει να βρίσκεται πίσω από το επίπεδο ζωής μας το 2008. Άρα η Κυβέρνηση αν επιθυμεί θα πρέπει αν και δεν της απέμεινε πολύς χρόνος να ενσκήψει στα πραγματικά προβλήματα».

Σε ότι αφορά το θέμα της διακαναλικής των υποψηφίων Προέδρων, επεσήμανε πως "τα επιτελεία Αναστασιάδη Παπαδόπουλου και Μαλά συντονισμένα πλέον εργάζονται για να αποστερήσουν από τους Κύπριους πολίτες τη δυνατότητα να δουν συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων", σημειώνοντας πως "είναι περίεργη η αντίληψη που έχουν και ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Σταύρος Μαλάς για τη Δημοκρατία".

«Καλώ όλα τα τηλεοπτικά κανάλια», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, «όπως προχωρήσουν σε ανοικτή πρόσκληση προς τους υποψηφίους Προέδρους για διακαναλικές συζητήσεις και όποιοι υποψήφιοι δεν παρουσιαστούν να αφήσουν κενές τις καρέκλες τους, Αυτό απαιτεί η δημοσιογραφική δεοντολογία αυτό απαιτεί το δικαίωμα του κυπριακού λαού να ενημερωθεί, να κρίνει και να συγκρίνει τους υποψήφιους»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση