ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

24ωρη «γραμμή» με Άγκυρα

Είναι προφανές ότι πιθανή συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου υπό την αιγίδα του κ. Στόλτενμπεργκ ξεπερνάει κατά πολύ εκείνο που η Αθήνα περιγράφει ως «τεχνικές συνομιλίες»

Του Βασίλη Νέδου

Για την επί της αρχής συμφωνία για την εγκαθίδρυση εικοσιτετράωρης γραμμής επικοινωνίας ανάμεσα στα Κέντρα Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας συνομίλησαν χθες τηλεφωνικά οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), όπου διαπιστώθηκε κλίμα διακομματικής ομοθυμίας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά διατυπώθηκαν και ενστάσεις από την αντιπολίτευση, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, για την ακολουθούμενη στρατηγική.

Συγκεκριμένα, χθες ο κ. Στόλτενμπεργκ με τους κ. Δένδια και Παναγιωτόπουλο συνομίλησαν για την 24ωρη γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στα Κέντρα Επιχειρήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και για το ενδεχόμενο να διευρυνθούν οι δίαυλοι. Μάλιστα, στον κ. Δένδια προτάθηκε μια συνάντηση του γ.γ. του ΝΑΤΟ με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, ο κ. Δένδιας απάντησε αρνητικά, καθώς επισήμανε ότι έχει προγραμματισθεί κατ’ αρχήν, εφόσον υπάρχει το κατάλληλο κλίμα, να μεταβεί στην Αγκυρα στις 14 Απριλίου προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, ως εκ τούτου για πρακτικούς και συμβολικούς λόγους θα ήταν ευκταίο να πραγματοποιηθεί πρώτα η διμερής συνάντηση. Είναι προφανές ότι πιθανή συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου υπό την αιγίδα του κ. Στόλτενμπεργκ ξεπερνάει κατά πολύ εκείνο που η Αθήνα περιγράφει ως «τεχνικές συνομιλίες» (π.χ. επικοινωνία Κέντρων Επιχειρήσεων) και αναβαθμίζεται σε διάλογο.

Το ΕΣΕΠ

Μετά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πνεύμα εθνικής ομοψυχίας, παρά τις «διαφορετικές προσεγγίσεις σε ορισμένα θέματα». Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «τις προηγούμενες ημέρες, με τη διεξαγωγή του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών και τις πολιτικές διαβουλεύσεις, ξαναπιάσαμε το νήμα των επαφών και η επίσκεψή μου στην Αγκυρα έρχεται σε συνέχεια αυτών. Θέλω να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο. Ο διάλογος δεν αποτελεί απεμπόληση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Προσερχόμαστε στον διάλογο ακριβώς για να προβάλουμε το δίκαιο των θέσεών μας». Ο κ. Δένδιας απάντησε εμμέσως πλην σαφώς και στις τελευταίες ακραίες δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, λέγοντας ότι για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου πρέπει να διατηρηθούν οι κατάλληλες συνθήκες «και είναι χρήσιμο να το αντιληφθούν αυτό όλοι οι αξιωματούχοι και από την τουρκική πλευρά, αποφεύγοντας τις δηλώσεις που δεν βοηθούν στην προσπάθεια εμπέδωσης κλίματος σχέσεων καλής γειτονίας». Για κλίμα συναίνεσης έκανε λόγο και ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε το ΕΣΕΠ για τις διεθνείς αμυντικές συνεργασίες της χώρας, την αμυντική διπλωματία και την πορεία κάποιων βασικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος εντόπισε έλλειψη συγκεκριμένων στόχων για την προώθηση των εθνικών θέσεων. «Η έλλειψη σχεδιασμού έχει οδηγήσει στην παράδοση της πρωτοβουλίας των κινήσεων στην άλλη πλευρά και στον περιορισμό της δικής μας σε αμυντικές και αντανακλαστικές κινήσεις. Δεν υπάρχει, όπως φαίνεται, ζήτημα κυρώσεων στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο ευρωτουρκικός διάλογος για θέματα που μας αφορούν άμεσα, όπως το μεταναστευτικό, συνεχίζεται ερήμην μας. Είναι σαν η κυβέρνηση να θέλει να κερδίσει χρόνο χωρίς να μας λέει γιατί», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος.

Επικριτική ήταν και η δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου. «Συγκρατώ, υπογραμμίζω και αναφέρω την ανεπαρκή πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών απέναντι στην απαράδεκτη στάση της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό. Ο Τούρκος πρόεδρος μιλάει ρητά και με τρόπο κατηγορηματικό για διχοτόμηση και οι αντιδράσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης κρίνονται κατά τη γνώμη μας απολύτως ανεπαρκείς», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λοβέρδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X