ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν πείθει τους επιστήμονες η «ανακάλυψη» της Τουρκίας στην Μαύρη Θάλασσα

Οι Τούρκοι επιστήμονες αμφισβητούν τον Ερντογάν

Το μεσημέρι της Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε στην δημοσιότητα την πληροφορία της ανακάλυψης ενός αξιοσημείωτου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με την Άγκυρα, στα ανοιχτά των παραλίων της Μαύρης Θάλασσας, το «Φατίχ» εντόπισα κοίτασμα φυσικού αερίου 320 δις.. κυβικών μέτρων. Η Τουρκία πλέον έχει θέσει ως στόχο την εκμετάλλευση αυτού του κοιτάσματος μέχρι το 2023.

Οι παραπάνω πληροφορίες που έδωσε στην δημοσιότητα ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν δεν πείθουν την επιστημονική κοινότητα. Τούρκοι επιστήμονες, με πολυετή εμπειρία στο πεδίο της ενέργειας, θεωρούν ότι το νέο κοίτασμα δεν είναι αρκετό για να αλλάξει τα δεδομένα στο ενεργειακό πεδίο.

Ο καθηγητής Σεντζέρ Ιμέρ, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε σύμβουλος του ΟΗΕ και των τουρκικών κυβερνήσεων, μιλώντας στην «Τζουμχουριγιέτ» εξηγεί ότι το κόστος της εξαγωγής του φυσικού αερίου από το νέο κοίτασμα που ανακάλυψε η Τουρκία είναι πολύ μεγάλο.

Το παράδειγμα της Ρουμανίας

«Μελέτησα τα οικόπεδα της Ρουμανίας. Η Exxon Mobil πραγματοποίησε έρευνες στην περιοχή», τονίζει ο κ. Ιμέρ, ο οποίος προσθέτει τα εξής: «Οι εκπρόσωποι της εταιρίας δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να ασχοληθούν με το φυσικό αέριο στην περιοχή και αυτό διότι η εκμετάλλευση του δεν ήταν κερδοφόρα. Πρόκειται για ένα κοίτασμα σε βάθος 1000 μέτρων το βάθος του δικού μας κοιτάσματος είναι στα 3.500 μέτρα».

Με βάση τα προαναφερόμενα, ο κ. Ιμέρ θέτει το εξής κρίσιμο ερώτημα: Πόσα από τα 320 δις.. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τα οποία ανακάλυψε η Τουρκία, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν; Σύμφωνα με τον ίδιον, με τα σημερινά δεδομένα, ακόμη και αν χρησιμοποιηθεί όλο το κοίτασμα, τελικά η Τουρκία θα αποκομίσει μόλις το 1/8 των υποτιθέμενων κερδών ύψους 64 δις. Δολαρίων. Και αυτό διότι, ένα μεγάλο κομμάτι των υποτιθέμενων εσόδων θα πάει στις επενδύσεις για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Το κίνητρο του Ερντογάν

Ο κ. Ιμέρ προσθέτει ότι το φυσικό αέριο στην Μαύρη Θάλασσα θα φέρει ρύπανση του περιβάλλοντος και δεν αποκλείεται να επηρεάσει τις σεισμικές δονήσεις στην περιοχή.

Ο Τούρκος επιστήμονας θεωρεί ότι η κυβέρνηση Ερντογάν προβάλλει την νέα ανακάλυψη για να αποσιωπήσει το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας και να παρέχει στον μέσο Τούρκο πολίτη ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ