ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εμβαθύνουν τις σχέσεις τους Κύπρος και Ιορδανία

Η επίσημη επίσκεψη Αμπντάλλα στη Κύπρο –η δεύτερη μετά το 2016- επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις Λευκωσίας-Αμμάν

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Ως ένα βήμα ως προς την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας οφείλει να ιδωθεί η σημερινή επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Αμπντάλλα Β’ στην Λευκωσία –την δεύτερη μάλιστα μέσα σε διάστημα λίγων ετών (σ.σ. είχε επισκεφθεί την Κύπρο και τον Σεπτέμβριο του 2016). Λευκωσία κι Αμμάν προχωρούν σε επίπεδο συνεργασίας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στα πλαίσια της πολυμερούς διπλωματίας μέσω των διευρυμένων σχημάτων των Τριμερών. Δεδομένου και του ειδικού ρόλου που διαδραματίζει η Ιορδανία στα πλαίσια των χωρών ΜΕΝΑ, ως ένα μικρό και σχετικά σταθερό μοναρχικό καθεστώς, η επίσκεψη Αμπντάλλα εντάσσεται στα πλαίσια της εξωστρέφειας που τα τελευταία χρόνια επιχειρεί η Λευκωσία με τα κράτη της περιοχής –με φόντο την γεωπολιτική αναβάθμιση της ανατολικής Μεσογείου. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ιορδανία αναγνώρισε την Κυπριακή Δημοκρατία και σύναψε διπλωματικές σχέσεις αμέσως μετά την ανεξαρτησία, το 1961, ενώ το 2016 επί υπουργείας Κασουλίδη στο ΥΠΕΞ εγκαινιάστηκε και η πρεσβεία της χώρας στη Κύπρο θέτοντας τις προϋποθέσεις για ένταξη του χασεμιτικού βασιλείου τόσο στα σχήματα των Τριμερών όσο και στο East Mediterranean Gas Forum (ΕΜGF).

Έμφαση στα φορολογικά

Στο περιθώριο της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας υπογράφτηκαν, στο Προεδρικό Μέγαρο, από τους αρμόδιους υπουργούς, συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την αποφυγή διπλής φορολογίας, συμφωνία για την έκδοση φυγοδίκων και μνημόνιο αναπτυξιακής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Η έμφαση στην αποφυγή της διπλής φορολογίας ανοίγει τον δρόμο για εμβάνθυση στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας δεδομένου και του ότι η Ιορδανία αποτελεί χώρα με ανεπτυγμένο τουριστικό προϊόν –συμπεριλαμβανομένου του υψηλού επιπέδου ιατρικού τουρισμού. Να σημειωθεί πως Αναστασιάδης κι Αμπντάλλα αντάλλαξαν σε υψηλό επίπεδο τις ανώτατες διακρίσεις των δύο χωρών με τον Ιορδανό μονάρχη να λαμβάνει το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τo ανώτερο παράσημο του Τάγματος του al-Hussein bin Ali.

Η σημασία

Η Ιορδανία δεν αποτελεί μόνο σημαίνον μέλος του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας αλλά και βασική χώρα στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Μέσης Ανατολής όντας και η πρώτη χώρα, το 1994, μετά την Αίγυπτο που σύναψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια τόσο ο ρόλος της στο Μεσανατολικό όσο και οι περιφερειακές της προσπάθειες στην συριακή κρίση την καθιστούν ενδιαφέροντα δρώντα στον αραβομουσουλμανικό κόσμο. Βέβαια έχει υπάρξει κι αντικείμενο κριτικής –λόγω μοναρχικού καθεστώτος- έχοντας περάσει πρόσφατα και μια σοβαρή πολιτική κρίση με φόντο τα εσωτερικά της βασιλικής οικογένειας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ