ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φόρουμ «Φιλία» με στόχο την ασφάλεια

Εμμεσες αναφορές στην Τουρκία περιλαμβάνει το κοινό ανακοινωθέν.

Του Βασίλη Νέδου

Σε κοινό ανακοινωθέν, το οποίο οριοθετεί τη συνεργασία και περιγράφει τις απειλές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην περιοχή Μέσης Ανατολής και Περσικού Κόλπου, κατέληξαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Μπαχρέιν, Γαλλίας, Σαουδικής Αραβίας και η υπουργός Επικρατείας Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), οι οποίοι συναντήθηκαν (με την εξαίρεση του Γάλλου ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης) στην Αθήνα, στο πλαίσιο του φόρουμ «Φιλία» που διοργανώθηκε έπειτα από εντατικές επαφές και προσπάθειες του Νίκου Δένδια. Στο κοινό ανακοινωθέν τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι σκοπός της συνάντησης των υπουργών των επτά χωρών είναι η συνεργασία και η ενεργός συμβολή στην ειρήνη, στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Στο ανακοινωθέν τονίζεται η αφοσίωση όλων των πλευρών στο διεθνές δίκαιο, στον Χάρτη του ΟΗΕ, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Τονίζουν, μάλιστα, ότι από αυτά τα κείμενα διασφαλίζονται «θεμελιώδεις αρχές όπως ο σεβασμός της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, η ειρηνική επίλυση διαφορών και η απόρριψη της απειλής ή της χρήσης βίας, η μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας». Τονίζεται ότι απαιτείται συνεργασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ εξετάστηκε η συνεργασία στους τομείς ενέργειας, καινοτομίας, ψηφιακής οικονομίας, πολιτικής προστασίας, επιστήμης, γεωργίας κ.ά. Συζητήθηκαν το Μεσανατολικό, το Κυπριακό, η Συρία, η Λιβύη, η Υεμένη και η Ανατολική Μεσόγειος. Επίσης, συμφωνήθηκε ότι το φόρουμ «Φιλία» θα είναι ευέλικτο και ανοικτό σε άλλες χώρες από την περιοχή και πέρα από αυτήν.

Οι αναφορές στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι μια έμμεση, πλην σαφέστατη, αναφορά στην Τουρκία, παρότι δεν κατονομάζεται η συγκεκριμένη χώρα. Την έναρξη των εργασιών του φόρουμ «Φιλία» χαιρέτισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι «η πρωτοβουλία μας είναι ανοικτή σε όλους, δίχως να στρέφεται εναντίον κανενός, ξεπερνώντας τα σύνορα των κρατών που την αποτελούν, ενώνοντας τρεις ηπείρους. Και συνδέοντας την Ευρώπη με τον αραβικό κόσμο». Μετά το φόρουμ, ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ.

Ως «επιπλέον θεμέλιο για την εμπέδωση της ειρήνης, της φιλίας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή» περιέγραψε τη χθεσινή συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η ευημερία στην ευρύτερη περιοχή μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την ειρήνη. Και, όπως είπε, «δυστυχώς η ειρήνη στην περιοχή μας απειλείται καθημερινά από ανατρεπτικές και αναθεωρητικές δυνάμεις, που επικαλούνται μάλιστα όχι τη λογική, αλλά τον παραλογισμό». Ο κ. Δένδιας έκανε σαφή υπαινιγμό για την Τουρκία λέγοντας ότι αυτές οι δυνάμεις, για να επιτύχουν τους σκοπούς τους, «προβαίνουν σε πλήθος παράνομων, αλλά και παράλογων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Απειλούν ή κάνουν χρήση βίας. Καταλαμβάνουν εδάφη άλλων κρατών. Υποστηρίζουν ακραίες ομάδες ή ακραίες ιδεολογίες, υποθάλπουν την τρομοκρατία, αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών με απώτερο στόχο την ανατροπή μη φιλικών κυβερνήσεων σε αυτές». Σήμερα, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσέιν, ενώ χθες και προχθές είχε διμερείς συναντήσεις με όλους τους ομολόγους του τού «Φόρουμ Φιλία» και την υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ Ρέεμ αλ Χασίμι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X