ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Καρότο» και «μαστίγιο» από την Ε.Ε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έξι πρακτορεία ειδήσεων, ο κ. Μισέλ πρότεινε τη διεξαγωγή μιας πολυμερούς διάσκεψης, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων χωρών

Kathimerini.gr

Μια προσέγγιση «καρότου και μαστίγιου» έναντι της Τουρκίας θα συνδιαμορφώσουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, δήλωσε την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έξι πρακτορεία ειδήσεων, ο κ. Μισέλ πρότεινε επίσης τη διεξαγωγή μιας πολυμερούς διάσκεψης, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων χωρών, για να τεθούν επί τάπητος τα θέματα που έχουν οδηγήσει στην ακραία όξυνση των τελευταίων εβδομάδων στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξάλλου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου επανέλαβε την «πλήρη αλληλεγγύη» της Ένωσης προς την Αθήνα και τη Λευκωσία.

«Θα προσδιορίσουμε εργαλεία για την εξωτερική πολιτική μας, μια προσέγγιση “μαστιγίου και καρότου” – ποια εργαλεία να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη σχέση και με ποια εργαλεία να αντιδράσουμε, αν δεν γίνουμε σεβαστοί», δήλωσε ο κ. Μισέλ. «Θέλουμε να μας σέβονται», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, που αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα, την Κύπρο και τη Μάλτα τις ημέρες πριν από τη Σύνοδο.

Όσον αφορά την ιδέα της διάσκεψης, ο κ. Μισέλ είπε πως «θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός τρόπος για να επιτευχθεί αποκλιμάκωση και να ανοίξει ένα κανάλι διαλόγου» και ότι έχει ήδη προτείνει την ιδέα στην Αθήνα και στην Άγκυρα. Μεταξύ των θεμάτων που θα μπορούσαν να συζητηθούν, όπως ανέφερε, είναι αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, η ενέργεια, η ασφάλεια και η μετανάστευση. «Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες δεν μπορεί να συνεχισθεί», τόνισε. Ο Βέλγος πολιτικός αρνήθηκε να μιλήσει για συγκεκριμένα κίνητρα ή τιμωρητικά μέτρα που μπορεί να υιοθετήσει η Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας.

«Ορόσημο»

Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης, μιλώντας στην «Κ», δεν έδειξε ενθουσιασμό για την πρωτοβουλία της διάσκεψης. «Δεν είναι ιδιαιτέρως πρωτότυπη ιδέα και ήδη ξέρουμε τις ενστάσεις που θα θέσουν οι διάφορες αντιπαρατιθέμενες πλευρές», είπε χαρακτηριστικά. Η ίδια πηγή χαρακτήρισε «ορόσημο» για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας τη Σύνοδο, τονίζοντας τη σημασία τού να υπάρξει έως τότε πρόοδος στο μέτωπο της αποκλιμάκωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X