ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μητσοτάκης – Αναστασιάδης: Με κοινή γραμμή στην πενταμερή

Eπιβεβαίωσαν την πλήρη υποστήριξή τους στις προσπάθειες του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Του Βασίλη Νέδου

Την κοινή γραμμή Αθήνας – Λευκωσίας επιβεβαίωσαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συντονιστούν ενόψει της άτυπης πενταμερούς συνάντησης για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη την ερχόμενη εβδομάδα (27-29 Απριλίου). Η επικείμενη άτυπη πενταμερής πραγματοποιείται για πρώτη φορά με εκπεφρασμένη τη βούληση από την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά για προώθηση λύσης εκτός πλαισίου ΟΗΕ και, συγκεκριμένα, με σκοπό τη διχοτόμηση του νησιού σε διαφορετικά κράτη. Η λύση των «δύο κρατών» αποτελεί κοινή γραμμή Αγκυρας – Κατεχομένων και απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη σημασία στον δημόσιο λόγο μετά την ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ, Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος ελέγχεται από το Λευκό Παλάτι όσο κανείς από τους προκατόχους του. Από το τραπέζι των συζητήσεων της άτυπης πενταμερούς της Γενεύης θα απουσιάζει η Ε.Ε., καθώς εκ των εγγυητριών δυνάμεων, Αγκυρα και Λονδίνο θεώρησαν ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να έχει θέση. Κάποια μορφή παρουσίας της Ε.Ε. στο περιθώριο των συζητήσεων στη Γενεύη δεν αποκλείεται και, πιθανότατα, θα περιοριστεί σε διμερείς συναντήσεις με τους συμμετέχοντες.

Υπενθυμίζεται ότι στην πενταμερή διάσκεψη του Κραν-Μοντανά, το 2017, η Ε.Ε. είχε θέση στο τραπέζι των συζητήσεων. Πιθανή εξέλιξη που θα οδηγεί εν καιρώ και σε επίσημη νέα διάσκεψη για το Κυπριακό δεν σημαίνει ότι η Ε.Ε. θα παραμείνει εκτός συζητήσεων, ωστόσο στην παρούσα φάση η συγκυρία δεν ευνοεί την ευρωπαϊκή παρέμβαση, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτη-μέλη, θα επιθυμούσαν την ευρωπαϊκή θεσμική ομπρέλα.

Πλήρης υποστήριξη

Χθες, οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης επιβεβαίωσαν την πλήρη υποστήριξή τους στις προσπάθειες του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. «Η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μία κυριαρχία μία ιθαγένεια, μία διεθνής εκπροσώπηση. Και βέβαια, με την αποχώρηση των στρατών κατοχής, αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι η άτυπη πενταμερής αποτελεί, έπειτα από τριάμισι χρόνια, μια «νέα προσπάθεια να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να επιτρέψουν στον γ.γ. να διερευνήσει κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος προκειμένου να επαναρχίσει ένας διάλογος για λύση ενός προβλήματος που εδώ και 47 τόσα χρόνια οφείλεται καθαυτό στις ενέργειες της Τουρκίας. Στην τουρκική εισβολή και στην έκτοτε κατοχή 37% του κυπριακού εδάφους». Ο κ. Αναστασιάδης υπενθύμισε ότι οι παράμετροι επανέναρξης του διαλόγου καθορίστηκαν στις 25 Νοεμβρίου 2019, όταν ο ίδιος και ο τότε Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντσί συναντήθηκαν στο Βερολίνο. «Προσπάθειά μας δεν είναι να σφετεριστούμε τα δικαιώματα του οποιουδήποτε. Προσπάθειά μας είναι να εξευρεθεί ένας τρόπος, ώστε και οι δύο να αισθάνονται ασφαλείς, και οι δύο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς, και των δύο κοινοτήτων ολόκληρου του κυπριακού λαού τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι διασφαλισμένα», επισήμανε, επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ