ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νίκη Μπάϊντεν και οικονομική κρίση σείουν την κυβέρνηση Ερντογάν

Γιατί αποχωρεί ο γαμπρός του Ερντογάν από την τουρκική κυβέρνηση και ποιες είναι οι τελευταίες πληροφορίες από την Άγκυρα

Η αλλαγή της σκυτάλης στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα μεγάλα προβλήματα στην τουρκική οικονομία προκαλούν κλυδωνισμούς στην πολιτική ηγεμονία και διακυβέρνηση του ισχυρού πολιτικού άνδρα της Τουρκίας. Σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη πανδημία, η Τουρκία εισέρχεται σε μια νέα τροχιά πολιτικής και οικονομικής αστάθειας.

Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, στην Άγκυρα, στο επιτελείο της τουρκικής οικονομίας και στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης υπήρξαν σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις, στις οποίες εστιάζουν τουρκικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν απομάκρυνε τον Μουράτ Ουϊσάλ από το αξίωμα του Προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Στην θέση του κ. Ουϊσάλ διορίστηκε ο Νατζί Αγμπάλ, ο οποίος μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Στρατηγικής και Προϋπολογισμού του τουρκικού Προεδρικού.

Οι τελευταίες πληροφορίες στην Άγκυρα, τόσο στους πολιτικούς όσο και στους δημοσιογραφικούς κύκλους, θέλουν τον Υπουργό Οικονομικών, Μπεράτ Άλμπαϊράκ να μην ενημερώθηκε εγκαίρως για την αλλαγή στην προεδρία της Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι, σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα στις σχέσεις του με τον πεθερό του και Πρόεδρο της Τουρκίας, χθες το απόγευμα ο κ. Άλμπαϊρακ ανακοίνωσε την παραίτηση του δια μέσου του Instagram.

Η επιβεβαίωση της παραίτησης του κ. Άλμπαϊρακ καθυστέρησε για πολλές ώρες, επειδή τόσο το Προεδρικό όσο και το Υπουργείο Οικονομικών απέφυγαν αρχικά να τοποθετηθούν επί της εξελίξεως. Ωστόσο, με μεγάλη καθυστέρηση, οι κυβερνητικοί κύκλοι επιβεβαίωσαν την πληροφορία ότι ο γαμπρός του κ. Ερντογάν πλέον αποτελεί παρελθόν για την κυβέρνηση της Τουρκίας.

Ο παράγοντας Μπάϊντεν

Στην Άγκυρα καλά ενημερωμένες πηγές που εστιάζουν στην παραίτηση του κ. Άλμπαϊρακ θεωρούν ότι η κίνηση του γαμπρού του Τούρκου Προέδρου σχετίζεται με δυο σημαντικές εξελίξεις. Πρώτον, ο Τούρκος Πρόεδρος καθορίζει μια νέα στρατηγική για την χώρα του, λαμβάνοντας υπόψη του την αλλαγή σκυτάλης στην αμερικανική ηγεσία. Δεύτερον, η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας επιβάλλουν στον κ. Ερντογάν αλλαγή γραμμής και προσωπικοτήτων σε πολλά μέτωπα.

Ως προς το πρώτο ζήτημα, οι πηγές υπενθυμίζουν ότι το όνομα του κ. Άλμπαϊρακ εμπλέκεται στην περιβόητη υπόθεση παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν. Το όνομα του τέως ΥΠΟΙΚ εμπλέκεται στην «Υπόθεση Χάλκμπανκ», δηλαδή σε αυτήν της τουρκικής δημόσιων συμφερόντων τραπέζης, η οποία παρείχε «διευκολύνσεις» σε άτομα που παράκαμψαν τις κυρώσεις στο Ιράν. Τα τελευταία χρόνια, στις ΗΠΑ η συγκεκριμένη υπόθεση είχε τεθεί σε γενικές γραμμές σε καθεστώς στασιμότητας, ύστερα από παρασκηνιακές συνεννοήσεις της κυβέρνησης του Ντόναλτ Τραμπ με την Άγκυρα. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, αυτή η εικόνα ενδέχεται να αλλάξει με την εκλογή του Τζο Μπάϊντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Άλμπαϊρακ διατηρούσε συνεργασία με την ηγεσία Τραμπ, κυρίως τον γαμπρό του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις πηγές που παρακολουθούν το όλο ζήτημα, με τον κ. Τραμπ πλέον να αποτελεί παρελθόν για τις ΗΠΑ, ο κ. Ερντογάν δεν αποκλείεται να επιλέγει νέα άτομα για την διαχείριση ευαίσθητων «φακέλων» και των σχέσεων της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.

Επιδείνωση οικονομικής κρίσης και πανδημίας

Στην Άγκυρα, δημοσιογραφικοί και πολιτικοί κύκλοι που παρακολουθούν από κοντά τις τελευταίες εξελίξεις, προσθέτουν στα προαναφερόμενα τον αντίκτυπο της επιδείνωσης της πανδημίας και κυρίως της οικονομικής κρίσης στο εσωτερικό της κυβερνητικής συμμαχίας. Σύμφωνα με την άποψη των συγκεκριμένων κύκλων, η κρίση έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, οι οποίες υποχρεώνουν στενούς συνεργάτες του κ. Ερντογάν να προχωρήσουν στην γενική αναθεώρηση της κυβερνητικής γραμμής.

Όλα δείχνουν ότι πριν από σύντομο χρονικό διάστημα, στενοί συνεργάτες του Προέδρου της Τουρκίας, όπως οι Μπουλέντ Αρίντς και Νουμάν Κουρτουλμούς ζήτησαν εξηγήσεις από τον κ. Άλμπαϊρακ για την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης και προειδοποίησαν τον Τούρκο Πρόεδρο ότι δεκάδες βουλευτές της κυβερνητικής συμμαχίας είναι έτοιμοι να αλλάξουν στρατόπεδο στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Εν συντομία λοιπόν, αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της ανταρσίας περίπου 30-40 βουλευτών και τις μη πειστικές επεξηγήσεις του κ. Άλμπαϊρακ για την κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας, ο κ. Ερντογάν υποχρεώθηκε να λάβει τις συγκεκριμένες αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Άγκυρα ενδέχεται να μην τερματιστούν με την αλλαγή του επιτελείου της τουρκικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα, η Τουρκία δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μίνι κυβερνητικό ανασχηματισμό, η οποία θα συμπεριλαμβάνει την διάσπαση ορισμένων σημαντικών υπουργιών και την δημιουργία νέων αξιωμάτων στο τουρκικό Προεδρικό. Μακροπρόθεσμα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος της Τουρκίας ενδέχεται να παραδώσει την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος σε έναν συνεργάτη του και η γειτονική χώρα να οδηγηθεί στην συνέχεια σε πρόωρες εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ