ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πως το Βερολίνο αθωώνει τις κινήσεις Άγκυρας στην ΑΟΖ

Αμφισβητεί ευθέως την εκδήλωση «έκνομων ενεργειών» στην κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ με τον ισχυρισμό ότι δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πρωτοφανή παρέμβαση στην Ε.Ε, με βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία το άδειασμα των θέσεων της Λευκωσίας και της Αθήνας, καθώς και τη στήριξη της Άγκυρας, εκδήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η Γερμανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Βερολίνο αμφισβήτησε ευθέως την εκδήλωση «έκνομων ενεργειών» στην κυπριακή και την ελληνική ΑΟΖ, διατυπώνοντας τη θέση ότι η εκτίμηση αυτή «δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο», ενώ μοίρασε και υποδείξεις προς τη Κομισιόν να είναι προσεκτική… Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι οποίες αποτυπώνονται και σε έγγραφο, το Βερολίνο ανέλαβε ρόλο συνηγόρου της Άγκυρας εντός της Ε.Ε διατυπώνοντας μια αμφιλεγόμενη νομική θέση, με σαφείς όμως πολιτικές προεκτάσεις. Όπως ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος της Γερμανίας, οι γεωτρήσεις και οι ενέργειες (σ.σ της Τουρκίας) στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας «δεν μπορούν να θεωρηθούν ως παράνομες, εφόσον δεν διασαλεύεται το υπέδαφος» και διότι «δεν διαφοροποιείται η κατάσταση επί του υπεδάφους (no change on the soil)» της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας.

Οι ίδιες πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν μάλιστα ότι η παρέμβαση της Γερμανίας, προσέλαβε χαρακτήρα «δημόσιου διαβήματος» καθώς έγινε στο πλαίσιο συνεδρίας του Συμβουλίου, σε διπλωματικό επίπεδο (COELA), την προηγούμενη βδομάδα. Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στο Συμβούλιο επιστράτευσε και επικρίσεις κατά της Κομισιόν, την οποία μέμφθηκε για τους χαρακτηρισμούς περί «έκνομων ενεργειών» της Τουρκίας στις ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας, οι οποίοι είχαν περιληφθεί στην πρόσφατη ετήσια έκθεση που εξέδωσαν οι Βρυξέλλες (σελίδες 7, 69 και 70 illegal drilling activities, illegal hydrocarbon exploration and drilling activities by Turkey in the maritime zones of Cyprus and Greece). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Γερμανία υποστήριξε ότι η εν λόγω αναφορά «δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο» και υπό το φως αυτής της «ανάγνωσης», εκπρόσωπος του Βερολίνου «τράβηξε το αφτί» της Κομισιόν, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να αποφύγει ανάλογες αναφορές κατά της Τουρκίας, σε επόμενες εκθέσεις! Στο ίδιο πλαίσιο, ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στην ομάδα εργασίας του Συμβουλίου COELA, κατέστησε σαφές ότι πρέπει «να δοθεί ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία» της Τουρκίας, κάτι για το οποίο όπως είπε, θα πρέπει να αρθούν τα «μεγάλα εμπόδια». Επικαλέστηκε δε τη «στρατηγική σημασία» της Τουρκίας, εκφράζοντας τη θέση ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η ατζέντα διαλόγου με την υποψήφια χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Παύλου Ξανθούλη στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ