ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στόχος η στρατηγική εταιρική σχέση με τη Βρετανία

Επίσκεψη στο Λονδίνο πραγματοποίησε ο κ. Ν. Δένδιας - Στην ατζέντα των συνομιλιών και το Κυπριακό.

Του Βασίλη Νέδου

Επίκληση στην ιστορικότητα των σχέσεων Ελλάδας – Βρετανίας έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τις επαφές που είχε στο Λονδίνο με τον ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ και την υφυπουργό, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα Γουέντι Μόρτον. «Η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία υπήρξαν παραδοσιακοί σύμμαχοι σε όλες τις συγκρούσεις τα τελευταία 200 χρόνια» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας, σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στην ανάγκη περαιτέρω σύσφιγξης των ελληνοβρετανικών σχέσεων αλλά, κυρίως, στις συζητήσεις Λονδίνου – Αγκυρας για τη συγκρότηση στρατηγικής σχέσης.

Για την Αθήνα οι σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ενόψει και της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό, αλλά και των γενικότερων συζητήσεων για το ενδεχόμενο στενότερης συνεργασίας σε μία σειρά από τομείς, μετά και το Brexit. Ως προς το Κυπριακό, το χρονοδιάγραμμα το καθιστά αρκετά πιο επιτακτικό. Για αυτό και χθες ο κ. Δένδιας, αμέσως μετά τις επαφές του στο Λονδίνο, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, προκειμένου να τον ενημερώσει.

Ο κ. Δένδιας, ο πρώτος Ελληνας υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται το Λονδίνο από το 2013, αναφέρθηκε εκτενώς στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών. «Καθώς γιορτάζουμε τα 200 χρόνια του Νέου Ελληνικού Κράτους, θύμισα στους συνομιλητές μου ορισμένους από τους Βρετανούς υπερμάχους της ελληνικής ανεξαρτησίας και ευημερίας. Τον Τζορτζ Κάνινγκ, τον Γουίλιαμ Γκλάντστοουν, τoν Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ, τον Ουίνστον Τσώρτσιλ. Τους είπα ότι κανένας Ελληνας δεν μπορεί να ξεχάσει τον Λόρδο Βύρωνα, κανένας Ελληνας δεν είναι που να μη γνωρίζει τη συμβολή του Ναυάρχου Κόδριγκτον στην ανεξαρτησία της Ελλάδας». Επισήμανε ότι Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο ασκούν εξωτερική πολιτική με βάση το Διεθνές Δίκαιο. «Και οι δύο χώρες τηρούμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Είτε αυτές αφορούν συνθήκες που υπεγράφησαν πριν από λίγα χρόνια, είτε και πριν από έναν αιώνα. Προσβλέπουμε ότι οι γείτονες μας θα πράττουν το ίδιο», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας σε μια σαφή αιχμή για την τουρκική συμπεριφορά.

Φιλοδοξία της Αθήνας, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, είναι η δημιουργία μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. Ως προς την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τους συνομιλητές του, το Ηνωμένο Βασίλειο «να συμβάλει, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με τις σημαντικές δυνατότητές του, στη δημιουργία στην Ανατολική Μεσόγειο ενός πλαισίου εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, καθώς επίσης και της UNCLOS». Ως προς το Κυπριακό ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε στους συνομιλητές του ότι μια λύση πρέπει να βασίζεται σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΟΗΕ και να είναι και συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ