ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύμβουλος του Μπορέλ στην «Κ»: Ανέφικτες και αναποτελεσματικές οι κυρώσεις

Δεν τιμά κανένα κράτος μέλος της Ε.Ε. να παραλληλίζει την περίπτωση της Λευκορωσίας με την Τουρκία, λέει η Νάταλι Τότσι

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Νάταλι Τότσι υπήρξε στενή σύμβουλος της πρώην Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ σήμερα είναι στενή σύμβουλος του Ζοζέπ Μπορέλ. Έχοντας παρακολουθήσει το Κυπριακό για πάρα πολλά χρόνια και διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας Ευρωπαϊκής στρατηγικής για την εξωτερική πολιτική, έχει ισχυρή άποψη για την Κύπρο, τη διένεξη Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά και για τη στάση Αθήνας και Λευκωσίας σε σχέση με την Λευκορωσία. Σε συνέντευξή της στην «Κ», ξεκαθαρίζει πως οι κυρώσεις δεν είναι αποτελεσματικό εργαλείο σε καμία περίπτωση ενώ την ίδια στιγμή χαρακτηρίζει απαράδεκτη στάση κρατών μελών να παραλληλίζουν την περίπτωση της Λευκορωσίας με την Τουρκία. Για το Κυπριακό παραμένει απαισιόδοξη, και θεωρεί πως αν υπάρχει προοπτική αυτή μπορεί να έρθει από μια αλλαγή προσέγγισης και στην Λευκωσία και στην Άγκυρα. Η Νάταλι Τότσι μίλησε στην «Κ» από τη Ρώμη που ηγείται του Istituto Affari Internazionali για τη σημερινή κρίση και τις προοπτικές που έχει μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

– Τι μπορεί να γίνει σήμερα όσον αφορά την Τουρκία; Ελλάδα και Κύπρος πιστεύουν πως ήρθε η ώρα για κυρώσεις.

– Πρέπει είναι να είμαστε ξεκάθαροι για τον στόχο που είναι προφανώς η αποκλιμάκωση, και για Ελλάδα και Κύπρο να σταματήσει η Τουρκία να προχωρά σε επιθετικές ή δυναμικές ενέργειες. Βλέπω όμως την προσέγγιση υπέρ των κυρώσεων με δυσπιστία. Πρώτον, μια δυναμική θέση της Ε.Ε. για ουσιαστικές κυρώσεις χρειάζεται την συναίνεση 27 κρατών μελών, και ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι αυτό. Μιλώ για κυρώσεις που θα πλήξουν οικονομικά όχι μόνο την Τουρκία αλλά αναπόφευκτα και την ίδια την Ε.Ε. Θα μπορούσε να πει κανείς πως αυτό έγινε ήδη στην περίπτωση της Ρωσίας, όμως δεν έγινε όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, μια πιο σοβαρή ενέργεια από τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας, αλλά μετά την κατάρριψη της πτήσης MH17. Ένα τέτοιο συμβάν δημιουργεί συναισθηματικό σοκ το οποίο προσπερνά τις όποιες οικονομικές λογικές των κρατών μελών. Μέχρι στιγμής, δόξα τω Θεώ, αυτό δεν έχει συμβεί στην Αν. Μεσόγειο. Δεύτερον, δεν νομίζω πως και αν η Ε.Ε. επέβαλλε κυρώσεις στην Τουρκία αυτό θα άλλαζε τη συμπεριφορά της χώρας. Όπως κατανοούν και η Αθήνα και η Λευκωσία, η διένεξη δεν αφορά οικονομία και ενέργεια, αλλά κυριαρχία, ταυτότητα και ασφάλεια τα οποία αξιολογούνται ψηλότερα από τις όποιες οικονομικές επιπτώσεις. Δεν μπορώ να σκεφτώ καμία χώρα στην περιοχή στην οποία η Ε.Ε. είχε θετική επιρροή μόνο μέσω του μαστιγίου.

Η Νάταλι Τότσι, επικοινωνώντας στη συνέχεια με την «Κ» θέλησε να διευκρινίσει πως οι θέσεις που εξέφρασε είναι προσωπικές και όχι της Ε.Ε.

Διαβάστε τη συνέντευξη στον Γιώργο Κακούρη στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X