ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τιμή σε όσους έπεσαν για την ελευθερία της Κύπρου

Με ισχυρά μηνύματα και συμβολισμούς η επίσκεψη της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Κύπρο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η ομιλία της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, έδωσε το στίγμα της επίσκεψής του ανώτατου πολιτειακού αξιωματούχου της Ελλάδας στην Κύπρο. Η κ. Σακελλαροπούλου, τηρώντας το πλαίσιο εθιμοτυπίας που ακολουθείται σε επισκέψεις αρχηγών κρατών, κατά την εδώ παραμονή της δεν έχει κρύψει τα έντονα συναισθήματα που βιώνει κατά την πρώτη επίσκεψή της στην Κύπρο, ως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το μήνυμα που μεταφέρει, από την περασμένη Δευτέρα που έφθασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, είναι η στήριξη της Ελλάδας στον κυπριακό Ελληνισμό. Με έντονες αναφορές στην ιστορία της Κύπρου αλλά και τους αγώνες για ελευθερία, το πέρασμα της κ. Σακελλαροπούλου από την Κύπρο μόνο τυπικό δεν είναι. Η παρουσία της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο τέρμα της οδού Λήδρας, εκεί που ήταν άλλοτε το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς καθώς και σε άλλα σημεία της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, αναμφίβολα συμβολίζει την διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας στα όσα βιώνει ο Ελληνισμός της Κύπρου από την ανεξαρτησία και εντεύθεν. Με ξεναγό την Τιτίνα Λοϊζίδου, η κ. Σακελλαροπούλου περπάτησε δίπλα στην πράσινη γραμμή αντικρίζοντας από εκεί την κατεχόμενη Λευκωσία. Η δε επίσκεψή της στην Παναγία της Φανερωμένης, ουσιαστικά αποτελεί προσκύνημα σε ένα ναό άρρηκτα δεμένο με σημαντικά ιστορικά γεγονότα του κυπριακού Ελληνισμού.

Στη Μαλούντα

Από τις σημαντικές επισκέψεις της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αυτή στην έδρα της Ελληνικής Δυνάμεως Κύπρου στη Μαλούντα. Την κ. Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε ο διοικητής της δύναμης συνταγματάρχης Στυλιανός Τίτανας, ο οποίος ανέλαβε την διοίκηση της ΕΛΔΥΚ τον περασμένο Ιούνιο. Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές κατά την άφιξη της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία τίμησε τους πεσόντες με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Δύναμης. Την ιστορία της ΕΛΔΥΚ αλλά και τις θυσίες για την ελευθερία της Κύπρου, βίωσε η κ. Σακελλαροπούλου στο μουσείο της Δύναμης στο οποίο ξεναγήθηκε. Πριν τη μετάβασή της στην Μαλούντα, η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας καθώς και σε όσους έπεσαν κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59 στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Τερματισμός της κατοχής

Με την φράση «46 χρόνια είναι πάρα πολλά» κατά την αντιφώνησή της στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έδωσε το στίγμα της επίσκεψής της στην Κύπρο. Περιγράφοντας την παρούσα κατάσταση σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, έκανε λόγο για εμπρηστική ρητορική της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπέδειξε πως οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έχουν προκαλέσει πρωτοφανή ένταση στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Ένταση που δεν στρέφεται μόνο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και κατά της ΕυE. Αναφερόμενη στο εθνικό ζήτημα αυτό είπε πως συνιστά ένα μείζον διεθνές και ευρωπαϊκό θέμα και ο ΟΗΕ είναι το πεδίο, για την Ελλάδα και την Κύπρο, της διαπραγμάτευσης και επίλυσής του. Η κ. Σακελλαροπούλου κατά την αντιφώνησή της, έθεσε ως αναγκαίες προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων την αποκλιμάκωση της έντασης, την αποφυγή νέων τουρκικών παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την προσήλωση όλων στον συμφωνημένο στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.E. Συνάμα ως αυτονόητη προϋπόθεση επίλυσης του Κυπριακού έθεσε την κατάργηση, του πλήρως αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων και την απομάκρυνση του κατοχικού στρατού. Σε αυστηρό ύφος ανέφερε πως Ελλάδα και Κύπρος δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν και να νομιμοποιήσουν τουρκικά τετελεσμένα, να συναινέσουν σε διχοτομικές λύσεις αποδοχής και νομιμοποίησης των συνεπειών της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο.

Ισχυρό μήνυμα

Απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα η κ. Σακελλαροπούλου πρόταξε τις συμμαχίες Κύπρου και Ελλάδας καθώς και τη σταθερή προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο. «Δεν θα υποκύψουμε, όμως, σε απειλές, προκλήσεις και εκφοβισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με τη διεθνή διπλωματία και τις σχέσεις καλής γειτονίας που διατηρούν τα σύγχρονα κράτη δικαίου», είπε χαρακτηριστικά η κ. Σακελλαροπούλου. Ένας άλλος ισχυρός παράγοντας απέναντι στις έκνομες τουρκικές ενέργειες, κατά την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι το περιφερειακό πλαίσιο συμμαχιών στο οποίο Κύπρος και Ελλάδα έχουν παρουσία. Επιδίωξη των δυο χωρών, όπως είπε, είναι η ενίσχυση της συνεργασίας με φίλες γειτονικές χώρες, όπως την Αίγυπτο και το Ισραήλ, αλλά και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ιδίως υπό το φως της πρόσφατης, πολύ σημαντικής εξέλιξης της εξομάλυνσης των σχέσεων τους με το Ισραήλ. Η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να τονίσει την διαχρονική στήριξη της Κύπρου από την Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «καμία δοκιμασία, πρόκληση ή απειλή δεν πρόκειται να μας κάμψει. Αντιθέτως, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη διαρκή συνεργασία και τον συντονισμό των θέσεων και δράσεων μας». Η επίσκεψη της κ. Σακελλαροπούλου στην Κύπρο ολοκληρώνεται την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, με επίσκεψη στο εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους. Τελευταίος σταθμός της επίσκεψής της, θα είναι η συνάντηση της κ. Σακελλαροπούλου με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Στέλιου Ναθαναήλ και τους Δικαστές του Ανωτάτου, στο Ανώτατο Δικαστήριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση