ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ξεκινά η προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου

Τουρκική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στο Κάιρο για συνομιλίες

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Την πληροφορία ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μια τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου για να συζητήσει με την αιγυπτιακή κυβέρνηση το ενδεχόμενο της αποκατάστασης των σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου ανακοίνωσε την Πέμπτη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήρθε λίγο πριν την συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Δένδια.

«Αρχικά άνοιξαν δίαυλοι επικοινωνίας σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών. Στην συνέχεια, λειτούργησαν δίαυλοι ανάμεσα στα δυο Υπουργεία Εξωτερικών», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο «NTV».

«Είμαστε αποφασισμένοι για την συνέχεια (του διαλόγου)», πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Στην συνέχεια, ο κ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι την πρώτη εβδομάδα του Μαίου, μια τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την Αίγυπτο.

Η ανακοίνωση του κ. Τσαβούσογλου έρχεται λίγο μετά τα «μηνύματα συμφιλίωσης» που ξεκίνησε να στέλνει η Άγκυρα στο Κάιρο. Στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης, στον τουρκικό τύπο άρχισαν να βρίσκουν αντίκτυπο πληροφορίες που ήθελαν την κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν να περιορίζει την κριτική που ασκεί στην διοίκηση της Αιγύπτου. Επίσης, πριν από λίγες ημέρες, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αιγύπτου είχαν μια πρώτη επίσημη τηλεφωνική επικοινωνία.

Οι σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας επιδεινώθηκαν μετά το πραξικόπημα του 2013, το οποίο απομάκρυνε από την εξουσία τους Μουσουλμάνους Αδελφούς, ένα κίνημα, με το οποίο συνεργάζεται η Τουρκία σε διάφορες περιοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση