ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΕ εναντίον ακραίων με ασπίδα ένα άρθρο

Η περίπτωση Όρμπαν, αλλαγή της Ευρώπης που δεν σημαίνει και σκότωμα αυτής και γιατί η Τετάρτη ήταν μια ιστορική μέρα για την Ευρώπη

Ανταπόκριση Στρασβούργο

Με το που έγινε γνωστό το αποτέλεσμα για το αίτημα ενεργοποίησης του άρθρου 7 της συνθήκης της ΕΕ για την περίπτωση της Ουγγαρίας, τα 2/3 των ευρωβουλευτών που ψήφισαν υπέρ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Η Ευρώπη απέδειξε πως μπορεί να προασπίσει τις πολιτικές της και να ασκήσει εξουσίες αποτελεσματικά, δήλωνε ευρωβουλευτής στην «Κ» ωστόσο τα δεδομένα δεν είναι ούτε για να πανηγυρίζει κανείς, όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε. Η ΕΕ έδωσε με ασπίδα ένα άρθρο μια απάντηση στις ακραίες φωνές, ωστόσο είναι αυτές που αποτελούν το μεγαλύτερό της φόβο και το μέγιστο διακύβευμα ενόψει των επόμενων ευρωεκλογών.

Στον ίδιο παρανομαστή μπαίνουν και άλλα μεγάλα θέματα που επίσης ανακατεύουν την τράπουλα. Η περίπτωση της Ουγγαρίας έχει ουρά το μεταναστευτικό και τις αποφάσεις που πάρθηκαν σε εθνικό επίπεδο, με τη συζήτηση που έχει ανοίξει να άπτεται του συμψηφισμού των εθνικών αποφάσεων και της ΕΕ. Οι ισορροπίες δεν είναι απλά εύθραυστες, εφόσον οι πιο ακραίες φωνές κάνουν λόγο για αρχή του τέλους της ΕΕ. Οι ευρωπαϊστές από την άλλη, ούτε να το ακούσουν δεν θέλουν αλλά την ίδια ώρα αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών. Των τωρινών αλλά και των μελλοντικών που θα επιφέρουν μια έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, την κορύφωση του εμπορικού πολέμου και τις πιθανές επιπτώσεις στο ευρώ, την παραβίαση της θεμελιώδους αξίας του κράτους δικαίου, το μεταναστευτικό, κοινή εξωτερική και ασφάλεια. Με λίγα λόγια η τέλεια καταιγίδα, από την οποία η ΕΕ θέλει να βγει αλώβητη στη μετά Γιούνκερ εποχή.

Ταγιάνι: Αυτή η Ευρώπη θέλει αλλαγή, όχι σκότωμα

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, κατά την ενημέρωση προς δημοσιογράφους, δεν μάσησε τα λόγια του. Προέταξε τις αλλαγές που απαιτούνται σε επίπεδο ΕΕ ώστε να κλείσει η ψαλίδα με τους λαούς, τα μεγαλύτερα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ένωση, την αλλαγή που απαιτείται ακόμη και στη γλώσσα επικοινωνίας εφόσον αυτή παραμένει τεχνοκρατική. Ωστόσο, όπως είπε, αλλαγή δεν σημαίνει να σκοτώσουμε την Ένωση.

Επίκεντρο των όσων είπε ήταν η ευρωπαϊκή ταυτότητα και τα θέματα της δολοφονίας δημοσιογράφων, της προστασίας της δουλειάς τους, και τη δική του τη δουλειά.

«Πρέπει να εξηγήσουμε τη δουλειά μας, και είναι δουλειά μου να κλείσω το κενό ανάμεσα στο κοινοβούλιο και τους λαούς. Η σημερινή συζήτηση είναι παράδειγμα της δουλειάς που κάνουμε. Σήμερα το κοινοβούλιο δεν ψήφισε κατά της δημοκρατίας αλλά υπέρ της. Πρέπει να σεβαστούμε το copyright. Είναι η δουλειά μας. Αν το σκοτώσουμε, σκοτώνουμε τις δουλειές μας. Είναι βασικός τομέας για την οικονομία μας αλλά και η ταυτότητά μας. Χωρίς κανόνες, τα επόμενα χρόνια θα έχουμε ενημέρωση από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Χωρις κανόνες θα σκοτώσουμε την ταυτότητά μας. Είναι καλή η απόφαση του κοινοβουλίου, και ψηφίσαμε κάτι που είναι εξόχως σημαντικό. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ παρουσίασε και τα επόμενα βηματα πριν τις εκλογές. Μεταναστευτικό, Αφρική, και άλλα θέματα. Θέλουμε περισσότερη δράση από την ΕΕ, πιέζουμε το ευρωπαϊκό συμβούλιο για δράση. Θέλουμε να υπερασπιστούμε το δίκαιο, και ψηφίστηκε το άρθρο 7 για την Ουγγαρία, αλλά δυστυχώς δεν είναι μόνο σε αυτή τη χώρα το πρόβλημα. Η ερώτηση είναι πότε ένας φόνος δημοσιογράφου σε μια ευρωπαϊκή χώρα, αυτή η χώρα σέβεται το κράτος δικαίου; Δυο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν πέρυσι. Ένας στη Μάλτα και ένας στην Τσεχία. Αυτό είναι απαράδεχτο. Οι δημοσιογράφοι είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες άμυνας για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη. Μετά την ομιλία Γιουνκέρ είπα ότι αδύνατο να ξεχάσουμε τις δολοφονίες αυτές», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ιστορική μέρα

Η Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου θα μείνει στην ιστορία της ΕΕ, σαν η μέρα που η αυτοκριτική έγινε πρώτο θέμα και η αντιμετώπιση του ευρωσκεπτικισμού μείζονα πρόκληση. Σε επίπεδο γενικών προκλήσεων, η ΕΕ είναι αντιμέτωπη και με τον εαυτό της και με τρίτες χώρες που παράγουν και προβλήματα αλλά και ευκαιρίες για συνεργασία. Ωστόσο όπως παραδέχονται και ευρωβουλευτές στο παρασκήνιο, η μεγαλύτερη μάχη δίνεται πλέον εντός των τειχών και οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα δώσουν το στίγμα για την ΕΕ του μέλλοντος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση