ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:24
 

Εγένετο προεκλογικός με Weber και GUE στην Κύπρο

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ανοίγουν τα χαρτιά τους για το πώς θα κινηθούν στις ευρωεκλογές

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την ώρα που η Ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς βρίσκεται στην Κύπρο για την πραγματοποίηση των «Ημερών Μελέτης», ξεκινά παράλληλα την προεκλογική του εκστρατεία από την Κύπρο και ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ, κινητοποιώντας έτσι τα δύο μεγάλα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ αντιστοίχως να ανοίξουν πιο γρήγορα από όσο ανέμεναν το κεφάλαιο των ευρωεκλογών.

Αφουγκράζεται ο Βέμπερ

Περιοδεία που έχει ως στόχο να αφουγκραστεί και να βρεθεί με όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο, ξεκινά ο υποψήφιος του EPP για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, από την Κύπρο την προσεχή Πέμπτη. Με την άφιξή του θα επισκεφθεί πρώτα τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στα γραφεία του κόμματος στην Πινδάρου, με τους δύο άνδρες να προχωρούν σε δηλώσεις.

Στη συνέχεια, με τη συνοδεία της ηγεσίας του κόμματος, θα επισκεφθεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στη Σκαρίνου στη Λάρνακα, ενώ στόχος είναι να συναντηθεί με πολίτες που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο θα επισκεφθούν και τη λεωφόρο Τάσου Μητσόπουλου (πρώην Πιαλέ Πασά) ο οποίος και συγχρηματοδοτήθηκε με κονδύλι της Ε.Ε. Το βράδυ της Πέμπτης ο ΔΗΣΥ παραθέτει δείπνο προς τιμήν του στο Hilton Park, στο οποίο θα παρακαθίσουν αξιωματούχοι του κόμματος αλλά και άλλοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες του τόπου. Εκεί θα στείλει και το μήνυμά του για το ποιοι θα είναι οι στόχοι και οι επιδιώξεις της προεδρίας του στην Κομισιόν.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ ξεκινά την περιοδεία του από την Κύπρο όπου και θα επισκεφθεί τη Σκαρίνου, το οδόφραγμα και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Τους στόχους του θα ξεδιπλώσει και το πρωί της Παρασκευής σε παράγοντες του τόπου, σε πρόγευμα εργασίας που διοργανώνει ο ΔΗΣΥ. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί και το οδόφραγμα στην παλιά Λευκωσία.  Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναμένεται να αναπτύξει και το προεκλογικό αφήγημα του κόμματος για τις επικείμενες εκλογές. Όπως αναφέρουν κομματικά στελέχη, το κόμμα θα υπογραμμίσει τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό. Αυτό άλλωστε τόνισε και ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην πρόσφατη δημοσιογραφική του συνέντευξη. Το ποιοι θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ είναι ένα ζήτημα ανοικτό που θα ξεκαθαρίσει, όπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τον προσεχή Φεβρουάριο, με ονόματα ωστόσο όπως και έρευνες να δίνουν και να παίρνουν.

Λευτέρης Χριστοφόρου και Ελένη Σταύρου θεωρούνται σίγουροι, ενώ πολύ πιθανή είναι και η υποψηφιότητα του Νίκου Τορναρίτη. Όπως ανέφερε και στο παρελθόν η «Κ», η Στέλλα Κυριακίδου έχει διαμηνύσει πως δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο ως υποψήφια καθώς, όπως φέρεται, έχει κλειδώσει τη θέση της Επιτρόπου. Το όνομα της γνωστής τραγουδίστριας Άννας Βίσση βρίσκεται σε έρευνες που διεξάγει το κόμμα, με στόχο να διαπιστώσει πόσο αγκαλιάζεται μία τέτοια υποψηφιότητα από τον κόσμο, ενώ στην ονοματολογία ακούγεται και το όνομα του δημοσιογράφου Τάσου Τρύφωνος.

Ενίσχυση της Αριστεράς

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά πραγματοποιεί το καθιερωμένο ανά εξάμηνο, διήμερο «Ημερών Μελέτης», αυτή τη φορά από την Κύπρο καθώς η χώρα που έχει αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε. και είθισται να φιλοξενεί τις εργασίες, είναι μεν η Ρουμανία αλλά δεν έχει εκπροσώπηση στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Υπενθυμίζεται πως αντιπρόεδρος της ομάδας είναι ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος και έκανε εναρκτήρια ομιλία επικρίνοντας την πολιτική της Ε.Ε. σε κοινωνικά και εργασιακά θέματα.

Κατά το διήμερο τα μέλη της ομάδας συζητούν την κατάσταση στις εργασιακές σχέσεις και την ανεργία, μέσα στο πλαίσιο που καθορίζει η οικονομική κρίση αλλά και οι πολιτικές στην Ε.Ε., η άνοδος της ακροδεξιάς και η γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.


Πολύ πιθανή η συμμετοχή Τ/Κ στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ με τα βλέμματα να στρέφονται στον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Στην εναρκτήρια συζήτηση παρευρέθηκε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ο οποίος έβαλε λίγο πολύ τις βάσεις στις οποίες θα κινηθεί προεκλογικά το κόμμα που είναι η ενίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων ως αντίβαρο στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές αλλά και στην άνοδο της ακροδεξιάς. «Μπροστά σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα της εποχής απαιτείται αγώνας, κινητοποίηση και ενότητα δράσης των κομμουνιστικών, αριστερών και ευρύτερα των προοδευτικών δυνάμεων της ηπείρου μας».

Από τη συζήτηση δεν έλειπε το Κυπριακό με τον Άντρο Κυπριανού να επικρίνει σφόδρα τον Νίκο Αναστασιάδη για το ότι επέτρεψε να μπαίνουν νέες ιδέες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως το ΑΚΕΛ δεν απορρίπτει την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει να διευκρινιστούν ποιες εξουσίες θα παραχωρηθούν στην τουρκοκυπριακή πλευρά γιατί κάποιες, αν παραχωρηθούν, θα οδηγήσουν σε δύο χωριστά κράτη.

Από πλευράς του ο συντονιστής του πάνελ Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε ότι η GUE είναι η μόνη ομάδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που στηρίζει πάγια και σταθερά την ανάγκη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως έχει προσδιοριστεί από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Κάλεσε μάλιστα την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη να πιέσουν και την πλευρά της Τουρκίας και να συνδράμουν όλες οι πλευρές για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΑ/ΒΠΑ Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε ότι οι διακηρύξεις της Επιτροπής Γιούγκερ για κοινωνική προστασία έμειναν κενές περιεχομένου.

«Η πρότασή της για κοινωνικό πυλώνα αποτέλεσε μόνο προπέτασμα καπνού. Με την ένταξη του κοινωνικού πυλώνα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού εξαμήνου υποτάσσονται ξανά τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα στα οικονομικά συμφέροντα των ευρωπαϊκών ελίτ», είπε.

Στόχος ο Νιαζί

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με την Ομάδα Αριστεράς, ο Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε ως πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Τουρκοκύπριος υποψήφιος καθώς όπως είπε θα στείλει πολύ σημαντικό μήνυμα στο σύνολο του κυπριακού λαού. Όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν η «Κ» το όνομα που ακούγεται εντόνως είναι αυτό του Τ/Κ ακαδημαϊκού Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο οποίος είχε στηρίξει στις προεδρικές εκλογές του 2018 τον υποψήφιο που στήριξε το ΑΚΕΛ Σταύρο Μαλά. Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν βεβαίως στις 19 Ιανουαρίου, ωστόσο, ενδελεχής συζήτηση για την ονοματολογία έχει ήδη ξεκινήσει στο πολιτικό γραφείο του ΑΚΕΛ την περασμένη Δευτέρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X