ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλειματικοί οι όροι αναφοράς χωρίς το πλαίσιο της 4ης Ιουλίου

Επιβεβαιώνει ο Έιντε τα περί συνάντησης εκείνη τη μέρα αλλά όχι τα περί πρακτικού

Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα "Πολίτης" ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε σε όλα τα θέματα που αφορούν το κυπριακό και δη τις εξελίξεις πέριξ του χαμένου πρακτικού της 4ης Ιουλίου. 

Ήδη η "Κ" έχει καταγράψει το γιατί το συγκεκριμένο έγγραφο είναι σημαντικό και δεν πρόκειται για απλή λεπτομέρεια σε σχέση με εκείνο της 30ης. Το επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξή του τονίζοντας ότι έχει σημασία το συγκεκριμένο έγγραφο, επί του οποίου βασίζονταν και οι προτάσεις που ο ίδιος είχε υποβάλει στις πέντε Ιουλίου, μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ακόμη και διπλωματικες πηγές στη Λευκωσία, είχαν ερωτηθεί από τα ΗΕ για το πόσο σημαντικό θεωρείται το δεδομένο έγγραφο σε σχέση με εκείνο της 30ης. Για να πάρουν την απάντηση ότι αφενός δεν μπορεί να τίθεται αυτό το ερώτημα την ώρα που υπήρχε εκείνο της 4ης αλλά και αφετέρου ότι η ε/κ πλευρά παίρνει θέση πάνω στο δεύτερο πρακτικό και όχι στο πρώτο. Εξού και οι προαναφερόμενες προτάσεις Αναστασιάδη. 

Ο Πρόεδρος τόνισε επίσης στη συνέντευξή του ότι η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, Τζέιν Χολ Λουτ, μπορεί να αναζητήσει το πρακτικό αυτό, απευθυνόμενη στον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναλάβει να διερευνήσουν το θέμα και θα επανέλθουν. Σε περίπτωση κατάληξης στους όρους αναφοράς,  αν ο ίδιος θεωρεί ότι δημιουργούνται προοπτικές λύσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε συμφωνία και στα έξι σημεία που καταγράφονται στο Πλαίσιο Γκουτέρες. Όπως πρόσθεσε χωρίς το πρακτικό της 4ης Ιουλίου θα είναι ελλειματικοί οι όροι. 

Τόνισε ωστόσο ότι η εμμονή σε μια θετική ψήφο ή για συνέχιση των εγγυήσεων, δεν μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Ως προς τη μορφή λύσης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει ότι η βάση είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, η οποία ουδόλως αλλοιώνεται από την πρότασή του για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων.

Αποκεντρωμένη Ομοσπονδία

Οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης μπορούν να περιοριστούν στα τρία singles. Δηλαδή, στη μία διεθνή προσωπικότητα, στη μία κυριαρχία, στη μία υπηκοότητα. Δεύτερον, σε θέματα οικονομίας, τρίτον, σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.Για άλλες λύσεις ούτε λόγος σταθερή επιδίωξη η ΔΔΟ, αν από την άλλη δεν προχωρήσει η διαδικασία λύσης τότε να προβληματιστούμε χωρίς να αναφέρομαι σε άλλες λύσεις. 

Αυτά τόνισε ο Πρόεδρος αναφορικά με το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, δίνοντας για πρώτη φορά το στίγμα των όσων επιδιώκει η ε/κ πλευρά αναφορικά με το ζήτημα. Υπενθυμίζεται ότι είχε ζητηθεί νομική συμβουλή για το θέμα και ότι αναμενόταν τουλάχιστον να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να καταφανεί σε ποια σημεία μπορεί και δεχεται και η τ/κ πλευρά να αποκεντρωθούν εξουσίες από την Ομοσπονδία. Αυτό το επανέλαβε και εσχάτως ο Ακιντζί, ως προς το ότι περιμένει ενημέρωση από την ε/κ πλευρά. 

Ως προς τη θετική ψήφο απάντησε ότι θα υπάρχει μια θετική ψήφος εάν και εφόσον οι αποφάσεις επηρεάζουν αρνητικά. "Εάν είναι εφ’ όλης της ύλης η θετική ψήφος, θα υπάρχει μονίμως η ανησυχία από ε/κ πλευράς ότι το σύστημα θα είναι δυσλειτουργικό, με κινδύνους κατάρρευσης", τόνισε.  

Απέκλεισε άλλες λύσεις 

Πάντως κάνοντας ειδική αναφορά σε άλλα πλαίσια λύσης, ο Πρόεδρος τα απέρριψε λέγοντας χαρακτηριστικά όμως ότι όταν έκανε αναφορά σε δύο σημαντικούς ηγέτες της ΕΕ ότι η Τουρκία προβάλλει την α’ β΄ και γ’ θέση, η απάντηση ήταν «μην αποκλείσετε τίποτε».

Αυτό σημαίνει πιθανότατα πως υπάρχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο πίεσης και από την ΕΕ για λύση του κυπριακού, πίεση που τη δέχεται και η ε/κ πλευρά ως προς το να καταδείξει μεγαλύτερη ευελιξία. Πάντως όπως κατέδειξε δεν θα δεχτεί οτιδήποτε του υπαγορεύουν και το έθεσε μέσα στο πλαίσιο που αφορά και τα όσα συμβαίνουν με την Κερύνεια. 

"Την ίδια ώρα, επειδή χάνονται οι περιουσίες ή επειδή η τουρκική αδιαλλαξία δεν επιτρέπει την επίλυση του Κυπριακού, να πάω να δεχτώ οτιδήποτε μου υπαγορεύουν; Ρωτήστε μετά από 45 χρόνια ποια είναι η κατάσταση στην Κερύνεια. Τέσσερις χιλιάδες οι κάτοικοι της πόλης της Κερύνειας, δώδεκα χιλιάδες πόλη και επαρχία το 1974. Σήμερα σαράντα τέσσερις χιλιάδες μόνο, με ομολογία των ίδιων των Τ/Κ, είναι οι κάτοικοι της πόλης της Κερύνειας. Πέστε μου πόσο ακόμα θα κοροϊδεύουμε τους Κερυνειώτες ότι θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν ή ότι δεν θα μεταβληθεί προς το χειρότερο η κατάσταση. Ήδη αλλοιώθηκε" είπε σχετικά. 

Η συνάντηση που επιβεβαιώνει ο Έινε

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σύντομη συνάντηση με τον Έσπεν Έιντε στο Μόναχο. Ο τότε ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ των ΗΕ επανήλθε στο προσκήνιο λόγω της απώλειας του πρακτικού της 4ης Ιουλίου. Θεωρείται δε από διπλωματικές πηγές ως πρόσωπο-κλειδί στην όλη υπόθεση. 

Νίκος Χριστοδουλίδης και Έσπεν Έιντε φαίνεται πως κατά τη σύντομη συνάντησή τους μίλησαν για το θέμα. Το μόνο που διαφαίνεται να επιβεβαιώνει ο κ. Έιντε είναι η συνάντηση αλλά δεν είπε πως δεν γνωρίζει για το που μπορεί να βρίσκεται το πρακτικό. Επανέλαβε δε ότι έχει αποχώρήσει πλέον, γεγονός που επιβεβαιώνει και τα όσα η «Κ» μετέδωσε την Κυριακή πέριξ του ότι πλέον δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα από εκείνη την πλευρά. 

Η κ. Λουτ ωστόσο έχει δεσμευτεί και μάλιστα έχει κατά λέξη πει προς ε/κ διπλωμάτες πως "αν υπάρχει θα το βρω". 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X