ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εσωκομματικές χωρίς εκπλήξεις για το ΔΗΚΟ

Μειωμένο το ενδιαφέρον σε σχέση με άλλες εκλογικές μάχες και εμφανής η απουσία του αντίπαλου στρατοπέδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Οι εποχές όπου οι εσωκομματικές εκλογές του ΔΗΚΟ μονοπωλούσαν το κομματικό ρεπορτάζ αλλά και το ευρύτερο ενδιαφέρον για τις τριβές και τις εντάσεις έχουν παρέλθει όπως όλα δείχνουν.

Και αυτό καθόλου τυχαία καθώς αντίθετα με την σκληρή εσωκομματική μάχη που διεξήχθηκε πέντε χρόνια πριν μεταξύ του Μάριου Καρογιάν και του Νικόλα Παπαδόπουλου, αυτή τη φορά ο Νικόλας Παπαδόπουλος επανεκλέγεται χωρίς ανθυποψήφιο και υπόσχεται μία νέα διεκδικητική πενταετία στον ΔΗΚΟϊκό κόσμο.

Είναι ωστόσο σημάδι πλήρους αποδοχής η ανανέωση της θητείας του Νικόλα Παπαδόπουλου και επικράτησής του στο κόμμα του Κέντρου; Σύμφωνα με μία μερίδα στελεχών η ανανέωση της θητείας του Νικόλα Παπαδόπουλου καταδεικνύει την πλήρη αποδοχή του.

Σημειώνουν άλλωστε πως βάσει δημοσκοπήσεων και δη της Symmetron Market Research, η ΔΗΚΟϊκή ηγεσία κατάφερε να διατηρήσει τα ποσοστά της παρά την εκλογική ήττα και τις διαγραφές που επακολούθησαν. Υπάρχουν ωστόσο και οι κομματικοί κύκλοι που εξηγούν πως το πογκρόμ διαγραφών που ακολούθησε την επομένη των προεδρικών εκλογών, όχι μόνο αποδυνάμωσε πλήρως το αντίπαλο δέος αλλά απέτρεψε όσα στελέχη ανήκουν στην κυπριανική τάση να διεκδικήσουν εκλογή στην ανώτατη ηγεσία.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος πάντως, με την ανανέωση της θητείας του ξεκαθάρισε πως η εμπιστοσύνη που εκφράστηκε μέσω της άνευ ανθυποψηφίου επανεκλογής, εναποθέτει στους ώμους πρόσθετη ευθύνη και πρόσθετο χρέος απέναντι στον κόσμο του ΔΗΚΟ. «Διαβεβαιώνω όλους τους συναγωνιστές μου ότι θα συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασισμένοι την καθημερινή πολιτική δράση μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μαζί με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, άνευ ανθυποψηφίου εκλέγηκε γενικός γραμματέας του ΔΗΚΟ ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος τύπου Άθως Αντωνιάδης αλλά και γενικός γραμματέας ο Φύτος Κωνσταντίνου. «H σημερινή άνευ ανθυποψηφίου εκλογή μου στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δημοκρατικού κόμματος με τιμά.

Παράλληλα με γεμίζει με περηφάνια αλλά και τεράστια ευθύνη. Ευθύνη απέναντι στον κόσμο του κόμματος το οποίο υπηρετώ αλλά και απέναντι στον τόπο μας. Είναι μεγάλη τιμή να αναλαμβάνω μία θέση την οποία έχουν τιμήσει ιστορικές φυσιογνωμίες του τόπου και του ΔΗΚΟ όπως οι Σταύρος Ποσκότης, Ανδρέας Ερωτοκρίτου και Νίκος Μουσιούττας» ανέφερε σε ανάρτησή του στο facebook ο κ. Αντωνιάδης ξεκαθαρίζοντας πως η εν λόγω θέση είναι πολύ σημαντική για την παραγωγή πολιτικής στο κόμμα. Η τοποθέτηση του Άθου Αντωνιάδη για την πολιτικοποίηση της θέσης του γενικού γραμματέα επιβεβαιώνει και τις φημολογίες των τελευταίων ημερών ότι ο κ. Αντωνιάδης θα προσπαθήσει να ασχοληθεί με συγκεκριμένους τομείς τις πολιτικής του κόμματος.

Έξι για τρεις θέσεις

Εκλογική διαδικασία αναμένεται να πραγματοποιηθεί για τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων τις οποίες διεκδικούν τέσσερα στελέχη. Ο βουλευτής Λάρνακας Χρίστος Ορφανίδης, ο τέως βουλευτής Πάφου Αντώνης Αντωνίου, ο επαρχιακός Λευκωσίας Αλέκος Τρυφωνίδης Μιχάλης Δαμιανού Λοϊζος Λοϊζου και ο αντιδήμαρχος Πολεμιδιών Μιχάλης Κουκλής.

Το ποιοι θα καταφέρουν να εκλεγούν είναι ένα ζήτημα ανοικτό, το σίγουρο είναι πως ο εκλεκτός της ηγεσίας δεν είναι άλλος από τον Αντώνη Αντωνίου, ο οποίος είχε στηρίξει έντονα κατά τον προεκλογικό τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Ζήτημα τίθεται για το πώς θα κινηθεί ο Αλέκος Τρυφωνίδης ο οποίος έχει μεν σημαντικό έρεισμα στη βάση, αλλά έχει πολλές φορές διαφωνήσει με τους χειρισμούς του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Το μεγάλο ενδιαφέρον πάντως επικεντρώνεται στο ποιος θα εκλεγεί δεύτερος τη τάξει, καθώς Μαρίνος Μουσιούττας και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Σημειώνεται πως ο κ. Μουσιούττας κάνει προεκλογικό εδώ και καιρό, δίδοντας έμφαση στο συναινετικό του χαρακτήρα του και επιδιώκοντας να φέρει κοντά την κυπριανική τάση.

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, στενή συνεργάτιδα του Νικόλα Παπαδόπουλου θεωρείται πως κατέρχεται στις εσωκομματικές εκλογές υπό τις ευλογίες του ΔΗΚΟϊκού προέδρου. Το αν θα εκλεγεί είναι ένα ζήτημα ανοικτό, αλλά το σίγουρο είναι πως σε αυτό το σενάριο θα ενισχυθεί σημαντικό ο κ. Παπαδόπουλος. Όχι μόνο γιατί θα ελέγχει πλήρως την ηγεσία αλλά και γιατί θα αποτελεί μία ένδειξη αποδοχής της πολιτικής του από την βάση.

Το ίδιο ζήτημα φαίνεται να τίθεται και για τα μέλη του εκτελεστικού γραφείου. Ο στενός συνεργάτης του Νικόλα Παπαδόπουλου, Χρύσης Παντελίδης κατέρχεται για πρώτη φορά στις εσωκομματικές εκλογές, διεκδικώντας θέση στο εκτελεστικό γραφείο, όπως επίσης και ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου Γιώργος Σολωμού. Σημειώνεται πως ο κ. Παντελίδης είχε διεκδικήσει και εκλεγεί το 2000 στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Μία καλή κατάταξη των δύο στενών συνεργατών του κ. Παπαδόπουλου, οι οποίοι έπαιξαν και καταλυτικό ρόλο στον προεκλογικό, θα σημαίνει αυτόματα και αποδοχή των πολιτικών του κ. Παπαδόπουλου. Τόσο του ιδίου όσο και της ομάδας του.

Χωρίς ηχηρά ονόματα

Αν εξαιρεθούν πάντως οι κ.κ Παντελίδης και Σολωμού, οι υποψηφιότητες για τις 15 θέσεις του εκτελεστικού γραφείου, δεν έχουν μέσα ηχηρά ονόματα. 23 υποψήφιοι, οι Αλεξάντρου Αλέξης, Γεωργιάδης Αντρέας, Γεωργιάδου Αλέξια, Γιαλελής Μαρίνος, Δημητρίου Οδυσσέας, Κιούπη Στάλα, Κουλία Άντρη Κωνσταντινίδης Φίλιππος, Νικηταράς Αντρέας, Νικολαΐδου Νικολέτα, Μιχαηλίδης Αντρέας, Ορφανός Μάριος, Παναγιώτου Μάριος, Παντελίδης Χρύσης, Παπαδόπουλος Νίκος, Ροδιάς Χρίστος, Σαββίδης Χρύσανθος, Σενέκης Χρίστος, Σιβιτανίδης Αντώνης, Σολωμού Γιώργος, Τσουλούπας Μάκης, Φακοντή Αυγούστα, Χατζηχάννας Γιώργος. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το 2013, οι υποψηφιότητες ήταν περισσότερες, φτάνοντας τις 51.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X