ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εξαγγελία χθες, ζήτησε από Λιλλήκα η πλειοψηφία της Συγκλήτου

Όχι σε Νικόλα, εξαιτίας της ΔΔΟ και της «μνημονιακής» πολιτικής του

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Να εξαγγείλει το συντομότερο ζήτησε η πλειοψηφία της πολιτικής συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών, από τον Γιώργο Λιλλήκα, κρίνοντάς τον ως τον καταλληλότερο να εκθρονίσει από την προεδρικό θώκο τον Νίκο Αναστασιάδη. Παρά τις διαφωνίες στελεχών, η σύγκλητος έδωσε το πράσινο φως στον Γιώργο Λιλλήκα να εξαγγείλει, το πιθανότερο μέσα στο Σαββατοκυρίακο.

Κατά τη συνεδρία της Πολιτικής Συγκλήτου, τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα των προεδρικών εκλογών και τα επόμενα βήματα της Συμμαχίας Πολιτών. Όπως ανέφερε η «Κ» ηγετικά στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών, όπως οι αναπληρωτής πρόεδρος Στέλιος Αμερικάνος, οι αντιπρόεδροι Σίμος Αγγελίδης και Στέλιος Στυλιανού, ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς, η γενική γραμματέας Ειρήνη Μάντολες και η Πρόεδρος της Συμμαχίας Γυναικών Μαρίνα Δημητρίου, έθεσαν εκ νέου ζήτημα επανεξέτασης της υποψηφιότητας του Γιώργου Λιλλήκα και εκ νέου προσπάθεια του Κινήματος συμπόρευσης μαζί με τα άλλα τέσσερα κόμματα κάτω από μία κοινή υποψηφιότητα.

Η πλειοψηφία ωστόσο της Πολιτικής Συγκλήτου ζήτησε όπως αναφέρουν πηγές, επιτακτικά να εξαγγείλει ο Γιώργος Λιλλήκας. Όπως υποστήριξαν, η πολιτική του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν καλύπτει το Κίνημα, τόσο σε ο,τι αφορά τη «μνημονιακή» πολιτική του, το ΓεΣΥ αλλά κυρίως τη «νεφελώδη» όπως ανέφεραν στάση του στο κυπριακό.

Σύμφωνα με τα στελέχη που τοποθετήθηκαν στην Πολιτική Σύγκλητο, στόχος της Συμμαχίας Πολιτών είναι να φύγει ο Νίκος Αναστασιάδης από την εξουσία και αυτό δε μπορεί να το κάνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Όπως επεσήμαναν σε έναν δεύτερο γύρο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα δώσει τη νίκη στον Νίκο Αναστασιάδη καθώς το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να στηρίξει ούτε στον πρώτο ούτε στον δεύτερο γύρο τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Αντιθέτως, όπως επισημάνθηκε, ο Γιώργος Λιλλήκας θεωρείται καταλληλότερος, καθώς είναι πολυσυλλεκτικός.

Ο Γιώργος Λιλλήκας με τη σειρά του κάλεσε να γίνει σεβαστή η απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας τόσο στην ανώτατη όσο και στην πολιτική σύγκλητο. Σε ο,τι αφορά τους έξι διαφωνούντες είπε πως είναι σεβαστή η άποψή τους, αλλά πιο σεβαστή πρέπει να γίνει η άποψη της πλειοψηφίας, ζητώντας να πάνε όλοι μαζί ενωμένοι στην εκλογική μάχη.

Θα αποφασίσουν μετά την εξαγγελία

Μετά την εξαγγελία αναμένεται να πάρουν και τις τελικές τους αποφάσεις οι έξι διαφωνούντες στη Συμμαχία πολιτών. Όπως επισημάνθηκε στην «Κ» φαίνεται να υπάρχει μία προειλημμένη απόφαση ανεξαρτήτως του τι είχε λεχθεί κατά τη συνεδρία. Κομματικές πηγές, επεσήμαναν πάντως πως δεν τίθεται από πλευράς τους ζήτημα μη καταλληλότητας του Γιώργου Λιλλήκα, αλλά η ανάγκη να πορευθεί ο ενδιάμεσος χώρος ενωμένος, καθώς μόνο έτσι θα κερδίσει τη μάχη. Δεν αποκλείονται πάντως και οι αντιδράσεις μετά και την εξαγγελία, με κάποιους να βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

360: Η ασφάλεια των εργοταξίων στο προσκήνιο

«Δηλαδή αποκλείστηκε η περίπτωση αυτοκτονίας;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:39

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X