ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:06
 

Γιούνκερ: Το αίτημα για τις 4 ελευθερίες δεν είναι διμερές ζήτημα

Κοινές οι θέσεις προέδρου της Δημοκρατίας-προέδρου Κομισιόν για το Κυπριακό

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σαράντα πέντε περίπου λεπτά κράτησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, όπου διαπιστώθηκε συμφωνία σε σχέση με το τουρκικό αίτημα για τις τέσσερις ελευθερίες.

Σύμφωνα με Εκπρόσωπο της Κομισιόν, οι Αναστασιάδης και Γιούνκερ αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον της ΕΕ, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη βάση της λευκής βίβλου του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κομισιόν για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για το θέμα του Brexit στο βαθμό που επηρεάζει την Κύπρο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το θέμα των Βάσεων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών που ζουν εντός των Βάσεων (αρθρο 3 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ - θέμα για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μαζί του σχετική επιστολή που θα παραδώσει στον Πρόεδρο Τουσκ, αργότερα μέσα στη μέρα).

Ο κ. Γιούνκερ συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το αίτημα της Τουρκίας για τις τέσσερις ελευθερίες δεν είναι διμερές ζήτημα, αλλά ζήτημα ολόκληρης της ΕΕ. Θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πως το αίτημα είναι απαράδεκτο και δεν μπορεί να γίνει δεκτό σε καμία περίπτωση.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ για την απόφαση για αποχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς από το τραπέζι των συνομιλιών, εκφράζοντας την ετοιμότητά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, έγινε κατανοητή η θέση της Λευκωσίας, όπως περιγράφεται και στην επιστολή του Προέδρου για το θέμα της εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων, που θα πρέπει να πηγαίνει "χέρι με χέρι" με τις διαπραγματεύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
X