ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:05
 

90’’ of Europe: Η Ευρώπη κατά της τρομοκρατίας

Η επικαιρότητα της Ευρώπης σε 90 δευτερόλεπτα από την «Κ»

Newsroom K

  • Συμπεράσματα σχετικά με την εξωτερική δράση της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενέκρινε το Συμβούλιο των 28 κρατών μελών της ΕΕ επαναλαμβάνοντας την ισχυρή καταδίκη της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου θίγονται μεταξύ άλλων η αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των αντιπροσωπειών της ΕΕ μέσω των εμπειρογνωμόνων, η διασύνδεση εσωτερικών-εξωτερικών πτυχών, προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη συνοχή καθώς και η ενισχυμένη συνεργασία με τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τα Δυτικά Βαλκάνια, την Τουρκία, το Σαχέλ και το Κέρας της Αφρικής, μέσω ενισχυμένου πολιτικού διαλόγου και περισσότερων σχεδίων. Eπιπλέον το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα για την εταιρική σχέση Αφρικής-ΕΕ προετοιμάζοντας έτσι τη σύνοδο κορυφής Αφρικής-ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο με θέμα «Επενδύοντας στους νέους».
  • Στις Βρυξέλλες δόθηκε επισήμως τη Δευτέρα και λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους από το δημοψήφισμα για το Brexit, η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Την βρετανική πλευρά εκπροσωπεί ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και την ΕΕ ο Μισέλ Μπαρνιέ εκ μέρους της Κομισιόν.
    Στο πρώτο στάδιο των συνομιλιών επιδιώκεται πρόοδος επί τριών θεμάτων: τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας και αντιστρόφως, τον λογαριασμό εξόδου της Βρετανίας καθώς και το μέλλον των συνόρων στην Ιρλανδία.
    Σημειώνεται ότι οι δαπάνες του «διαζυγίου» Βρετανίας - Βρυξελλών, ύψους έως και 100 δισ. ευρώ, αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο κλίμα που θα καλλιεργηθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Αρχικά, το κόστος του διαζυγίου της Βρετανίας με την Ε.Ε. είχε υπολογιστεί στα 86,4 δισ. ευρώ.
  • Πρόστιμο που ενδεχομένως θα υπερβαίνει το ένα δισ. ευρώ αναμένεται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Google για την καταχρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά αναζήτησης στο Διαδίκτυο. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα μια σκληρής στάσης της Κομισιόν απέναντι την εταιρία η οποία ωστόσο θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέα ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ανάλογη με εκείνη που προκάλεσε πέρυσι το βαρύτατο πρόστιμο των 13 δισ. ευρώ στην Apple. Το σημαντικότερο στην περίπτωση της Google δεν θα είναι το ύψος του προστίμου, αλλά οι επιπτώσεις στον τρόπο που θα λειτουργεί στο Διαδίκτυο και θα οικοδομεί τις διάφορες εξειδικευμένες υπηρεσίες της, πέραν της μηχανής αναζήτησης.
  • Στο 38,3% το 2015 ανήλθε το συνταξιοδοτικό χάσμα μεταξύ ανδρών και αυξήθηκε στα μισά κράτη μέλη τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό φαίνεται να οφείλεται κυρίως στις διαφορές στην αγορά εργασίας και στην ανισορροπία που υπάρχει αναφορικά με τη σταδιοδρομία και την οικογενειακή ζωή καθώς οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να διακόψουν τη σταδιοδρομία τους και να έχουν καθεστώς μερικής απασχόλησης.
    Προς αντιμετώπιση του προβλήματος οι ευρωβουλευτές συμπεριέλαβαν στο ψήφισμά τους σειρά προτάσεων οι οποίες εγκρίθηκαν με 433 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 175 αποχές.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X