ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 01:08
 

Ανοίγει ο δρόμος για δωρεάν Wifi

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση 120 εκατομμυρίων για τη δημιουργία hot spots

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ανοίγει και επίσημα ο δρόμος για δωρεάν wifi, καθώς ψηφίστηκε σήμερα στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου η χρηματοδότηση 120 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την προώθηση της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο στις τοπικές κοινότητες. 

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε τόσο ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ (Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) Λευτέρης Χριστοφόρου, όσο και ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ (Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς) Νεοκλής Συλικιώτης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δωρεάν πρόσβασης σε ευάλωτες ομάδες.

«Χαιρετίζουμε αυτό το πρώτο βήμα της ΕΕ για Δωρεάν Διαδίκτυο σε Δημόσιους χώρους στις Τοπικές Κοινωνίες, όμως πρέπει να προχωρήσουμε στη διασφάλιση του δικαιώματος ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης και σε ευάλωτες ομάδες, σε συνταξιούχους, σε φοιτητές, σε απομονωμένες περιοχές, σε νησιά κ.α» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Χριστοφόρου, μιλώντας για το ζήτημα στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου.

Όπως επεσήμανε, η παραχώρηση 120 εκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε που έχουν ως στόχο τη δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα. Σημείωσε δε πως η ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο αποτελεί δικαίωμα, ιδιαίτερα σήμερα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, για αυτό οφείλει η ΕΕ να διασφαλίσει στους Ευρωπαίους Πολίτες εύκολη και υψηλής ποιότητας πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

«Πιστεύω ότι, όπως η ΕΕ κατόρθωσε και κατήργησε τα Τέλη Περιαγωγής για τους Ευρωπαίους Πολίτες, μπορεί να διασφαλίσει χαμηλό κόστος διαδικτύου, με καλή ποιότητα και υψηλές ταχύτητες για όλους τους πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει προτεραιότητα για Διαδικτυακή στήριξη σε απομονωμένες περιοχές και σε νησιά. «Υπάρχει η δυνατότητα διασφάλισης ισότιμης διαδικτυακής πρόσβασης σε όλες τις περιοχές της ΕΕ» κατέληξε.

Την ανάγκη να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών από όλα τα κοινωνικά στρώματα επιτυγχάνοντας το μέγιστο δυνατό δημόσιο όφελος, εξέφρασε ο Νεοκλής Συλικιώτης μιλώντας για το εν λόγω ζήτημα, ξεκαθαρίζοντας πως θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα είναι δωρεάν και δεν θα υπάρχει καμία χρέωση.

« Προτεραιότητά πρέπει να είναι να επωφεληθούν από την ασύρματη συνδεσιμότητα ιδιαίτερα τα κράτη και οι περιοχές που είναι λιγότερο αναπτυγμένες, τα νησιά και οι ορεινές, απομακρυσμένες, και δυσπρόσιτες περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συλικιώτης.

Τοποθετούμενος εκ μέρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης χαρακτήρισε ως λανθασμένη και προβληματική την πρόταση της Κομισιόν να κατατίθεται ο προϋπολογισμός στα κράτη μέλη κατά κανόνα με βάση τη ‘ first come -first serve, χαιρετίζοντας την προσθήκη που επιτεύχθηκε τελικώς με πρωτοβουλία και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, σύμφωνα με την οποία ο διαθέσιμος προϋπολογισμός να κατανέμεται με γεωγραφικά ισορροπημένο τρόπο. Σημείωσε μάλιστα πως πρέπει να κατατεθεί επίσης ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης το οποίο να διασφαλίζει πως θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα όλα τα κράτη, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου
X