ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

EE: Eγκρίθηκε ο κανονισμός για ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο

Kάθε χώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα στον εφοδιασμό της θα μπορεί να ειδοποιεί τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν έκτακτο πρόβλημα στον εφοδιασμό τους με φυσικό αέριο, θα μπορούν να βασίζονται στην παροχή βοήθειας από τις γειτονικές τους χώρες, βάσει του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού, ο οποίος είχε ήδη συμφωνηθεί ανεπισήμως από τους Ευρωβουλευτές και τους Ευρωπαίους Υπουργούς και ο οποίος εγκρίθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Σχετική έκθεση είχε εκπονήσει ο Ευρωβουλευτής Jerzy Buzek ( EΛΚ).

Με βάση τον κανονισμό, κάθε χώρα της ΕΕ που αντιμετωπίζει πρόβλημα στον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο, θα μπορεί να ειδοποιεί άμεσα τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενεργοποιώντας κατά αυτόν τον τρόπο την παροχή διασυνοριακής βοήθειας με σκοπό την πρόληψη διακοπών στην παροχή φυσικού αερίου.

Ο κανονισμός αυτός είναι το δεύτερο κομμάτι του νομοθετικού πακέτου για την Ενεργειακή Ένωση που τίθεται σε ψηφοφορία στο ΕΚ. Το πρώτο που αφορούσε τους πανευρωπαϊκούς κανόνες για τις ενεργειακές συμφωνίες των κρατών μελών της ΕΕ με τρίτες χώρες εγκρίθηκε από το ΕΚ τον περασμένο Μάρτιο.

Ο νέος κανονισμός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν το χειμώνα.

Ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου αναφέρθηκε σε σημαντική έκθεση την οποία εκπόνησε ο κ. Buzek, την οποία χαρακτήρισε οδηγό και καθοδηγητή για τα επόμενα χρόνια για τα ενεργειακά ζητήματα και μίλησε για την ανάγκη αξιοποίησης της Ανατολικής Μεσογείου με επένδυση από την ίδια την ΕΕ.

Ο κ.Χριστοφόρου τόνισε πως εάν θέλουμε μια σωστή ισχυρή ενεργειακή ένωση και ενεργειακή ασφάλεια, οφείλουμε πρωτίστως να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις. Οπως σημείωσε, δεν νοείται μια χώρα ουσιαστικά να είναι ο προμηθευτής του 1/3 του φυσικού αερίου ολόκληρης της ΕΕ και εισηγήθηκε αξιοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου.

Ανέφερε πως η Κύπρος με το Ισραήλ και την Ελλάδα καθώς και η Κύπρος με την Αίγυπτο και την Ελλάδα συνήψαν τριμερείς συμφωνίες για ενεργειακά ζητήματα τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει η Ε.Ε, η οποία επίσης μπορεί να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που έχει η Κύπρος και να επενδύσει σε τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο η Κύπρος αδυνατεί λόγω οικονομικής δυνατότητας να το πράξει.

Ο κ. Χριστοφόρου κάλεσε την ΕΕ να επενδύσει με κονδύλια ύψους 10 δισεκατομμυρίων για να μπορέσει όχι μόνο η Κύπρος και η περιοχή, αλλά και ολόκληρη η Ε.Ε να αποκτήσει ασφάλεια και αυτάρκεια.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X