ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Τ. Χατζηγεωργίου για την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας

Την ανάγκη τουρκικών τοποθετήσεων για την ομοσπονδία, έκφρασε ο ευρωβουλευτής

Newsroom K

Η έναρξη συζητήσεων για επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακών σχέσεων ΕΕ Τουρκίας (πράγμα που ισοδυναμεί με ένταξη, για να μην κάτι παραπάνω) είναι ένα τεράστιο ζήτημα για την Κύπρο. Έχω την άποψη ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να προχωρήσει κάτι τέτοιο χωρίς παράλληλες θετικές εξελίξεις στο κυπριακό.

Χωρίς δηλαδή σαφείς τοποθετήσεις της Τουρκίας που να αποδεικνύουν πως καταλαβαίνει τι σημαίνει ομοσπονδία μέσα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Τώρα είναι που πρέπει να γίνει αυτό, όχι με τη λήξη των διαπραγματεύσεων. Εμείς ως ΑΚΕΛ καταθέσαμε αυτή μας τη θέση σε γραπτή τροπολογία στην γνωμοδότηση που ετοίμασε η Επιτροπή Εξωτερικών του ευρωκοινοβουλίου για το επίμαχο θέμα.

Πριν λίγες μέρες κατά την συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών του Κοινοβουλίου αυτό ήταν το θέμα στο οποίο αναλώθηκε σχεδόν όλη η συζήτηση! Φοβούμαι ότι μερικοί στη Κύπρο θα αρχίσουν και το χειροκρότημα ένεκα της θέσης για αναστολή ή πάγωμα των διαπραγματεύσεων ένταξης, την ώρα που η διαδικασία ένταξης αντικαθίσταται με κάτι υπό τις περιστάσεις ισοδύναμο, και που είναι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. Ήδη βλέπω διάφορους αντιπροσώπους στη Κύπρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να έχουν αναλάβει ασμένως το έργο αυτού του χειροκροτήματος!


Επιπρόσθετα η τελευταία Σύνοδος των 27 καθόρισε το πλαίσιο και τις κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσει η Ένωση στις διαπραγματεύσεις της για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για να ολοκληρωθεί αυτή η διαπραγμάτευση επιτυχώς θα πρέπει κάθε της πτυχή να τύχει έγκρισης από τα κράτη μέλη, και στο τέλος το σύνολο της συμφωνίας να τύχει αποδοχής από ένα έκαστο των κρατών-μελών.

Ανάμεσα στα θέματα που έχουν ήδη τεθεί στο τραπέζι όπου συζητήθηκαν οι προδιαγραφές αυτής της διαπραγμάτευσης είναι και οι διμερείς σχέσεις κρατών- μελών με την Βρετανία. Στο πλαίσιο αυτό μπήκε και το θέμα του τι γίνεται με τους πολίτες που σήμερα ζουν και εργάζονται στις αγγλικές βάσεις στη Κύπρο.

Περιχαρής λοιπόν η κυβέρνηση μας ανακοίνωσε πως δεν γίνεται αλλοιώς «όσοι κατοικούν και εργάζονται στις βάσεις θα συνεχίσουν και μετά το BREXIT να απολάβουν των ιδίων δικαιωμάτων» Οποία επιτυχία!!! Λες και θα μπορούσε ποτέ να γινόταν αλλοιώς. Καλά που δεν μας είπαν πως αυτό επιτεύχθηκε μετά από .... σκληρή διαπραγμάτευση!

Έχω ξαναγράψει πως αφού όλα τα ζητήματα στη πολιτική (και στη ζωή) διασυνδέονται, θα έπρεπε να αξιοποιήσουμε την ανάγκη της Βρετανίας να πάρει και το δικό μας «Ναι» στη τελική συμφωνία εξόδου, έτσι ώστε να μετατρέψει (και το ολίγον πολύ είναι) την πολιτική της στο κυπριακό σε μια πραγματική και ουσιαστική προσπάθεια για πραγματική και ουσιαστική ομοσπονδία. Η πολιτική της σήμερα είναι, βρέστε τα και εδώ είμαι. Στις διμερείς μας σχέσεις λοιπόν μπαίνει το θέμα βρετανικές βάσεις. Δεν έχω κανένα λόγο να εμφανίσω εδώ μια θέση υπερβολική ή να πω πως μπορούμε σ’ αυτή συγκυρία να υπερβούμε εμπόδια που δεν κατάφερε κανείς στο παρελθόν να υπερβεί.

Αν η λογική επιβάλλει (καμία αμφιβολία) να μην μας παρασύρουν όπως και στο παρελθόν καταστροφικές ιδέες μεγαλοϊδεατισμού, την ίδια ώρα αυτό δεν πρέπει να συνεπάγεται πλήρη έλλειψη κατανόησης των συμφερόντων μας και του τρόπου υπεράσπισης αυτών των συμφερόντων. Καταλαβαίνω πως αυτό θέλει μια ειδική διαχείριση, θέλει εξιδεικευμένη διπλωματική προσέγγιση, θέλει μια " αγγλικού" τύπου διαπραγμάτευση, αλλά πως να γίνει αν δεν έχουμε μάθει κάτι από τους διαχειριστές για ενάμιση περίπου αιώνα της τύχης μας;

Το ίδιο πιστεύω και για την πολιτική μας στάση στο θέμα της νέας συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας.

Αλoίμονο,αν επαναλάβουμε το ιστορικό λάθος του 2005 όταν δώσαμε ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία με αντάλλαγμα μια χειραψία.

Δεν γίνεται να επιτραπεί το ίδιο μοιραίο σφάλμα. Όταν δίνει κανείς, πρέπει και να παίρνει. Αυτοστιγμεί. Όχι αργότερα. Ιδιαίτερα όταν έχει αυτό να κάμει με τα συμφέροντα των πολιτών που τάχτηκες να υπηρετείς. Ιδιαίτερα όταν έχεις να κάμεις με κατοχική δύναμη.

Αναμένω από την κυβέρνηση να ξεδιπλώσει αυτή την προοπτική.

Ακούγοντας όμως την πομπώδη δήλωση πως καταφέραμε οι 27 να βάλουμε κάτω το
δικαίωμα των πολιτών των βάσεων να συνεχίσουν να κατοικούν και να εργάζονται εκεί (τι ιστορική επιτυχία) άρχισα να ανησυχώ πως ο πήχης των προσδοκιών μας βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τον αστράγαλο της κυβέρνησης.

Σίγουρα θα πετύχει να υπερβεί το εμπόδιο.

Όλα αυτά ναι, μα την ίδια ώρα σταθερά δεσμευμένοι στο διάλογο ως τη μόνη οδό για επίλυση του προβλήματος μας. Η Κύπρος δεν μπορεί να μείνει διαιρεμένη.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K
X