ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:45
 

Ταγιάνι: «Η συμφωνία των Παρισίων είναι ζωντανή και θα την προωθήσουμε»

Η συμφωνία των Παρισίων πρέπει να είναι σεβαστή τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Newsroom K

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι αντέδρασε στην ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ να αποχωρήσει από τη Συμφωνία των Παρισίων για την αλλαγή του κλίματος την Πέμπτη.

«Pacta sunt servanda. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Η συμφωνία των Παρισίων πρέπει να είναι σεβαστή. Πρόκειται για ζήτημα εμπιστοσύνης και ηγεσίας» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι (ΕΛΚ, IT). «Αυτή η συμφωνία είναι ζωντανή και θα την προωθήσουμε με ή χωρίς τη κυβέρνηση των ΗΠΑ» υπογράμμισε.

«Όσοι επιλέγουν να παραμείνουν εκτός, θα χάσουν μια ιστορική ευκαιρία για τους πολίτες, τον πλανήτη και την οικονομία. Η ΕΕ θα συνεχίσει να ηγείται των προσπαθειών κατά της κλιματικής αλλαγής και να αποτελεί παγκόσμιο πόλο έλξης για επενδύσεις, καινοτομία και τεχνολογία, δημιουργώντας νέες συνθήκες εργασίας και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα», πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Adina-Ioana Vălean (EΛΚ, Ρουμανία) αντέδρασε επίσης στην ανακοίνωση.

«Λυπούμαστε βαθιά γι’ αυτή την απόφαση και ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι μόνο μια δήλωση «see you soon» και όχι μια δήλωση αποχαιρετισμού από τους φίλους μας στις ΗΠΑ", δήλωσε η κα Vălean. «Για να διευκολυνθεί η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πρέπει απλώς να είμαστε πραγματιστές. Η παγκόσμια κοινότητα είναι δεσμευμένη στη Συμφωνία των Παρισίων. Η κοινωνία των πολιτών, η βιομηχανία και η ευαισθητοποίηση του κοινού έχουν εξελιχθεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται ακόμη τον πλανήτη μας και ελπίζουμε ότι, πέρα από την απόφαση ενός μόνο ανθρώπου - ακόμα κι αν είναι Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών - η Αμερική τελικά θα επιστρέψει στο πλευρό μας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.

"Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσουμε να ηγούμαστε, μαζί με την Κίνα και τη Συμμαχία Υψηλής Φιλοδοξίας. Επιπλέον, δεδομένης της απειλής της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αυτός είναι ένας αγώνας για πολυμέρεια, για διεθνή συνεργασία και για ειρήνη. Και για εμάς τους Ευρωπαίους, ένας υπαρξιακός αγώνας», κατάληξε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επεξεργάζεται επί του παρόντος τρία νομοθετικά μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας των Παρισίων: τη μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ) μετά το 2020 (εισηγήτρια Julie Girling), τους στόχους 2030 για τον Κανονισμό Επιμερισμού των Προσπαθειών (Εισηγητής Gerben-Jan Gerbrandy) και τον Κανονισμό για τις εκπομπές και τις απορροφήσεις αερίων θερμοκηπίου από δραστηριότητες σχετιζόμενες με τις χρήσεις γης, τις αλλαγές χρήσεων γης και τη δασοπονία (εισηγητής Norbert Lins).

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X