ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:05
 

Τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ για την εξάλειψη της φτώχειας υπέγραψαν οι 28

Δέσμευση των 28 σε τρεις τομείς

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της υπέγραψαν σήμερα ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο περιγράφει το μέλλον της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής πολιτικής και ονομάζεται "νέα ευρωπαϊκή συναίνεση για την ανάπτυξη" - επί της ουσίας ένα σχέδιο δράσης για την εξάλειψη της φτώχειας και την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης.

Η κοινή στρατηγική, υπό τη μορφή κοινής δήλωσης, υπογράφηκε σήμερα κατά τη διάρκεια των "Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης" από τον Πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, εξ ονόματος του Συμβουλίου και των κρατών μελών, του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Ύπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Η νέα ευρωπαϊκή κοινή αντίληψη για την ανάπτυξη αποτελεί ένα συνολικό κοινό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή συνεργασία.

Η "Νέα Συναίνεση" επαναβεβαιώνει ότι η εξάλειψη της φτώχειας παραμένει ο πρωταρχικός στόχος της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής πολιτικής, ενσωματώνει πλήρως τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις της αειφόρου ανάπτυξης και ευθυγραμμίζει την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή δράση με την Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030, η οποία αποτελεί επίσης οριζόντια δέσμευση της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, σήμερα οι 28 δεσμεύτηκαν σε τρεις τομείς:

Αναγνωρίζουν τις ισχυρές διασυνδέσεις μεταξύ των διαφόρων στοιχείων μιας τέτοιας δράσης, όπως η ανάπτυξη, η ειρήνη και η ασφάλεια, η ανθρωπιστική βοήθεια, η μετανάστευση, το περιβάλλον και το κλίμα, καθώς και διατομεακά στοιχεία, όπως η ισότητα των φύλων, η κινητικότητα, η βιώσιμη ενέργεια και η αλλαγή του κλίματος, οι επενδύσεις και το εμπόριο, η χρηστή διακυβέρνηση, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα και η καινοτομία.

Υιοθετεί επίσης μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στα μέσα εφαρμογής που συνδυάζουν την παραδοσιακή αναπτυξιακή βοήθεια με άλλους πόρους, παρέχοντας τη βάση για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να συμμετάσχουν σε πιο καινοτόμες μορφές χρηματοδότησης για την ανάπτυξη, αξιοποιώντας τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και κινητοποιώντας πρόσθετους εγχώριους πόρους για την ανάπτυξη.

Τέλος η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα δημιουργήσουν εταιρικές σχέσεις καλύτερα προσαρμοσμένες με ευρύτερο φάσμα ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών και των χωρών της εταιρικής σχέσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X