ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:44
 

Γάλλος Πρέσβης: Θέλουμε περισσότερη ανάπτυξη πολιτικών σχέσεων με την Κύπρο

Σχολιάζοντας την άσκηση της Τουρκίας, είπε πως «είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στην επίλυση των ενδεχόμενων προβλημάτων»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Πρέσβης της Γαλλίας στη Λευκωσία εξέφρασε τη βούληση της χώρας του να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο οι πολιτικές σχέσεις Γαλλίας – Κύπρου, ειδικά στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η Κύπρος είναι το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ αλλά και στην επιθυμία της να συνεχίσει να επενδύει σε διάφορους τομείς στην Κύπρο.

Ο κ. Τροκάζ ο οποίος μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τη μεγάλη άσκηση που διεξάγει η Τουρκία στην περιοχή και επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας του υπέρ της σταθερότητας στην περιοχή. «Δεν είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε προβλήματα, αντιθέτως είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στην επίλυση των ενδεχομένων προβλημάτων», είπε.

«Η Γαλλία δεν είναι μόνο μια φίλη χώρα, είναι από τους κύριους πυλώνες της ΕΕ αλλά και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε ο κ. Νεοφύτου στις δηλώσεις του.

«Με μια διαχρονική και παραδοσιακή θέση αρχών, όχι μόνο στο Κυπριακό», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η Γαλλία και γαλλικές εταιρείες επένδυσαν πολλά στον τόπο μας». Προς αυτό αναφέρθηκε στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου για τα οποία δραστηριοποιήθηκαν κυρίως γαλλικές εταιρείες. Αλλά, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «και στο γεωστρατηγικό χώρο της Κύπρου η Γαλλία είναι παρούσα και με πολλές προοπτικές περαιτέρω συνεργασιών σε όλους τους τομείς».

«Θεωρώ πως ο κυπριακός λαός και η ολότητα του πολιτικού κόσμου της Κύπρου αδιαμφισβήτητα θεωρεί τη Γαλλία έναν από τους πιο αξιόπιστους εταίρους – και θα πω και την προσωπική μου άποψη - που μπορούμε να βασιζόμαστε στη φιλία και στις σχέσεις που αναπτύσσονται».

Ευχαρίστησε τον κ. Τροκάζ για την ευκαιρία που είχαν να γίνει αυτή η συζήτηση και για τον ΔΗΣΥ να επαναλάβει «πόσο εκτιμούμε τη στάση της Γαλλίας σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο μας».

Στις δηλώσεις του ο Πρέσβης της Γαλλίας στη Λευκωσία Ρενέ Τροκάζ ευχαρίστησε τον κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι «έχουμε ασφαλώς επαφές με τις πολιτικές δυνάμεις εδώ στην Κύπρο και εκτιμούμε ιδιαιτέρως την ποιότητα αυτών των ανταλλαγών».

Ανέφερε ότι κατά την συνάντηση συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις Γαλλίας – Κύπρου.

«Επιβεβαιώνω τη φιλία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, η οποία δεν είναι μόνο στα λόγια αλλά είναι και στην πράξη», σημείωσε.

Ο κ. Τροκάζ συνέχισε λέγοντας ότι «μιλήσαμε για την συνεργασία σε όλους τους τομείς, από τον οικονομικό, εώς τον αμυντικό, τον πολιτικό».

Πολύ πρόσφατα, είπε, οι δύο Πρόεδροι είχαν «την ευκαιρία να επισφραγίσουν την σχέση με τον καλύτερο τρόπο».

Αναφέρθηκε στην φιλία που συνδέει τις δύο χώρες και «στις προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων μας».

Στον οικονομικό τομέα, ανέφερε ο Πρέσβης της Γαλλίας, «επενδύσαμε και θέλουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Κύπρο, στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην ενέργεια, σε όλους τους άλλους τομείς όπως ο τουρισμός αλλά και σε πολλούς άλλους».

Επίσης, σημείωσε, «έχουμε την φιλοδοξία να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις πολιτικές μας σχέσεις ειδικά εδώ στην Ανατολική Μεσόγειο που είναι μια ευαίσθητη περιοχή, όπου η Κύπρος είναι το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ».

Σε παρέμβασή του ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι η εταιρεία Bouygues η οποία επένδυσε στα κυπριακά αεροδρόμια είναι ένας κολοσσός. «Είναι ψηλά στην πρώτη πεντάδα των παγκόσμιων κολοσσών στον τομέα των κατασκευών», είπε. Η Total, πρόσθεσε, είναι «άλλος ένας παγκόσμιος κολοσσός στον τομέα της ενέργειας». Είπε επίσης ότι «σύντομα ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ακόμη ένα παγκόσμιο κολοσσό στον τομέα του τουρισμού». Προς αυτό αναφέρθηκε στην εταιρεία Accor, η οποία διαχειρίζεται την αλυσίδα ξενοδοχείων Sofitel και ακόμη 7 αλυσίδες «έχει πάρει την στρατηγική απόφαση για επενδύσεις στην Κύπρο».

Αυτά είναι που ενδυναμώνουν περισσότερο τις σχέσεις, είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτό που μετράει περισσότερο είναι η εμβάθυνση των πολιτικών σχέσεων», θέση με την οποία συμφώνησε και ο Γάλλος Πρέσβης.

Τροκάζ και Νεοφύτου κλήθηκαν να σχολιάσουν την μεγάλη τουρκική άσκηση που διεξάγεται στην περιοχή.

«Η θέση η πάγια της Γαλλίας είναι υπέρ της σταθερότητας της περιοχής αυτής της ευαίσθητης, που ανέφερα προηγουμένως, της Ανατολικής Μεσογείου». Εδώ, πρόσθεσε, «έχουμε συμμάχους, την Κυπριακή Δημοκρατία». «Δεν είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε προβλήματα, αντιθέτως είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στην επίλυση των ενδεχομένων προβλημάτων», σημείωσε ο Πρέσβης της Γαλλίας.

Από την πλευρά του ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι «ναι, υπάρχει γαλάζια πατρίδα και αυτή γνωρίζουμε ποια είναι και δεν χρειάζεται να επεμβαίνουν άλλοι στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X