ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γεωπολιτικά τα οφέλη από την διακρατική για EastMed

Η συμφωνία δημιουργεί νομικό καθεστώς για την περιοχή της Μεσογείου – η βιωσιμότητα του έργου το μέγα ζητούμενο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η υπογραφή της διακρατικής για τον αγωγό Φυσικού Αγωγού (ΦΑ) EastMed, είναι μια πραγματικότητα με τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις, για μια περιοχή ευαίσθητη ένεκα της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Κύπρος-Ελλάδα- Ισραήλ και σε μεταγενέστερο χρόνο και η Ιταλία, έθεσαν το πλαίσιο για περαιτέρω ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και κατά συνέπεια της ασφάλειας. Μια συμφωνία που στην παρούσα φάση, όπως γίνεται αποδεκτό, τα οφέλη της είναι γεωπολιτικής  υφής.

Η υλοποίηση του μεγαλεπήβολου έργου εκ των πραγμάτων θα είναι το κυρίαρχο ζήτημα με το που θα στεγνώσει η μελάνι, από την υπογραφή της συμφωνίας. Για την ώρα, όπως ορθά τονίστηκε και από τους τρείς ηγέτες, η συμφωνία για τον αγωγό είναι ιστορική μιας και για πρώτη φορά, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, τέσσερις χώρες, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Ισραήλ με την διακρατική συμφωνία, δημιουργούν ένα νομικό καθεστώς στην Μεσόγειο που προηγουμένως δεν υπήρχε. Ωστόσο η διακρατική, εκ των πραγμάτων, φαίνεται πως ικανοποιεί και τις φιλοδοξίες, κυρίως πολιτικές, των συμβαλλόμενων μερών κάτι που αποκαλύφθηκε από τις αναφορές των ηγετών, μετά την υπογραφή της συμφωνίας από τους Υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών.

Αθήνα-Λευκωσία-Τελ Αβίβ

Η υπογραφή της διακρατικής για τον EastMed,  χαρακτηρίζεται ως το επιστέγασμα της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, μια εξέλιξη που ενδυναμώνει σημαντικά και το ρόλο της κάθε χώρας στην περιοχή. Στο πνεύμα αυτό, η διακρατική πρώτα αποτελεί έκφραση άσκησης κυριαρχίας,  ένα ζήτημα που αφορά κύρια, Κύπρο και Ελλάδα ένεκα της τουρκικής συμπεριφοράς και δεύτερον ο αγωγός ΦΑ δημιουργεί γεωπολιτική αξία στη χώρα εκείνη από την  οποία διέρχεται. Η εμπλοκή της Ε.Ε θεωρείται κομβικής σημασίας τόσο για το γεωπολιτικό κομμάτι όσο και για την υλοποίηση του έργου. Αναγκαιότητα που θα ωθήσει, Κύπρο και Ελλάδα να επιδιώξουν όπως το Συμβούλιο Κορυφής να χαρακτηρίσει τον EastMed, ως εμβληματικό ενεργειακό έργο.

Νεύμα προς Τουρκία

Στο πολιτικό σκέλος, η υπογραφή της διακρατικής για τον EastMed συνοδεύτηκε από τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις και των τριών ηγετών, πως η συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε κράτους της περιοχής. Οι αναφορές για την Αίγυπτο μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν, μιας και στόχο είχαν να καθησυχάσουν τις όποιες ανησυχίες εκφράζονται για την ανταγωνιστικότητα του EastMed έναντι των τερματικών υγροποίησης επί αιγυπτιακού εδάφους. Ένα ζήτημα που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα, εν μέσω διαπραγματεύσεων των δυο χωρών για οριοθέτηση ΑΟΖ. Αυτό το οποίο τονίζεται από ελληνικής πλευράς είναι πως η διαφοροποίηση που επιθυμεί η Ευρώπη, στην προμήθεια ΦΑ διασφαλίζεται, τόσο με τον EastMed όσο και με τα τερματικά LNG, στο Ιτκουτ και Νταμιέτα της Αιγύπτου. Και από την Αθήνα, η πόρτα του EastMed παρέμεινε ανοιχτή για άλλες χώρες της περιοχής που  επιθυμούν να συμμετέχουν. Κάλεσμα από το οποίο δεν εξαιρέθηκε η Τουρκία.

Ο αγωγός

Ακόμα και για τους υποστηριχτές του έργου, γίνεται παραδεκτός πως από την υπογραφή της διακρατικής μέχρι τη ροή του ΦΑ στον αγωγό, η απόσταση είναι μεγάλη. Όπως φάνηκε ξεκάθαρα στο Ζάππειο, η κατασκευή ενός δύσκολου έργου, όπως ο EastMed, προέκυψε ως πολιτική επιλογή ένεκα της αβεβαιότητας που προκαλεί σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο, η πολιτική της Άγκυρας, στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πιο δύσκολο κομμάτι, όπως επισημαίνουν έγκυροι αναλυτές, είναι η επένδυση-χρηματοδότηση, που θα εξαρτηθεί από τη βιωσιμότητα του έργου, με τις εκτιμήσεις που εκφράζονται να είναι επί του παρόντος απαισιόδοξες, ένεκα των τιμών του ΦΑ στις διεθνείς αγορές. Ένα άλλο ζήτημα,  που σχετίζεται με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, αφορά το κατά πόσο μπορεί να εμποδιστεί η πόντιση του αγωγού στα σημεία εκείνα που η Τουρκία, παράνομα θεωρεί πως είναι στην δικαιοδοσία της. Η πόντιση αγωγού εμπίπτει στο δίκαιο της ελευθερίας της θάλασσας και κατοχυρώνεται από διεθνείς συμβάσεις, υποστηρίζουν αναλυτές αλλά και ακαδημαϊκοί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X