ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΓΓ Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής Ελλάδας: Ασταθής η Τουρκία, δύσκολες οι διαπραγματεύσεις

Βρίσκεται στη Λευκωσία όπου θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών

ΚΥΠΕ

Η Τουρκία «είναι ένας ασταθής γείτονας, γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος δύσκολες», τονίζει σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Χρήστος Σίμος, Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ελληνικού Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στην Κύπρο.

Ο κ. Σίμος, ο οποίος σήμερα πραγματοποιεί σειρά επαφών στη Λευκωσία, θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση, στα εγκαίνια εμβληματικής έκθεσης την Τρίτη 8 Απριλίου την οποία συνδιοργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο με τίτλο «1940 | Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος - Ελλάδα». Τα εγκαίνια στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι αισιόδοξος αναφορικά με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο αξιωματούχος της ελληνικής Κυβέρνησης δήλωσε ότι «οφείλουμε να παραμένουμε ψύχραιμοι και, την ίδια στιγμή, να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προς όφελος όλου του λαού της Κύπρου, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Πρόσθεσε ότι «αγωνιζόμαστε για μια λύση που θα επιτρέψει στην ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία να είναι ένα κανονικό κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπερβαίνοντας τις συνέπειες της κατοχής και της διχοτόμησης, μια λύση που θα βάλει τέλος στα κατοχικά στρατεύματα και στο αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πριν λίγες μέρες εορτάστηκε στην Κύπρο η επέτειος της 1ης Απριλίου, έναρξης του αγώνα της ΕΟΚΑ για απαλλαγή από τον βρετανικό ζυγό και ένωση με την Ελλάδα και ότι σε λίγους μήνες, τον Ιούλιο, καταδικάζουμε για ακόμα μια χρονιά το άφρων πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, ο κ. Σίμος δήλωσε ότι «η επίλυση του Κυπριακού συνιστά ένα πολυσύνθετο ζήτημα, που έχει μακρά ιστορία και στο πλαίσιο αυτό, οφείλουμε να θυμόμαστε τις τεράστιες ευθύνες τόσο της ελληνικής χούντας όσο και των δυνάμεων στην Κύπρο που οδήγησαν τα πράγματα στο πραξικόπημα και στην τραγωδία της τουρκικής εισβολής».

«Η πατριδοκαπηλία και ο εθνικισμός είναι οι πιο επικίνδυνοι αντίπαλοι του πραγματικού πατριωτισμού», είπε ο Χρήστος Σίμος για να σημειώσει ότι «γνωρίζουμε, βεβαίως, πως η Τουρκία είναι ένας ασταθής γείτονας, γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις δύσκολες, ξέρουμε όμως πως το όλο θέμα εμπίπτει στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και ότι, στο πλαίσιο αυτό, η δίκαιη λύση μπορεί και πρέπει να καταστεί εφικτή».

«Συνεπώς, η όλη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να πάρει υπόψη την πρόοδο που έγινε στον Κραν Μοντανά και αποτυπώθηκε στο λεγόμενο πλαίσιο Γκουτέρες», είπε ο αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Ερωτηθείς αναφορικά με την αυξητική τάση που φαίνεται να σημειώνουν διεθνώς τα ακροδεξιά κινήματα ο κ. Σίμος είπε ότι «ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν οι δυνάμεις της ακροδεξιάς εκεί όπου πραγματικά ανήκουν, δηλαδή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, είναι να δώσουμε τη μάχη ενάντια σε αυτές σε όλα τα επίπεδα: Στο πολιτικό επίπεδο και την επερχόμενη αναμέτρηση των ευρωπαϊκών εκλογών, στη γειτονιά, στους εργασιακούς χώρους, παντού».

«Και να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να εξαλειφθούν οι αιτίες που οδηγούν στην ανάδυση τους πανευρωπαϊκά, που δεν είναι άλλες από την πολιτική της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού», συνέχισε ο κ. Σίμος.

Σημείωσε πως «πρέπει να γίνει σαφές πως η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών δεν απειλείται από τους κατατρεγμένους των πολέμων, αλλά από την πολιτική που οδηγεί στη φτώχεια και τους αποκλεισμούς».

Σε σχέση με την έκθεση τα εγκαίνια της οποίας τελούνται την Τρίτη 8 Απριλίου και η οποία επικεντρώνεται στην ανθρώπινη πτυχή της θηριωδίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο κ. Σίμος είπε ότι «ο αγώνας για ελευθερία και αξιοπρέπεια είναι διαρκής, ενώ οι ανώνυμοι αγωνιστές της Ελλάδας και της Κύπρου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απέδειξαν πως οι αγώνες αυτοί μπορούν να είναι νικηφόροι».

Ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη έκθεση φωτίζει πτυχές της ναζιστικής και της φασιστικής θηριωδίας που οδήγησαν σε ένα άνευ προηγούμενου αιματοκύλισμα ολόκληρο τον κόσμο, φωτίζει, επίσης, τους αγώνες των ανώνυμων πρωταγωνιστών και πρωταγωνιστριών για ελευθερία, αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία, κι αυτό αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα για όλους μας».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η πολιτιστική διπλωματία θα μπορούσε στην περίπτωση Ελλάδας και Κύπρου να λειτουργήσει υποβοηθητικά στα εθνικά μας θέματα, ο κ. Σίμος είπε ότι «ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί ένα πανίσχυρο όπλο, το οποίο μπορούμε να το αξιοποιήσουμε προς όφελος μας για να προσθέσει ότι «όλες οι χώρες ασκούν πολιτιστική διπλωματία, ακόμα κι αυτές που –φαινομενικά- δεν το έχουν και τόσο ανάγκη, λόγω της πολιτικής και οικονομικής ισχύος τους».

Οπως είπε ο κ. Σίμος, "η πολιτιστική διπλωματία συμβάλλει άλλωστε καθοριστικά στη διαμόρφωση χαρακτηριστικών της λεγόμενης ‘μαλακής ισχύος’ (soft power) μιας χώρας και ιδιαίτερα εκείνων των χωρών που έχουν άλυτα εθνικά θέματα, όπως είναι το κυπριακό πρόβλημα».

Επίσης, «ο αριθμός των πανεπιστημιακών τμημάτων που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, με αντικείμενο τις ελληνικές κλασσικές σπουδές είναι εντυπωσιακός».

Καταλήγοντας, ο κ. Σίμος, σημείωσε ότι «η γοητεία που ασκεί ο ελληνικός πολιτισμός παγκοσμίως είναι δεδομένη, κι αυτό μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας και της Κύπρου διεθνώς».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση