ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Για τελευταία ευκαιρία λύσης κάνει λόγο ο Τσαβούσογλου

Αμετακίνητη η Αγκυρα στο θέμα των εγγυήσεων, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ

ΚΥΠΕ

Για τελευταία ευκαιρία λύσης στο Κυπριακό κάνει λόγο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι η μπάλα βρίσκεται σταθερά στο γήπεδο της ε/κ πλευράς, και καλεί την ε/κ πλευρά «να κάνει μια λογική, ψυχρή ανάλυση κόστους-οφέλους και να αποφασίσει ποια πορεία δράσης θα είναι για το δικό της μακροπρόθεσμο όφελος».

Σε συνέντευξη την οποία παρέθεσε με τη μέθοδο των γραπτών απαντήσεων στη δημοσιογράφο του Φιλελευθέρου Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτου και η οποία φιλοξενείται στο σημερινό κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιμένει παράλληλα στην πάγια τουρκική θέση για λύση με εγγυήσεις και παραμονή τουρκικών στρατευμάτων, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα στοιχεία δημιουργούν το πλαίσιο για τη διασφάλιση της μελλοντικής σταθερότητας στο νησί αλλά και πως η συντριπτική πλειοψηφία των Τ/κ δεν θα δεχτεί μια διευθέτηση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις.

Στη συνέντευξή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση στο Κυπριακό είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης από την ε/κ πλευρά. «Ο δικός σας πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Ρολάνδης δημοσίευσε ένα δοκίμιο πριν από περίπου 10 χρόνια με έναν μακρύ κατάλογο προτάσεων που απορρίφθηκαν από την ε/κ πλευρά» σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας ότι η Τουρκία κάνει ότι μπορεί για να επιτύχει μια διευθέτηση.

«Μια συμφωνημένη λύση θα βασίζεται σε συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές. Η τ/κ πλευρά έδειξε την προθυμία της να συμβιβαστεί. Τώρα η μπάλα βρίσκεται σταθερά στο ε/κ γήπεδο».

Και πρόσθεσε ότι το παράθυρο ευκαιριών κλείνει γρήγορα και μετά από 50 χρόνια συνομιλιών αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία. Όπως ανέφερε, αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν επειδή οι Ε/κ δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν ένα βήμα παραπάνω, τότε θα πρέπει να σκεφτούν ποια πλευρά έχει να χάσει περισσότερα.

«Ίσως η ε/κ ηγεσία θα πρέπει να πάρει τον χρόνο για να κάνει μια λογική, ψυχρή ανάλυση κόστους-οφέλους και να αποφασίσει ποια πορεία δράσης θα είναι για το δικό της μακροπρόθεσμο όφελος».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μια νέας διάσκεψης στη Γενεύη, ξεκαθάρισε ότι η διοργάνωση μιας νέας Διάσκεψης για το Κυπριακό θα έχει νόημα μόνο αν υπάρξει επαρκής πρόοδος στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις στο νησί, ειδικά σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια διακυβέρνησης και από κοινού εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων, οικονομίας, ΕΕ και περιουσιακού.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Τουρκία είναι έτοιμη να δεχτεί μια συμφωνία στο Κυπριακό που θα προβλέπει αποχώρηση στρατευμάτων και κατάργηση εγγυήσεων, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε πως «μια ουγκιά πρόληψης είναι καλύτερη από μια οκά θεραπείας», λέγοντας ότι θα πρέπει τα πράγματα να είναι σωστά από την αρχή καθώς μπορεί να υπάρξει υπερβολική επιδείνωση μακροπρόθεσμα. Και πρόσθεσε ότι οι δημοσκοπήσεις στα κατεχόμενα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Τ/κ δεν θα δεχτεί μια διευθέτηση χωρίς τουρκικές εγγυήσεις. Σημείωσε επίσης ότι οι υφιστάμενες Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας παρέχουν ένα ισχυρό πλαίσιο για τη διασφάλιση της μελλοντικής σταθερότητας στο νησί. «Σε ένα μελλοντικό κράτος εταιρικής σχέσης όσο θα είναι σεβαστή η συνταγματική τάξη και η πολιτική ισότητα των Τ/κ δεν θα υπάρχει τίποτα που να φοβάστε από την Τουρκία» συμπλήρωσε.

Για το θέμα παραχώρησης των 4 βασικών ελευθεριών της ΕΕ στου Τούρκους πολίτες, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι η Κύπρος είναι μια πολύ ειδική περίπτωση, ισχυριζόμενος πως δεν μπορούν οι Ε/κ να θεωρούν ότι η «Διοίκηση» τους – όπως αποκαλεί την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας - είναι σαν οποιοδήποτε άλλο μέλος της ΕΕ. «Η ισότιμη μεταχείριση των Τούρκων και των Ελλήνων πολιτών, η οποία θα περιορίζεται φυσικά στο νησί, εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εξωτερικής ισορροπίας μεταξύ των δύο μητέρων πατρίδων στην Κύπρο» προσθέτει.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το θέμα εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων ο Τούρκος ΥΠΕΞ επικρίνει την ε/κ πλευρά ότι ενήργησε ενάντια σε μια βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου, αυτή της οριοθέτησης της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ των κρατών με απέναντι ή παρακείμενες ακτές, δηλώνοντας μονομερώς περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και παραβιάζοντας την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Και διερωτήθηκε κατά πόσο η ε/κ πλευρά ανέμενε ότι η Τουρκία θα παραμείνει αδρανής να παρακολουθεί τα ζωτικά της συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο να αμφισβητούνται. Και κάλεσε στη βάση αυτών των ισχυρισμών την ε/κ πλευρά να συνειδητοποιήσει ότι μια συνολική διευθέτηση θα φέρει μαζί της την ικανότητα ελεύθερης διερεύνησης και εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων του νησιού.

Αναφέρει επίσης ότι τα προηγούμενα χρόνια, παρόμοιες δραστηριότητες οδήγησαν σε αποτυχία των διαπραγματεύσεων, επικρίνοντας και πάλι την ε/κ πλευρά για το ότι αγνοεί το γεγονός και εξακολουθεί να υπογράφει συμβάσεις εξερεύνησης και εκμετάλλευσης με εταιρείες υδρογονανθράκων και να πιέζει για γεωτρήσεις τον Ιούλιο. Και αφού σημειώνει πως στόχος της Τουρκίας δεν είναι να προκαλέσει κλιμάκωση, διαμηνύει προς την ε/κ πλευρά πως θα πρέπει να κατανοήσει τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από μια οικονομική συνεργασία στο νησί και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα. «Μονομερείς πρωτοβουλίες που μεταφράζονται ωσάν να μην έχουν δικαιώματα οι Τ/κ στους φυσικούς πόρους δεν σας οδηγούν πουθενά. Αν θέλετε πραγματικά μια νέα εταιρική σχέση θα πρέπει να είστε πρόθυμοι να μοιραστείτε» αναφέρει.

Για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος, δήλωσε πως όπως έχει πει πολλές φορές και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κανένας δεν πιστεύει ότι η πλειοψηφία των Ε/κ θέλει την Ένωση, ωστόσο η ε/κ πλευρά πρέπει να διδάσκει στους μαθητές της πως να μοιράζονται το νησί με τους Τ/κ εταίρους τους, αντί να κρατά ζωντανή τη μνήμη ενός άπιαστου πανελλήνιου ονείρου. Για να ισχυριστεί ότι η ρίζα όλων των κακών στην Κύπρο ήταν κατά πρώτο λόγο το όνειρο για την Ένωση.

Ερωτηθείς κατά πόσο οι εντάσεις στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις επηρεάζουν αρνητικά και το Κυπριακό, ο κ. Τσαβούσογλου αντιστρέφει το ερώτημα, λέγοντας ότι μια ολοκληρωμένη διευθέτηση στην Κύπρο θα έχει σίγουρα θετικό αντίκτυπο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε σχέση με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ διαβεβαιώνει ότι η ένταξη της στην ΕΕ παραμένει προτεραιότητα για την Τουρκία, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι αντιφατικές αρχές από την πλευρά της ΕΕ υπονομεύουν το διάλογο και απογοητευτούν ακόμη περισσότερο την κοινή γνώμη, και πως η Τουρκία αναμένει από την ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης εμπιστοσύνης.

Τέλος σε σχέση με το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, σημειώνει ότι η επιχειρηματική και ανθρωπιστική πολιτική της Τουρκίας δημιουργεί θετικό αντίκτυπο στην περιοχή αντιμετωπίζοντας καταστροφικές πολιτικές και κόμματα και ενισχύοντας τη δυναμική της ειρήνης και της ευημερίας. «Ο απώτερος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια περιφερειακή κοινότητα ειρήνης, ευημερίας, με ολυμπιακή, συναδελφική αλληλεγγύη,» πρόσθεσε.

ΚΕ: Οι θέσεις Τσαβούσογλου εξηγούν γιατί δεν λύθηκε το Κυπριακό

Οι θέσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, όπως εκφράζονται στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», εξηγούν γιατί δεν έχει λυθεί μέχρι στιγμής το Κυπριακό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπο Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τα όσα υποστηρίζει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην εν λόγω συνέντευξη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι αν υιοθετηθεί η πρόσφατη πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας δυνατό να δημιουργηθούν προοπτικές για θετικό αποτέλεσμα και να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο.

«Οι θέσεις που εξέφρασε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του εξηγούν ακριβώς γιατί παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί δεν έχει οδηγηθεί μέχρι στιγμής σε τελική κατάληξη η παρούσα διαδικασία και δεν έχει λυθεί μέχρι στιγμής το Κυπριακό,» ήταν το σχόλιο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, όταν κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη συνέντευξη Τσαβούσογλου.

Η συνέντευξη, επεσήμανε, «και όσα αναφέρονται εξηγούν επίσης και την αμηχανία της τουρκικής πλευράς στην πρόσφατη πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας που είναι και η μοναδική που, αν υιοθετηθεί, μπορεί να δημιουργήσει προοπτικές για ένα θετικό αποτέλεσμα και να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο.»

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X