ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γύρισε μπούμερανγκ σε Αναστασιάδη η αποστολή εγγράφων

Δίνει απαντήσεις την Πέμπτη για το όλο ζήτημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε μία προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ο Πρόεδρος προχώρησε στην αποστολή απόρρητων εγγράφων και ανεπίσημων πρακτικών της πλευράς μας για τα διαμειβόμενα στο Κραν Μοντάνα, βρίσκεται το Προεδρικό. Ήδη οι στενοί συνεργάτες του Προέδρου προβληματίζονται για το μέγεθος της ζημιάς που πρόκειται να προκαλέσει η εν λόγω κίνηση στην προεκλογική Νίκου Αναστασιάδη. Για να μπει τελεία στο όλο ζήτημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά από σιωπή ημερών, αποφάσισε να τοποθετηθεί το βράδυ της Τετάρτης διαψεύδοντας πως πρόκειται για απόρρητα έγγραφα και αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η υπομονή έχει τα όριά της. Ξεκαθάρισε πως την Πέμπτη θα δοθούν απαντήσεις επί του ζητήματος.

Η απόφαση και οι εξηγήσεις

Πώς ο Πρόεδρος αποφάσισε να προχωρήσει στην αποστολή εγγράφων σε μεμονωμένες ομάδες, είναι ένα ζήτημα που συζητείται εντόνως.
Ο ίδιος το βράδυ της Τετάρτης έσπασε τη σιωπή του ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται για απόρρητα έγγραφα. Την Πέμπτη, αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση που να απαντά σε όσα του καταλογίζουν τις τελευταίες μέρες για τις λεγόμενες διαρροές ενώ όπως εξήγησε τα εν λόγω στοιχεία στάλθηκαν και στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.

«Μέρες τώρα κάνω υπομονή για να αποφευχθούν οι αντιπαραθέσεις, ωστόσο αύριο θα εκδοθεί ανακοίνωση για να δούμε ποια είναι τα απόρρητα έγγραφα», ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως τα «απόρρητα τα χαρακτήρισε ως απόρρητα γιατί ήταν για ιδία χρήση όσων αρθρογραφούσαν ή έδιδαν την εντύπωση ότι πέραν της τουρκικής φέρει ευθύνη και η ελληνοκυπριακή πλευρά».

Σύμφωνα με τον ΠτΔ τα μόνα έγγραφα που κοινοποιήθηκαν ήταν το κοινό ανακοινωθέν της 4ης Ιουνίου, οι θέσεις της ε/κ πλευράς, αλλά και τα συνοπτικά πρακτικά.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στους λήπτες των εν λόγω εγγράφων συμπεριλαμβάνονταν κοινωνικές ομάδες, πολιτικά πρόσωπα αλλά και στελέχη ΜΜΕ και ξεπερνούν τους 50.

Όπως εξηγούν κύκλοι του Προεδρικού, η κίνηση αυτή είχε ως στόχο να αποδείξει πως ο ίδιος δεν έχει σκληρύνει τη στάση του, ούτε έχει αποπροσανατολιστεί από τον στόχο επίλυσης του κυπριακού ενόψει προεδρικών εκλογών. Με αυτή την κίνηση ωστόσο, κατάφερε να προκαλέσει την οργίλη αντίδραση άλλων ομάδων που δεν έτυχαν της ίδιας μεταχείρισης, συμπεριλαμβανομένων και ΜΜΕ, αλλά παράλληλα να δώσει την κατάλληλη ευκαιρία τόσο στον ενδιάμεσο χώρο όσο και στο ΑΚΕΛ να του ασκήσουν έντονη κριτική. Όπως επισημαίνουν πολιτικοί κύκλοι, τα έγγραφα που απεστάλησαν, ήταν εκείνα που θα έβγαιναν στη δημοσιότητα από τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μετά το Κραν Μοντάνα και την ρήξη που είχε με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, κίνηση που τελικώς απέφυγε να κάνει.

Αναβρασμός στο προεδρικό

Κύκλοι του στενού περιβάλλοντός του, αναφέρουν πως η απόφαση αποστολής των εγγράφων ήταν καθαρά δική του απόφαση, σε μία προσπάθεια να αποδείξει την ειλικρίνεια των προθέσεών του για λύση κατά την κρίσιμη διάσκεψη. Το ζήτημα ωστόσο που προβληματίζει είναι ότι αυτή ακριβώς η κίνηση έγινε τη στιγμή που ο ίδιος ο Πρόεδρος φαίνεται να κέρδιζε πολιτικά έδαφος. Συνεπώς, δεν είχε ανάγκη μίας τέτοιας τολμηρής πράξης. Όπως επισημαίνεται, η διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα μπορεί να δυσαρέστησε μία συγκεκριμένη ομάδα πολιτών, αλλά κατάφερε να συσπειρώσει τη λαϊκή Δεξιά, καθιστώντας εαυτώ, το πολιτικό πρόσωπο που κινείται στο κυπριακό μεταξύ των δύο άκρων, έχοντας κόκκινες γραμμές, αλλά παράλληλα βούληση για λύση.

Η εν λόγω κίνηση, μάλλον γύρισε μπούμερανγκ, καθώς εκτός από την ανακίνηση της αντιπαράθεσης με τους κύκλους του Ενδιάμεσου ενδεχομένως να προκαλέσει ζημιά τόσο στο ζήτημα αξιοπιστίας του, αλλά και στις σχέσεις του με τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών. Ήδη το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί από το Προεδρικό μία προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης που προκλήθηκε, αρχής γενομένης με τις εξηγήσεις που θα δώσει σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος την Πέμπτη.

Πάντως η όλη κατάσταση οδήγησε σε σκληρή αντιπαράθεση ΑΚΕΛ-Προεδρικό με το ΑΚΕΛ να χαρακτηρίζει ανεύθυνη και παράνομη την πράξη του Προέδρου. «Οι πολίτες αναμένουν ότι ο κ. Αναστασιάδης θα αντιληφθεί ότι έχει μείνει πολιτικά, νομικά και ηθικά εκτεθειμένος από την ενέργεια του να αποστείλει απόρρητα έγγραφα σε αναρμόδια πρόσωπα, με αποκλειστικό κίνητρο τη διεκδίκηση της στήριξής τους στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Οι πολίτες αναμένουν από τον κ. Αναστασιάδη την αναγνώριση του σοβαρού λάθους που διέπραξε με την ανεύθυνη, παράνομη και πολιτικά καταδικαστέα ενέργεια του να αποστείλει απόρρητα έγγραφα, η τυχόν δημοσιοποίηση των οποίων πιθανότατα θα μας φέρει σε ευθεία σύγκρουση με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Οι πολίτες αναμένουν ότι ο κ. Αναστασιάδης θα αναλάβει τις βαρύτατες ευθύνες του και ότι μαζί με την ηγεσία του Συναγερμού θα πάψουν να επιχειρούν μετατόπιση της συζήτησης σε εντελώς άσχετα θέματα ή πολύ χειρότερα να προκαλούν και από πάνω, αμφισβητώντας τον πατριωτισμό της Αριστεράς με υποβολή της θέσης ότι δήθεν αποδεχόμαστε εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης. Σε δηλώσεις του την Τρίτη το προεδρικό δια του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου, απέφυγε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος και επικεντρώθηκε στις επιτυχίες της διακυβέρνησης Αναστασιάδη για να καταδείξει πως η κυβέρνηση δεν «τελεί υπό προεκλογικό πανικό». Στελέχη του ΑΚΕΛ επισημαίνουν, πως ασχέτως των όσων αναφέρει ο Πρόεδρος στα έγγραφα υπήρχαν στοιχεία τα οποία δεν δόθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο.

Δώρο για Ενδιάμεσο

Δώρο για τον Νικόλα Παπαδόπουλο αποτέλεσε πάντως η εν λόγω κίνηση του Προέδρου. Και αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας και της «σκλήρυνσης» της θέσης του Προέδρου Αναστασιάδη στο κυπριακό, δεν υπήρχε επί της ουσίας λόγος για αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεριών. Με την κίνηση αυτή επανέφερε τον Νικόλα Παπαδόπουλο στο αντιπολιτευτικό παιχνίδι χαρακτηρίζοντας τον Πρόεδρο επικίνδυνο τόσο για τον θεσμό όσο και για τον τόπο. Ο Γιώργος Λιλλήκας από την άλλη ζήτησε την παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα για την απόφαση του Προέδρου να αποκαλύψει εμπιστευτικά έγγραφα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X