ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και οι ενέργειες Τουρκίας στην ΑΟΖ Κύπρου στη συνεδρία ΔΣΟ

Η συνεδρίαση άρχισε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε το Σάββατο στην Κέρκυρα.

ΚΥΠΕ

Στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, στις προσπάθειες της Κύπρου για την εδραίωση της ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων και στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων οι Κύπριοι Βουλευτές Πανίκος Λεωνίδου, Ηλίας Μυριάνθους και Μαρίνος Μουσιούττας στην κοινή συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) που άρχισε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε το Σάββατο στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων για τα θέματα που πραγματεύεται η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, επισημάνθηκε η ανάγκη όπως οι διεθνείς οργανισμοί, περιλαμβανομένης της ΔΣΟ, έχουν ενεργότερη συμμετοχή στη συνδιαμόρφωση αποφάσεων που αφορούν στη μελλοντική πορεία της Ευρώπης και του κόσμου.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Λεωνίδου αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο του διαθρησκειακού διαλόγου στην επίτευξη συνθηκών διαρκούς ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στο διεθνές σύστημα.

Αναφερόμενος στην προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, ο κ. Λεωνίδου υπογράμμισε ότι το ζήτημα αυτό χρήζει συλλογικής αντιμετώπισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης και του δικαιότερου καταμερισμού μεταξύ των κρατών-μελών, με πλήρη σεβασμό στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις, ως χώρα υποδοχής του μεγαλύτερου αριθμού αιτητών ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητές της.

Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και η διοχέτευση παράνομων μεταναστών στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω των κατεχομένων, τόνισε ο Κύπριος βουλευτής, δημιουργεί επιπλέον σοβαρά προβλήματα, που άπτονται του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου, αλλά και της ασφάλειας.

Τέλος, ο κ. Λεωνίδου είπε ότι η ενισχυμένη συνεργασία με τρίτες χώρες και η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής στρατηγικής αποτελούν βασικές παραμέτρους για τη συνολική αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ειδικότερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την πλευρά του, ο κ. Μουσιούττας αναφέρθηκε στα θέματα της διατήρησης και προαγωγής της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ευρώπης και της προστασίας του χριστιανικού στοιχείου και της ορθόδοξης παράδοσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ανέφερε ότι η Κύπρος, βιώνοντας τις οδυνηρές συνέπειες της παράνομης τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της, συνδράμει με ενέργειές της στις προσπάθειες της ΔΣΟ για την εδραίωση της ειρηνικής συνύπαρξης, του αμοιβαίου σεβασμού και της συνεργασίας χριστιανών και μουσουλμάνων, μακριά από στερεότυπα, θρησκευτική μισαλλοδοξία και εργαλειοποίηση της θρησκείας για πολιτικούς λόγους.

Ο κ. Μουσιούττας σημείωσε ότι η προσχώρηση των κρατών μελών της ΔΣΟ στη Σύμβαση για τα αδικήματα που σχετίζονται με πολιτιστικά αγαθά, γνωστή ως “Σύμβαση της Λευκωσίας”, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προάσπιση της θρησκευτικής κληρονομιάς ανά τον κόσμο.

Εξάλλου, ο κ. Μυριάνθους, στο πλαίσιο συζήτησης για εθνικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν χώρες μέλη της Συνέλευσης, εξέφρασε την ειλικρινή εκτίμηση της Κύπρου για τη στάση αρχών και τη σταθερή στήριξη της ΔΣΟ όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες επίλυσής του, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και του συμφωνημένου διαπραγματευτικού πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, τόνισε ο κ. Μυριάνθους, δεν θα δεχθεί ποτέ τις διχοτομικές αξιώσεις που προβάλλει η τουρκική πλευρά, οι οποίες υπονομεύουν τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και τις προοπτικές επίτευξης συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

«Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και, πιο πρόσφατα, στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν πρέπει να τύχουν καμίας ανοχής από πλευράς της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο Κύπριος Βουλευτής, καλώντας τα μέλη της ΔΣΟ να καταδικάσουν την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.


ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση