ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:10
 

Η Λευκωσία καταγγέλλει στα ΗΕ τις τουρκικές παραβιάσεις

Τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που σημειώθηκαν από την Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κυπριακή Δημοκρατία κατήγγειλε στα Ηνωμένα Έθνη την παραβίαση του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της από την Τουρκία, κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη υπονόμευση της κυριαρχίας της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, ο Επιτετραμμένος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη Μιχάλης Μαύρος, με επιστολή ημερομηνίας 7 Αυγούστου 2018 προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, καταγγέλλει τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που σημειώθηκαν από την Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο.

Η επιστολή κυκλοφόρησε την Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018 ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με αρ. Α/72/947-S/2018/760.

Στην επιστολή του, ο κ. Μαύρος επισυνάπτει δύο έγγραφα, όπου περιγράφονται λεπτομερώς όλες οι τουρκικές παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας, του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η παράνομη χρήση από τα τουρκικά πολεμικά πλοία, λιμανιών τα οποία παραμένουν κλειστά.

Επισημαίνει παράλληλα, τη συστηματική χρησιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου από τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη.

Ο Επιτετραμμένος σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι οι προαναφερθείσες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, αποσκοπούν ξεκάθαρα στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπογραμμίζει παράλληλα, ότι υπάρχει μια νομική Αρχή στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αυτό διατυπώνεται στα διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ιδιαίτερα τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984), όπου το Συμβούλιο καταδικάζει την ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ» ως νομικά άκυρης.

Καταλήγοντας, ο κ. Μαύρος παροτρύνει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους όπως λάβουν υπόψη τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και συμβάλουν σε μια ουσιαστική επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, αντί να επικεντρώνονται στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας.

Προδρόμου: Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες

Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις από πλευράς Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και κληθείς να πει κατά πόσο η Κυβέρνηση έχει προβεί σε παραστάσεις αναφορικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και το FIR της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όταν υπάρχουν παραβιάσεις και προκλήσεις - επειδή οι Αρχές του κράτους παρακολουθούν στενά την οποιαδήποτε εξέλιξη, ασχέτως αν αποφεύγουμε να κάνουμε περιττά σχόλια - πάντοτε προγραμματίζονται και γίνονται οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν, είτε αφορούν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε άλλους λόγους.

Γίνονται προληπτικά και συσκέψεις και επεξεργασία από τις αρμόδιες Αρχές της Κυβέρνησης των τρόπων, με τους οποίους πρέπει να αντιδράσουμε.

Οι παραστάσεις γίνονται εκεί που πρέπει να γίνουν, απλώς πάγια πολιτική μας είναι να αποφεύγουμε τα περιττά σχόλια και να μην εμπλεκόμαστε σε ένα παιγνίδι έντασης που ενδεχομένως να επιδιώκουν κάποιοι άλλοι». 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

«Όταν μιλούν οι απόφοιτοι της σχολής …Γκαίμπελς να έχετε και τα δυο αφτιά ανοικτά, …για να μπαίνουν οι ...»
Ai Em  |  10:23

Λακκοτρύπης: Προχωρά κανονικά η ανάπτυξη του Αφροδίτη

«Παίξε σωστό παιγνίδι υπουργέ .....»
ΑΚΑ  |  09:45

Διπλωματική εκστρατεία Λευκωσίας για αναχαίτιση ενεργειών της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

«Καλό θα ήταν οι ενέργειες να γίνονται πριν τα γεγονότα και όχι εκ των υστέρων...»
Ένας Πολίτης  |  15:20

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X