ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η πολιτική είναι ένα συνεχές δόσιμο

Προδημοσίευση από το δεύτερο βιβλίο του Ιωάννη Κασουλίδη «30 χρόνια παρών. Ιδέες και σκέψεις για την Κύπρο μας»»

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες το δεύτερο βιβλίο του τέως υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος έχει υπηρετήσει τον τόπο από διάφορες θέσεις. Ο τίτλος του βιβλίου τροχιοδεικτικός για το περιεχόμενό του, «30 χρόνια παρών. Ιδέες και σκέψεις για την Κύπρο μας».

Ο Ιωάννης Κασουλίδης μέσα στις 181 σελίδες αναπτύσσει το σκεπτικό του για τον τρόπο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, για την ανάγκη δημιουργίας ευρέων συνεργασιών με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Θίγει, επίσης, σημαντικά ζητήματα που αφορούν την Κύπρο και την αμφίδρομη σχέση της με την Ε.Ε. Ο συγγραφέας τονίζει σε κάθε ευκαιρία τη δυτικόστροφη πορεία της χώρας και την ανάγκη μιας αγαστής συνεργασίας με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. 

[…] Η εξωτερική πολιτική της Κύπρου, όμως, δεν είναι μόνο το Κυπριακό. Είναι αντιπαραγωγικό για τους ξένους διπλωμάτες, μόλις συναντούν τους δικούς μας διπλωμάτες να έχουν να κάνουν μόνο με το Κυπριακό και τις προεκτάσεις του. Άλλοι μας το λένε κατάματα και άλλοι το έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, με τη φράση «λύστε το, δεν θα σας το λύσουμε εμείς».

Τα πρώτα χρόνια μετά την εισβολή η διεθνής κοινότητα ένιωθε αισθήματα ενοχής, γιατί ήταν ολοφάνερη η κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ολοφάνερη η επιβολή της κατοχής του ενός τρίτου μιας μικρής και αδύναμης χώρας από έναν ισχυρό και επιθετικό γείτονα. Ταυτόχρονα, όμως, τα συμφέροντα δεν επέτρεπαν να υπάρχει οποιαδήποτε ουσιαστική αντίδραση πέρα από μια ηθική στήριξη μέσα από ψηφίσματα ή δηλώσεις. Το συναίσθημα ενοχής γινόταν ακόμη πιο έντονο όταν για δεκαετίες η δική μας πλευρά, βασικά κατά τη διάρκεια των διακυβερνήσεων Βασιλείου και Κληρίδη, είχε την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι ειλικρινά προσπαθούσε για την αναζήτηση λύσης, ενώ η τ/κ ηγεσία και η Άγκυρα ήταν πασιφανώς αδιάλλακτες και απορριπτικές. Δυστυχώς, από το 2004 και μετά αυτή η ηθική υπεροχή ανατράπηκε. Φυσικά, η ανατροπή της ηθικής υπεροχής από μόνη της δεν θα είχε μεγάλη σημασία, γιατί ούτως ή άλλως το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο, εξαιτίας της αδυναμίας της διεθνούς κοινότητας να μας βοηθήσει ουσιαστικά στην επίλυση του Κυπριακού.

Ο κυπριακός λαός απέρριψε το Σχέδιο του ΟΗΕ για τα αρνητικά του Σχεδίου Ανάν και περιφρόνησε τα πιστοποιητικά καλής διαγωγής ως σίγουρα υποδεέστερης σημασίας. Όμως εκείνο που παραβλέψαμε ήταν το άλλοθι που επιζητούσε η διεθνής κοινότητα για να αποβάλει το συναίσθημα ενοχής, να ξεχάσει την εισβολή, την κατοχή και όλα τα παράγωγα αυτής. Η απόρριψη του Σχεδίου του ΟΗΕ, που κατά τεκμήριο για τον έξω κόσμο θεωρείται μια αντικειμενική και διεθνώς αποδεκτή πρόταση, χωρίς να εξετάζει το δίκαιο ή όχι του περιεχομένου του, άλλαξε άρδην τα δεδομένα. Από τότε και μετά η διεθνής κοινότητα μετατόπισε το Κυπριακό σαν ευθύνη των Κυπρίων και των δύο κοινοτήτων για να καταλήξουν σε λύση με την οποία να νιώθουν και οι δύο κοινότητες ότι μπορούν να ζήσουν μαζί. Αν δεν μπορούν να καταλήξουν σε τέτοια λύση, λένε, τότε ας μείνουν χωριστά, εφόσον η κατάσταση θα ήταν ελεγχόμενη.

Τα βασικά αξιώματα της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής

Χρειάζεται, λοιπόν, μια νέα εξωτερική πολιτική, ευφάνταστη, δημιουργική και καινοτόμα που να αναβαθμίζει τη σημασία και χρησιμότητα της Κύπρου, έστω και πριν από τη λύση του Κυπριακού, που να αφήνει τον διεθνή παράγοντα να συμπεράνει από μόνος του ότι με τη λύση θα υπάρξει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στη σημασία και χρησιμότητά της. Η εξωτερική πολιτική στην οποία στηρίχτηκε τα τελευταία πέντε χρόνια η Κύπρος και πάνω στην οποία είμαι σίγουρος ότι θα βασιστεί για να την αναπτύξει, να τη διευρύνει και να την εμπεδώσει, στηρίζεται πάνω στα εξής βασικά αξιώματα: 1ο: Πλήρης αξιοποίηση της ιδιότητας του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ενεργού και αξιόπιστου εταίρου. Αυτή η ιδιότητα θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σε γείτονες εκτός Ε.Ε. και άλλους φίλους, εφόσον ως κράτος μέλος μετρά η παρουσία μας μέσα στην Ε.Ε.

2ο: Μια πλήρως αναπτυγμένη περιφερειακή πολιτική, αξιοποιώντας τη γεωγραφία μας.

3ο: Μια σταθερή, δυναμική και θετική εξωτερική πολιτική που να έχει ξεκάθαρες επιλογές για να είναι προβλέψιμη και όχι ευκαιριακή και με λίγα λόγια όχι μια «πολιτική της κωλοτούμπας», ανάλογα με το πού φυσάει ο άνεμος. 4ο: Η ευκαιρία της γειτνίασης και εγγύτητας με τη Μέση Ανατολή, την πιο ταραχώδη περιοχή του κόσμου, όπου η τρομοκρατία, η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, το λαθρεμπόριο όπλων, το οργανωμένο έγκλημα και η διακίνηση ναρκωτικών αναβαθμίζουν τη σημασία της Κύπρου ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας για τον υπόλοιπο κόσμο.

Τον ρόλο αυτό κλήθηκε να διαδραματίσει η Κύπρος χωρίς υπεκφυγές, χωρίς να ενεργεί με έγνοια να αποφύγει την ευθύνη. Μπορεί σήμερα να καταγράψει ένα μεγάλο κατάλογο επιτυχιών, συνεργαζόμενη με υπηρεσίες ασφαλείας είτε μεγάλων δυνάμεων είτε γειτονικών χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κατάλογο κατάσχεσης φορτίων από τα λιμάνια μας που παραβίαζαν τις κυρώσεις είτε των Ηνωμένων

Εθνών είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια διαδικασία που γίνεται με συνέπεια, σχολαστικότητα και υπευθυνότητα. […].
5ο: Αναζήτηση ρόλων και συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς που στόχο έχουν την ανάδειξη της Κύπρου ως κράτους με συμβολή και ιδέες, που να ενισχύουν την ορατότητα και τη δημιουργικότητά της […].

6ο: Όταν συμβάλλεις ενεργά δικαιούσαι να ασκείς εξωτερική πολιτική
με αξιοπρέπεια, χωρίς αίσθημα κατωτερότητας λόγω του μεγέθους μας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ, «30 χρόνια παρών. Ιδέες και σκέψεις για την Κύπρο μας», εκδ. Καθημερινή, Λευκωσία 2018, σελ. 181.

Η παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019, στις 19:00 στο Cine Studio, στο Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Παρουσιάζουν οι Νίκος Χριστοδουλίδης, υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής Καθημερινής, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης τέως πρύτανης πανεπιστημίου Κύπρου. Συντονίζει ο Αντρέας Παράσχος, διευθυντής Καθημερινής Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X