ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:59
 

Αναστασιάδης για Kυπριακό: Ανησυχώ για την πάροδο του χρόνου και τις επιπτώσεις του

Η θέση της Κύπρου στην περιοχή και το κυπριακό ανάμεσα στα ζητήματα που θα θίξει

Newsroom K

Με εκτενής αναφορές σε μεγάλα προβλήματα της περιοχής, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος Αναστασιάδης στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ. Έκανε λόγο για ασταθείς καταστάσεις στην Υεμένη, στο Ιράκ, στη Συρία και αλλού, που επηρεάζουν τα δεδομένα αλλά την ίδια ώρα δείχνουν την ανάγκη για συνέχιση του καταλυτικού ρόλου των ΗΕ, ως προς τη διατήρηση της ειρήνης. 

"Η κατάσταση στη χώρα μου είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις ειρηνευτικές αποστολές" είπε σχετικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Τόνισε δε πως δεν χωράνε πειραματισμοί στο θέμα. 

Αναμένεται να επικεντρωθεί στις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα και να εκφράσει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας από το σημείο στο οποίο είχε διακοπεί και στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες.

Eκείνος που θα τον καλέσει στο βήμα και θα προεδρεύει των εργασιών θα είναι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου. Ο Κύπριος Μόνιμος Αντιπρόσωπος έχει εκλεγεί ένας εκ των 21 αντιπροέδρων της Γενικής Συνέλευσης.

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του, o κ. Αναστασιάδης θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας με τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αύριο Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αργότερα την ίδια ημέρα, θα έχει συνάντηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί.

Η ομιλία του Προέδρου

Μόνο μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, ευθυγραμμισμένη με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και με τις καλύτερες πρακτικές δημοκρατικών κρατών των ΗΕ, μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για επίτευξη διαρκούς ειρήνης που θα επιτρέψει στην Κύπρο να προχωρήσει μπροστά και σε όλους τους Κύπριους να ζήσουν σε ένα κανονικό κράτος και να εργαστούν μαζί για την προοπτική και την ασφάλεια όλων, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προσφωνώντας την 73η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Την ίδια ώρα, παραμένω πεπεισμένος ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος αναμφίβολα θα επηρεάσει, τα μέγιστα, τη διατήρηση ενός αναγκαίου περιβάλλοντος σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Η λύση ενός διεθνούς προβλήματος που βρίσκεται στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών τις τελευταίες δεκαετίες θα προσφέρει ένα φάρο ελπίδας στο ότι ακόμη και τα πλέον δύσκολα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά μέσω των Ηνωμένων Εθνών. 

Δυστυχώς, ενόσω η ειρηνευτική διαδικασία παραμένει σε στασιμότητα, από την περίοδο της Διάσκεψης για την Κύπρο τον Ιούλιο του 2017, ανησυχώ έντονα για την πάροδο του χρόνου και τις επιπτώσεις του.

 Θα είμαι σαφής: Μόνο μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, ευθυγραμμισμένη με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και τις καλύτερες πρακτικές δημοκρατικών κρατών των ΗΕ μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για επίτευξη διαρκούς ειρήνης που θα επιτρέψει στην Κύπρο να προχωρήσει μπροστά και όλους τους Κύπριους να ζήσουν σε ένα κανονικό κράτος και να εργαστούν μαζί για την προοπτική και την ασφάλεια όλων. Όπως έχω επανειλημμένως πει: Παραμένω σταθερά και πραγματικά προσηλωμένος στην επίτευξη λύσης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις επί του πλαισίου των έξι σημείων που ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει θέσει ως βάση για να προχωρήσουμε.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ και η αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά. Αναμένουμε από την Τουρκία, η οποία έχει κύριο ρόλο στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για επίτευξη λύσης και να συμβάλει εμπράκτως στην περιφερειακή σταθερότητα.

 Από πλευράς μας επιθυμώ να επαναλάβω ότι είμαστε αποφασισμένοι να φανούμε αντάξιοι της πρόκλησης της ιστορικής μας ευθύνης και να κάνουμε το παν για να υπάρξει ένα ειρηνικό μέλλον για όλους τους Κύπριους και για την περιοχή». Αναφερόμενος στη σημασία των ειρηνευτικών αποστολών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «συμφωνούμε πλήρως με τη ιδέα της υπερίσχυσης της διπλωματίας στη διαδικασία ειρήνευσης και επίλυσης διενέξεων, καθώς και για τον υποστηρικτικό, καταλυτικό ρόλο των ειρηνευτικών δυνάμεων». Πρόσθεσε ότι «στην απουσία μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας η ανάγκη για την παρουσία ειρηνευτικής δύναμης καθίσταται πιο σημαντική και απαραίτητη. Η κατάσταση στη χώρα μου προσφέρει ένα παράδειγμα επ’ αυτού.

 Συνεπώς, ενώ παραμένουμε βαθιά προσηλωμένοι στην υιοθέτηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στα ΗΕ, εντούτοις είναι έντονη η πεποίθησή μας ότι κάθε ειρηνευτική αποστολή πρέπει να κρίνεται στη δική της βάση, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και απειλές επί του εδάφους. Οι κίνδυνοι που υπάρχουν είναι πολύ σοβαροί για να επιτρέψουν τους όποιους πειραματισμούς».

 Πρόσθεσε ότι «η χώρα μου, αν και μέλος της ΕΕ, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας περιοχής που είναι πολύ ταραχώδης και ασταθής. Ο στόχος μας βασίζεται στο όραμα και τη φιλοδοξία μας να καταστούμε φάρος σταθερότητας, προβλεψιμότητας και να δημιουργήσουμε συνέργειες στην προώθηση κοινής ευημερίας και σταθερότητας για όλους».

 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι χώρες της περιοχής αναγνωρίζουν την Κύπρο ως ένα ειλικρινή εταίρο χωρίς κρυμμένη ατζέντα «έχουμε δημιουργήσει τριμερείς μηχανισμούς με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη». Αναφερόμενος στους τριμερείς μηχανισμούς που ανέπτυξε η Κύπρος με χώρες της περιοχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αποτελούν ένα παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν χώρες που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες, ενώνουν δυνάμεις, αντί να  απομονώνουν εαυτόν».

 Πρόσθεσε ότι χαιρετίζουμε θερμά την επέκταση αυτών των τριμερών σχημάτων, σημειώνοντας την επιθυμία αυτοί οι μηχανισμοί να περιλάβουν επιπλέον  εταίρους σε συγκεκριμένους τομείς κοινά επωφελών συνεργειών. Εξάλλου, στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, στο έργο του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και εξήρε το ήθος και την προσφορά του σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ειρήνευση, τη διεθνή συνεργασία και την αειφόρο ανάπτυξη.

Αναφορά έκανε επίσης στον Νέλσον Μαντέλα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του, και την προσφορά του στην ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ανάπτυξη. Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «η Κύπρος προσυπογράφει πλήρως το θέμα που επιλέχθηκε για τη φετινή Συνέλευση: «Παγκόσμια ηγεσία και κοινές ευθύνες για ειρηνικές, ισότιμες και αειφόρες κοινωνίες». 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Προκλητικό ρεπορτάζ του CNN Turk από το Φατίχ

«Ναι ρε τσιακλή!!! »
ΑΚΑ  |  08:50

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X