ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η συζήτηση για τις «προεδρικές» στην Τουρκία είναι προβληματική, δηλώνει ο Ακιντζί

Eίναι αναπόφευκτο να γίνει αποδεχτή η «βούληση του λαού» που θα προκύψει μέσα από τις «εκλογές»

ΚΥΠΕ

Πρέπει με δημοκρατικές διαδικασίες να διεξαχθεί μια εκλογική αναμέτρηση τα αποτελέσματα της οποίας να αποδεχθούν όλοι, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί σε εφ’ όλης συνέντευξη στην εφημερίδα Χαβαντίς που δημοσιεύει πρωτοσέλιδα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, για τις σχέσεις με την Τουρκία και ερωτηθείς κατά πόσον για τον ίδιο είναι μειονέκτημα στις «εκλογές» οι προβληματικές του σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Ακιντζί απάντησε ότι είναι αναπόφευκτο να γίνει αποδεχτή η «βούληση του λαού» που θα προκύψει μέσα από τις «εκλογές». Υπενθύμισε ότι ο ίδιος ήταν ο πρώτος στην Κύπρο που αντιτάχθηκε στην ένοπλη επέμβαση κατά της βούλησης του λαού που έγινε στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016, εννοώντας την απόπειρα πραξικοπήματος.

Μπαίνουμε σε μια εκλογική αναμέτρηση, οι εκλογές είναι το πιο δημοκρατικό δικαίωμα τόσο για τους υποψήφιους όσο και για τις κοινωνίες, συνέχισε ο κ. Ακιντζί. «Το να έρχονται τέτοιες εκλογές στην ημερήσια διάταξη μιας άλλης χώρας, όσο κοντινή και αν είναι αυτή, είναι ούτως ή άλλως από μόνη της μια προβληματική κατάσταση... Ο τ/κ ΄λαός΄ δεν αμφισβήτησε μέχρι σήμερα καμία εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας. […] Επομένως, όταν ο τ/κ λαός λάβει την απόφασή του, όλοι πρέπει να την σεβαστούν» ανάφερε.

Ο ίδιος, είπε, πιστεύει ότι μετά τις «εκλογές» τα πράγματα θα καταλαγιάσουν και «θα ανοίξουμε πανιά όλοι μαζί για μια νέα περίοδο με μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού. Γιατί είναι μάταιη η προσπάθεια δημιουργίας εχθρού της Τουρκίας εντός των Τ/κ και της ηγεσίας τους, πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει κάτι τέτοιο. Εμείς είμαστε άνθρωποι που θέλουμε μόνο το καλό της Τουρκίας. Αντιλαμβανόμαστε ότι άμα πάει εκείνη προς το καλύτερο θα είναι πολύ καλύτερα και για εμάς».

Όμως υπάρχει ακόμα κάτι, συνέχισε, λέγοντας ότι οι Τ/κ είναι μια κοινότητα που θέλει «να υπάρχουμε με τις δικές μας αξίες, με τη δική μας δημοκρατική κοσμική αντίληψη σε αυτά τα χώματα, ως άνθρωποι αυτάρκεις, αξιοπρεπείς, με ψηλά το κεφάλι, που έχουν την ικανότητα να διοικούν τον εαυτό τους, με τη δική τους ιδιαίτερη ταυτότητα και χαρακτήρα. Αυτή η κοινωνία πηγαίνει σε εκλογές».

Όταν υπάρξει ακόμα και ο παραμικρός υπαινιγμός για παρέμβαση, πρέπει όλοι να πουν ‘σταμάτα’ σε αυτό, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης. «Είμαστε μια δημοκρατική κοινότητα και έχουμε το δικαίωμα και την ικανότητα να διατηρήσουμε αυτή μιας την κοινωνική δομή και να καθορίσουμε τον ηγέτη μας με τον καλύτερο τρόπο». Αυτό ξέρω, αυτό λέω και δεν υπάρχει λόγος να έχει κακές σχέσεις η Τουρκία με τον Τ/κ ηγέτη, τον «πρόεδρο της τδβκ» που θα "εκλεγεί" με αυτό τον τρόπο. «Έτσι βλέπω τα πράγματα εγώ».

Περίκλειστη Αμμόχωστος

Ερωτηθείς κατά πόσον μπορεί να γίνει βήμα προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της κλειστής πόλης των Βαρωσίων, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν κατέστη δυνατό να βρει στήριξη στο όραμα που είχε εκφράσει στο παρελθόν για άνοιγμα του Βαρωσιού και του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου σε ένα πλαίσιο που θα ωφελούνταν και οι δύο πλευρές.

Το γεγονός ότι ήρθε σήμερα το Βαρώσι στην ημερήσια διάταξη μπορεί να οφείλεται σε μερικούς λόγους, δήλωσε ο κ. Ακιντζί εννοώντας το περιουσιακό και την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» στην οποία έχουν υποβληθεί 6-7.000 αιτήσεις Ε/κ. Κατέληξαν σε αποτέλεσμα 600-700 από αυτές, πληρώθηκε ένα μέρος τους, ένα άλλο μέρος τους ακόμα περιμένει και σήμερα υπάρχει μια κατάσταση αμφισβήτησης της «επιτροπής», σημείωσε. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι υπάρχουν αιτήσεις και από το Βαρώσι στο ΕΔΑΔ και μια από αυτές επιλέγηκε ως παράδειγμα που θα επηρεάσει τις υποθέσεις στο Βαρώσι.

Με αφορμή αυτή την υπόθεση, είπε, μπορεί να γίνει μια αναζήτηση στο πλαίσιο της οποίας θα λεχθεί στους Ελληνοκύπριους ‘ελάτε, η περιουσία σας στο Βαρώσι στη δική μας διοίκηση, παραμένει περιουσία σας΄. Για τον Μουσταφά Ακιντζί, το κακό σενάριο είναι η προσέγγιση ότι δεν υπάρχει λύση στην Κύπρο πλέον και να πάρουν εκείνοι (οι Ε/κ) τον δρόμο τους και εμείς (οι Τ/κ) τον δικό μας. «Αυτό το βλέπω αδύναμο ενδεχόμενο».

Η δική του οπτική γωνιά, πρόσθεσε, είναι ότι πρέπει η τ/κ πλευρά να βρίσκεται πάντα εντός διεθνούς δικαίου. «Βεβαίως και θα ζητήσω το θέμα του Βαρωσιού να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού. Ουδέποτε ήθελα να μένει κλειστό με αυτό τον τρόπο. Γι’ αυτό ανέλαβα μια πρωτοβουλία πριν πέντε χρόνια». Οτιδήποτε γίνει χωρίς την «προεδρία» για το Βαρώσι δεν θα έχει αποτέλεσμα, συνέχισε ο κ. Ακιντζί επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι μετά τις «προεδρικές εκλογές» και κατά τρόπον που θα το επιτρέπουν οι συνθήκες της πανδημίας, ο ΓΓ του ΟΗΕ «θα πατήσει το κουμπί για άτυπη πενταμερή συνάντηση». Αυτό που περιμένουν, είπε, είναι να τελειώσουν οι «εκλογές» και ο πρώτος που πρότεινε την άτυπη πενταμερή διάσκεψη είναι η Τουρκία.

«Επομένως, μόλις το κλίμα είναι κατάλληλο, θα χτυπήσει την πόρτα μας η άτυπη πενταμερής διάσκεψη με την αντίληψη να ξεκαθαρίσουμε τι θέλει ο καθένας και αν εκεί υπάρξει συναντίληψη, που εγώ δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην υπάρξει, μετά θα εξελιχθούμε βήμα με βήμα προς τη λύση μετά από αυτό». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το Βαρώσι και πάλι, ο Μουσταφά Ακιντζί υπενθύμισε τις θέσεις των εταίρων στην «κυβέρνηση», ότι ο ένας λέει ότι θα μετατρέψει το Βαρώσι σε Λας Βέγκας και ο άλλος του απαντά «εσύ δεν μπορείς να το κάνεις, θα το κάνω εγώ». Μετέτρεψαν το θέμα σε στοιχείο ανταγωνισμού εντός της ίδιας της «κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Ο κ. Ακιντζί ανάφερε ότι εάν γίνει η άτυπη πενταμερής διάσκεψη και καταλήξει πάλι σε αδιέξοδο, δεν θα μπορεί να γίνει τίποτε πλέον - κάτι που ουδέποτε πρέπει να επιθυμούμε, όπως είπε – η ε/κ πλευρά πρέπει να το σκεφτεί αυτό πολύ καλά, «διότι η μη ύπαρξη λύσης σε αυτό το νησί σημαίνει περαιτέρω ενίσχυση της διαίρεσης. Άστε το Βαρώσι, θα υπάρξουν απώλειες και πέραν αυτού».

Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειος

Ερωτηθείς για την περίοδο που θα ακολουθήσει τις «εκλογές», ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ μπορεί να απευθύνει την πρόσκληση που υποσχέθηκε για σύγκληση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, όπου «θα ζητήσουμε να ξεκαθαρίσει η ε/κ πλευρά τη θέση της αναφορικά με την πολιτική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Αυτή θα είναι η κύρια μας προσδοκία».

Κληθείς να αξιολογήσει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι υπάρχουν τρία σενάρια: Είτε μορατόριουμ στις εργασίες για υδρογονάνθρακες μέχρι τη διευθέτηση των ζητημάτων, είτε ένας διάλογος στο πλαίσιο της πρότασης που υπέβαλε η τ/κ πλευρά, είτε ο καθένας θα ακολουθήσει τον δικό του δρόμο.

Αναφερόμενος στην ένταση που, όπως είπε, προκλήθηκε από την επικάλυψη των ζωνών θαλάσσιας ευθύνης μετά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και Ελλάδας-Αιγύπτου, ο Ακιντζί δήλωσε ότι εκεί βρίσκεται και η Κύπρος. «Ο δεσμός είναι εκεί. Δηλαδή, ενόσω δεν λύνεται το Κυπριακό, η εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου θα συνεχίσει να παραμένει άλυτη».

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός παίχτης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μια χώρα με μεγάλες ακτές. «Σε αυτό το νησί υπάρχουν και οι Τουρκοκύπριοι. Δεν είναι δυνατόν να αφεθούμε και εμείς εκτός. Σε ένα σώφρον σχέδιο που θα περιλαμβάνει όλους όσοι έχουν μερίδιο πρέπει να πάρουν την θέση τους και οι Τ/κ και η Τουρκία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά εκμεταλλεύτηκε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία με κάποιες χώρες της περιοχής και χαρακτήρισε ως το πλέον παράλογο σχέδιο τον East Med «που πόρρω απέχει από την οικονομική λογική. Ομως το ενέκρινε και η Ιταλία και παρέχεται στήριξη σε ένα σχέδιο που δεν είναι καθόλου σοφό στον άξονα Ισραήλ, νότια Κύπρος, Κρήτη, Ιταλία». Κατά τον Τ/κ ηγέτη, εάν επιλυθεί το Κυπριακό θα αποτελέσει καταλύτη και η ανάπτυξη των σχέσεων μιας ομοσπονδιακής Κύπρου με την Τουρκία θα είναι προς όφελος τόσο της Τουρκίας όσο και «τούτου του τόπου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση