ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η τελευταία επιθυμία ενός Εβραίου, όπως την αποκάλυψε ο Νετανιάχου

Τελετή αποκαλυπτηρίων πλακέτας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κάθε χρόνο την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, ο Μοσέ Αελιών, άναβε στο μουσείο του Γιαντ Βάσεμ, στην Ιερουσαλήμ ένα δικό του ξεχωριστό κερί. Επισήμως, στο μνημείο αυτό του Ολοκαυτώματος ανάβονται την ημέρα εκείνη έξι κεριά, στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων που εξοντώθηκαν από τους Ναζί.

Ο Μοσέ Αελιών, όμως, θεωρούσε χρέος του να θυμίζει και να τιμά ξεχωριστά, τους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης που εξολοθρεύτηκαν στο Άουσβιτς, μέλος της κοινότητας των οποίων ήταν και ο ίδιος. Και άναβε μια μικρή φλόγα στο ιερό μνημείο των Εβραίων.

Ο Αελιών υπήρξε και εκείνος επιβάτης σε ένα από τα τρένα του θανάτου. Στάθηκε, ωστόσο, τυχερός και επέζησε για να μετακομίσει στη συνέχεια από την Θεσσαλονίκη, όπου η περιουσία του είχε ρημαχτεί και οι υπόλοιποι δικοί του είχαν γίνει στάχτη στα κρεματόρια του Μπιρκενάου, στο Ισραήλ.

Ποτέ δεν ξέχασε όμως τον τόπο του και σε βαθειά γηρατειά πλέον, δέχθηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση του πρωθυπουργού Μπεντζαμιν Νετανιάχου να συνταξιδέψουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη ώστε να είναι παρών στην αποκαλυπτήρια πλακέτα για το υπό ανέγερση μουσείο Ολοκαυτώματος στην πόλη.

Θα ήταν για εκείνον ο ύστατος φόρος τιμής, in memoriam των δικών του ανθρώπων, που αφανίστηκαν.

Δεν το ήθελε όμως η μοίρα. Όπως αποκάλυψε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μιλώντας στην τελετή, στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης με τους κ. Τσίπρα και Αναστασιάδη στη Θεσσαλονίκη, την παραμονή της αναχώρησής του ο Αελιών εισήχθη ξαφνικά στο νοσοκομείο και οι γιατροί, παρά την επιμονή του να φύγει για να μην χάσει την τελευταία ίσως ευκαιρία να αντικρίσει την δική του Ιερουσαλήμ, του απαγόρευσαν να ταξιδέψει. Και έτσι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πήρε μαζί του τα δυο παιδιά του που παρέστησαν και στα αποκαλυπτήρια, αντ' αυτού.

Η αποκάλυψη έγινε από τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου και η πλακέτα θα τοποθετηθεί στο μουσείο του Ολοκαυτώματος, που έχει αποφασιστεί να αναγερθεί στην περιοχή του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού όπου οι Ναζί φόρτωναν στα τρένα τους Εβραίους και ξεκινούσε το ταξίδι δίχως επιστροφή.

Παρέστησαν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Ντέιβιντ Σαλτιέλ, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, Έλληνες και ισραηλινοί υπουργοί, κ.α.

Το βράδυ ο κ. Νετανιάχου θα εκφωνήσει λόγο στην εβραϊκή συναγωγή της Θεσσαλονίκης.

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X