ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:57
 

Ικανοποιημένοι οι υποστηρικτές της λύσης

Ο αντίκτυπος των ευρωεκλογών στην τ/κ κοινότητα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Χαμόγελα, ευτυχία και ικανοποίηση είναι τα αισθήματα των Τουρκοκύπριων συμπολιτών που την Κυριακή έδωσαν ηχηρό παρών στις ευρωεκλογές του 2019. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι Τ/κ υποστήριξαν την υποψηφιότητα του καθηγητή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ενώ μικρή μερίδα των Τ/κ υποστήριξε το Κίνημα Γιασεμί. Λίγο μετά το τέλος της εκλογικής αναμέτρησης, οι Τ/κ ψηφοφόροι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εκλογική επιτυχία του κ. Κιζίλγιουρεκ και την ίδια ώρα, τ/κ και τουρκικά μέσα μετέδωσαν την είδηση ότι ένας Τουρκοκύπριος θα εκπροσωπήσει μαζί με άλλους πέντε βουλευτές την Κύπρο στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από πολλούς Τ/κ η συμμετοχή του κ. Κιζίλγιουρέκ θεωρήθηκε «ιστορική» αυτή η εξέλιξη.

Αναλύοντας την τ/κ ψήφο

Σχετικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οι Τ/κ εστιάζουν και σε δύο σημεία. Πρώτον στον αποκλεισμό του ΕΛΑΜ από την νέα Ευρωβουλή, κάτι που τους ικανοποιεί και δεύτερο, οι Τ/κ εκφράζουν προβληματισμό για το πρόβλημα που προέκυψε με τους εκλογικούς καταλόγους και τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, κάτι που εμπόδισε τη συμμετοχή αριθμού Τ/κ πολιτών στις ευρωεκλογές. Τ/κ ακτιβιστές σημειώνουν ότι σε αντίθεση με τους Ε/κ ψηφοφόρους, οι Τ/κ δεν είχαν τη δυνατότητα να επικαιροποιήσουν εγκαίρως τους εκλογικούς καταλόγους.

Σε ό,τι αφορά τους λόγους που οδήγησαν τους Τ/κ στην κάλπη, ξεχωρίζουν δυο παράγοντες. Πρώτο, η απογοήτευση των Τ/κ για όσα γίνονται στα Κατεχόμενα με τα σχέδια της Άγκυρας να σπρώχνουν εκ νέου τους Τ/κ προς την Ευρώπη. Δεύτερο, σημαντική μερίδα της τ/κ κοινότητας επιμένει στη σημασία της ομοσπονδιακής λύσης, και αυτό παρά το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

360: Η ασφάλεια των εργοταξίων στο προσκήνιο

«Δηλαδή αποκλείστηκε η περίπτωση αυτοκτονίας;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  22:39

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X