ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ήλθε η ώρα για ανανέωση της σχέσης πολίτη-κράτους

Ο Επίτροπος του Πολίτη Παναγιώτης Σεντώνας μιλά για την ατζέντα 2030

Του Μάριου Χριστοφή

«Η συμμετοχική και διαβουλευτική δημοκρατία είναι, κατά την άποψή μου, και το κλειδί για την ανανέωση της σχέσης των πολιτών με το κράτος και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης τους στους θεσμούς. Η επί της ουσίας συμμετοχή και η πραγματική επιρροή των πολιτών, δηλαδή, στη διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών», λέει στην πρώτη του συνέντευξη στη «Κ» ο Επίτροπος του Πολίτη Παναγιώτης Σεντώνας. Αφορμή το πρόσφατο συνέδριο «Πολίτες-Πολιτικοί-Πολιτικές», στο οποίο παρουσίασε την Ατζέντα 2030, που στόχο έχει την ανάγκη συμμετοχικότητας και συν-σχεδιασμού για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

–Είχατε πρόσφατα διοργανώσει το Συνέδριο «Πολίτες - Πολιτικοί -Πολιτικές», παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό της Ατζέντας 2030. Ποια η σημασία του;

Μέσα από το Συνέδριο θελήσαμε να αναδείξουμε τη σημασία της συμμετοχικότητας και του συν-σχεδιασμού για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης (Αειφόρου) Ανάπτυξης. Δεν θα μπορέσουμε να βαδίσουμε προς τον ορίζοντα που θέτουν οι Στόχοι, που είναι η δημιουργία δίκαιων, αειφόρων και ανθεκτικών κοινωνιών, αν δεν κοιτάξουμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου, της ακαδημαϊκής κοινότητας, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου, συζητήσαμε για το πώς μπορούν να γίνουν πράξη συνέργειες και συνεργασίες για την επίτευξη των Στόχων, αλλά και πώς διασφαλίζεται η συμμετοχή των πολιτών και των κοινωνικών εταίρων στη λήψη και υλοποίηση των αποφάσεων. Εξάλλου, είναι ευθύνη των κρατών να κινητοποιήσουν, να εμπλέξουν και να υποστηρίξουν όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και εταίρους, προκειμένου ο καθένας να συνεισφέρει, από το δικό του πλαίσιο αναφοράς, στην επίτευξη των Στόχων.

 

Διαβάστε τη συνέντευξη του Μάριου Χριστοφή στην έντυπη έκδοση της «Κ»

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κίνητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μάριου Χριστοφή

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση