ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ηνωμένο Βασίλειο: Στηρίζει λύση βασισμένη σε ΔΔΟ

Eντός των παραμέτρων του ΟΗΕ

ΚΥΠΕ

Τη διαβεβαίωση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «συνεχίζει να υποστηρίζει μια λύση εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών βασισμένη στο μοντέλο μια διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», παρέχει η Υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον σε επιστολή της προς τον επικεφαλής της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (APPG) για την Κύπρο σερ Ρότζερ Γκέιλ.

Η αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονία Υφυπουργός προσθέτει ότι πρόκειται για «ένα μοντέλο που είναι διεθνώς αποδεκτό και που πιστεύουμε πως είναι αρκετά ευρύ για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες και των δύο πλευρών».

Η επιστολή της συνιστά απάντηση σε επιστολή που είχε απευθύνει ο επί 34 χρόνια φιλοκύπριος Βουλευτής των Συντηρητικών προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. Ο σερ Γκέιλ τόνιζε ότι για την APPG «δεν υπάρχει εναλλακτική» της επανένωσης του νησιού στη βάση των ψηφισμάτων των Ην. Εθνών, δηλαδή ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Σημείωνε επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση οφείλει να επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία, τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν, τη στήριξή της στη συμφωνημένη βάση λύσης.

Η κ. Μόρτον αναφέρει ότι «εν τέλει, εναπόκειται στον Ελληνοκύπριο και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη να αποφασίσουν επί των λεπτομερειών μιας λύσης», καθώς και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως συνεχίζει, στην άτυπη πενταμερή του Απριλίου ο κ. Ράαμπ κατέστησε σαφή τη βρετανική θέση επί της λύσης του Κυπριακού και παρότρυνε όλες τις πλευρές να επιδείξουν «ευελιξία και συμβιβασμό» για να βρουν μια λύση «εντός των παραμέτρων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Προσθέτει ότι η θέση αυτή είχε διατυπωθεί και σε επαφές με τις πλευρές πριν από την άτυπη πενταμερή. «Συνεχίζουμε επίσης να καθιστούμε σαφή τη θέση μας σε συζητήσεις με τους Τούρκους ομολόγους μας», γράφει η Γουέντι Μόρτον.

Αναφερόμενη σε παρατήρηση του σερ Γκέιλ ότι τού προκαλούν ανησυχία τοποθετήσεις της βρετανικής κυβέρνησης περί τερματισμού της «ούτω καλούμενης απομόνωσης» της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που δεν οφείλεται παρά στην τουρκική εισβολή και κατοχή, η Υφυπουργός Εξωτερικών τονίζει αρχικά ότι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει αλλάξει.

«Αν και Βρετανοί Υπουργοί συνομιλούν τακτικά με τον κ. Τατάρ στο πλαίσιο της διαδικασίας λύσης, στο ζήτημα της βρετανικής αναγνώρισης της αυτοανακηρυχθείσας ‘τδβκ’, η μακροχρόνια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αυτή της μη αναγνώρισης και υποστηρίζουμε πλήρως τα σχετικά Ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει ότι εντός των περιορισμών αυτών των ψηφισμάτων το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να υποστηρίζει «πρέποντα μέτρα που στοχεύουν στη μείωση της απομόνωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας», αν και ο πιο βιώσιμος τρόπος αντιμετώπισης του θέματος της απομόνωσης κοινοτήτων είναι μέσω μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης.

Η κ. Μόρτον κλείνει την επιστολή της προς τον Πρόεδρο της APPG για την Κύπρο με την υπενθύμιση ότι θα είναι εκ των ομιλητών στην ετήσια κοινοβουλευτική εκδήλωση που συνδιοργανώνουν στις 19 Ιουλίου η Κοινοβουλευτική Διακομματική Επιτροπή για την Κύπρο και η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, που συνιστά τη Γραμματεία της APPG.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση