ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:55
 

Και σε μελέτη το 2030 του Αβέρωφ

Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί το όραμα του Συναγερμικού Προέδρου για την Κύπρο της νέας εποχής

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ποια είναι η Κύπρος 2030; Για κάποιους αποτελεί την αφετηρία της προεκλογικής του Αβέρωφ Νεοφύτου για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, για άλλους το όραμα του ΔΗΣΥ για την Κύπρο της νέας εποχής όπου οι μεταρρυθμίσεις και η ψηφιοποίηση θα αποτελoούν γεγονός.

Αυτό ακριβώς το όραμα είχε ξεδιπλώσει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τον περασμένο Μάιο κατά το καταστατικό συνέδριο του κόμματος, κάνοντας λόγο για την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας της ψηφιοποίησης του κράτους των ριζικών μεταρρυθμίσεων και της αξιοποίησης της οικονομίας. Αυτό το όραμα ανέλαβε να κάνει πράξη η εταιρεία ΕPOQPartners μέσω μελέτης και να την παρουσιάσει σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο ΔΗΣΥ στις 18 Απριλίου.

Η εταιρεία

Η EPOQPartners είναι διεθνής συμβουλευτικός οίκος που έχει 30χρονη εμπειρία στο να παρέχει συμβουλές για μεγάλες μεταρρυθμίσεις μεγάλων οργανισμών αλλά και δημόσιων υπηρεσιών. Υπήρξαν σύμβουλοι σε αρκετά συναφή έργα, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και έχουν σχεδιάσει το Dubai Vision, το UAE Government Strategy for Economic Development, το Egypt Energy Subsidies Reform Strategy κ.α.

Η εν λόγω εταιρεία ανέλαβε να υλοποιήσει το όραμα που έθεσε ως βάση για τη νέα Κύπρο ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Όπως είχε αναφέρει τον περασμένο Μάιο ο Αβέρωφ Νεοφύτου, στόχος είναι η αξιοποίηση των προκλήσεων της εποχής, ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η ανανέωση δομών, ιδεών και οράματος. Εκσυγχρονισμός που θα ξεκινήσει πρώτα και κύρια από τον ΔΗΣΥ.

Οι προκλήσεις

Προκλήσεις για την Κύπρο σύμφωνα με την μελέτη της EPOQPartners είναι να καταφέρει η Κύπρος να αφήσει παρακαταθήκη, να διευρύνει την επιρροή της διεθνώς, να βάλει τις δομές που χρειάζονται για την επανένωση του νησιού και να εμπνεύσει τους Κύπριους πολίτες να κτίσουν οι ίδιοι ένα προσοδοφόρο μέλλον.

Ασφάλεια και αυτοκυριαρχία

Σε αυτό το πλαίσιο όπως παρουσιάζεται απαραίτητη είναι η διασφάλιση της κυριαρχίας και της ασφάλειας της Κύπρου που θα γίνει μέσω των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, της ενίσχυσης του ρόλου της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ, του σεβασμού στο Σύνταγμα, της επικέντρωσης στην άμυνα και της μηδενικής ανοχής στις παρεμβάσεις άλλων χωρών και των μηχανισμών τριμερών συνεργασιών.
Οικονομία και θεσμοί

Οι κύριοι στόχοι της Κύπρου 2030 είναι να καταστεί η Κύπρος πυλώνας σταθερής ανάπτυξης, η προσέλκυση καινοτόμων υπηρεσιών και εταιρειών της διασποράς στο να επενδύσει στην Κύπρο. Στόχος είναι και η επίλυση πολύχρονων συγκρούσεων, όπως η επίλυση του Κυπριακού, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ο εκσυγχρονισμός της διακυβέρνησης.

Όπως σημειώνεται, αυτό μπορεί να γίνει μέσω της ενίσχυσης των οικονομικών προοπτικών όπως με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, των προοπτικών που θα επιφέρει η ανακάλυψη του φυσικού αερίου, της ανάπτυξης του τουρισμού και των υπηρεσιών. Μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω της ενίσχυσης των θεσμικών προοπτικών όπως με τη συμμόρφωση στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και οδηγίες για τα οικονομικά και δημοσιονομικά, τον εκσυγχρονισμό των μέσων μαζικής συγκοινωνίας, την καλύτερη χρήση του διαδικτύου, την ψηφιοποίηση της κυβέρνησης και με το να καταστεί η Κύπρος ελκυστικός προορισμός για να ζει και να εργάζεται κάποιος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Ο γ.γ ΑΚΕΛ ξέρει καλά την πορεία στον κατήφορο, λέει ο Προδρόμου

«Την ανηφόρα στην οποίαν αυτοδοξάζεστε ότι μας οδηγήσατε Περιπλανώμενε γιά χρόνια ψευδές σκαρίφημα ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:53

Αβέρωφ: Δε βοηθούν οι δηλώσεις Άντρου

«…ενώ η χολή που εκρέει από το στόμα του Προέδρου και των συναγερμικών λατζιναρκών είναι απείρως ...»
Ai Em  |  15:39

Α. Κυπριανού: Προσερχόμενοι στην κάλπη γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε για την ΕΕ

«Aγαπητέ ΑΚΑ, Έχετε δίκαιο αλλά αυτοί οι άνθρωποι λόγω των ανεπαρκειών του εκλογικού σώματος των ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:07

Αβέρωφ: Δε βοηθούν οι δηλώσεις Άντρου

«"...δεν βοηθά στην προσπάθεια από τη μια να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα και από την άλλη ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  15:00

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X