ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:56
 

Καθορίστηκαν 18 περιοχές υποψήφιες για αποναρκοθέτηση

Οι περιοχές που καθορίστηκαν βρίσκονται κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, πολύ κοντά στην νεκρή ζώνη

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Έχουν καθοριστεί δεκαοκτώ περιοχές, εννέα στις ελεύθερες περιοχές και εννέα στα κατεχόμενα, για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι είναι επικίνδυνες λόγω της παρουσίας ναρκών, και στις οποίες θα μπορούσε να γίνει αποναρκοθέτηση, στο πλαίσιο του Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για αποναρκοθέτηση περιοχών που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιαδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, συμφώνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο.
 
Πηγή των ΗΕ ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως ο καθορισμός των δεκαοκτώ αυτών περιοχών έγινε την περασμένη εβδομάδα, σε συνεργασία αρμοδίων αξιωματικών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και της Υπηρεσίας Δράσεως των ΗΕ κατά των Ναρκών (UNMAS) στην Κύπρο, με την Εθνική Φρουρά και τις «στρατιωτικές αρχές» στα κατεχόμενα. Είπε επίσης πως όλες οι περιοχές που έχουν καθοριστεί βρίσκονται κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, πολύ κοντά στη νεκρή ζώνη.
 
Η ίδια πηγή σημείωσε πως σύντομα θα ξεκινήσουν επιτόπιες επισκέψεις στις δεκαοκτώ περιοχές, προκειμένου να διαπιστωθούν η έκτασή τους, τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, εάν κατοικεί κόσμος κοντά σε αυτές, το προσωπικό καθώς και ο εξοπλισμός και ο χρόνος που θα χρειαστούν για διεκπεραιωθεί αυτή η εργασία.
 
Όλα αυτά θα εξεταστούν, θα καταγραφούν και θα συζητηθούν με τις δυο πλευρές, ώστε να υπάρξει συμφωνία για όσα πρέπει να γίνουν, το πότε θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, σημείωσε. Πρόσθεσε πως όταν ολοκληρωθούν όλα αυτά θα γίνουν διευθετήσεις ώστε μια ομάδα αποναρκοθέτησης, με ειδικά εκπαιδευμένα άτομα, να έλθει στην Κύπρο και να διεκπεραιώσει τη δουλειά αυτή. Υπενθύμισε εξάλλου πως στο παρελθόν είχε έλθει στο νησί για να κάνει αποναρκοθέτηση μια ομάδα ναρκαλιευτών από την Καμπότζη.
 
Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και το σημαντικό είναι ότι σημειώνεται πρόοδος και οι δυο πλευρές συνεργάζονται για την υλοποίηση αυτού του ΜΟΕ, ανέφερε η πηγή των ΗΕ, σημειώνοντας πως αυτό είναι καλό και για τους Ε/κ και τους Τ/κ, και πως κανένας δεν θέλει να δει κάποιον να σκοτώνεται λόγω της ύπαρξης ναρκοπεδίων.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στην Κύπρο υπάρχουν συνολικά 47 περιοχές που εικάζεται ότι είναι επικίνδυνες λόγω της παρουσίας ναρκών ή εκρηκτικών υπολειμμάτων πολέμου, σε μια έκταση γης περίπου 1,7 εκ. τετραγωνικών μέτρων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Το όνομά μου είναι ο Κέλος από την Ελλάδα και είμαι χαρούμενος εδώ γιατί έχω δανεισμό 50.000 ευρώ από ...»
Κέλος  |  08:07

Άρση απομόνωσης της τ/κ πλευράς ζητά από τις ΗΠΑ ο Όζερσαϊ

«Οι τουκοκυπρια κατεχουν τα σπιτι μας, επιβουλεύονται καθημερινα την οντοτητα μας, μας πολεμουν παντιοτροπως ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:20

Η παρέμβαση της Κύπρου στη ΓΣ του ΟΗΕ για το καθεστώς των Βάσεων

«Ο Γ. Εισαγγελεας που παιζει τον μαγκα εχει σκεφτει τι τρομερο προβλημα μπορει να δημιουργησουν οι υπουλοι ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  23:49

Δεν ικανοποιήθηκαν οι Αξιόγραφοι από την συνάντηση με Αναστασιάδη

«Δηλαδή φίλοι αξιόγραφοι, αναμένετε να δείξουν ανθρωπιά ο ΠτΚΔ και ο ΥΠΟΙΚ του? Για όνομα του Θεού!! ...»
ΑΚΑ  |  21:24

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X