ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κάτι Πίρι: Εισηγείται την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Η Ολλανδή Ευρωβουλευτής χαιρετίζει τις προσπάθειες των ΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

ΚΥΠΕ

Την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, εισηγείται η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Κάτι Πίρι, στο τελικό προσχέδιο της έκθεσης προόδου της για την Τουρκία, το οποίο παρουσίασε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Για την Κύπρο, η Ολλανδή Ευρωβουλευτής χαιρετίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης διευθέτησης, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Επαναλαμβάνει την έκκληση της προς την Τουρκία να δεσμευθεί και να συμβάλει προς την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να επιστρέψει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ και να αποφύγει ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική ισορροπία στο νησί.

Η κα. Πίρι επαινεί το σημαντικό έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους και αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει διμερείς συμφωνίες σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Καλεί επίσης την Τουρκία να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση διαφορών και να αποφύγει οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια που ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Χαιρετίζει τον τερματισμό της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία που είχε επιβληθεί στη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, σημειώνοντας ότι η παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης οδήγησε σε διάβρωση του κράτους δικαίου και υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι με την έγκριση νέων νομοθετικών προτάσεων, ο Τούρκος Πρόεδρος διατηρεί πολλές από τις καταχρηστικές του εξουσίες, κάτι που περιορίζει τη θετική επίδραση του τερματισμού της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Υπενθυμίζει ότι πάνω από 150.000 άνθρωποι είχαν τεθεί υπό κράτηση μετά το πραξικόπημα, 78,000 συνελήφθησαν με την κατηγορία της τρομοκρατίας, ενώ περισσότεροι από 50,000 άνθρωποι παραμένουν μέχρι σήμερα στη φυλακή.

Εκφράζει την ανησυχία της για τη μεγάλη περίοδο κράτησης πριν από τη δίκη και των δικαστικών διαδικασιών, για το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρξε κατηγορητήριο και για τις σκληρές συνθήκες κράτησης.

Εκφράζει, επίσης, την ανησυχία της για το γεγονός ότι οι συλλήψεις στόχευαν διαφωνούντες και μέλη της αντιπολίτευσης και για τα όσα κατήγγειλαν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων περί κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων εναντίον των κατηγορουμένων στις φυλακές.

Επισημαίνει ότι, από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, περισσότεροι από 152.000 δημόσιοι υπάλληλοι - συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών, ιατρών, των πανεπιστημιακών, δικαστών και εισαγγελέων - έχουν απολυθεί.

Καταδικάζει τον αυξημένο εκτελεστικό έλεγχο και την πολιτική παρέμβαση στο έργο των δικαστών και εισαγγελέων, καλώντας την Τουρκία να προβεί σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά στη νομοθετική και δικαστική εξουσία προκειμένου να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για τα δυσανάλογα και αυθαίρετα μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την πρόσβαση στην πληροφόρηση και καταδικάζει το κλείσιμο περισσότερων από 160 ΜΜΕ και τη σύλληψη μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Προτρέπει την Τουρκία να εγγυηθεί την ελευθερία των ΜΜΕ ως θέμα προτεραιότητας και να απελευθερώσει και να απαλλάξει αμέσως όλους τους δημοσιογράφους που κρατούνται παράνομα.

Εκφράζει επίσης ανησυχία για τη συρρίκνωση του χώρου της κοινωνίας των πολιτών και της προώθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, σημειώνοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός ακτιβιστών, συμπεριλαμβανομένων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνελήφθησαν και οι διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν επανειλημμένα κατά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Καλεί ακόμη την Τουρκία να προστατεύσει τα θεμελιώδη δικαιώματα των μειονοτήτων, όπως οι ΛΟΑΤΙ.

Εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση στη νοτιοανατολικά της Τουρκίας και για τους σοβαρούς ισχυρισμούς περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως μετά την κατάρρευση της διαδικασίας διευθέτησης του κουρδικού ζητήματος το 2015.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, η Κάτι Πίρι καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο, να αναστείλουν επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη δέσμευση του ΕΚ στον δημοκρατικό διάλογο με την Τουρκία.

Ζητά επίσης από την Επιτροπή να χρησιμοποιήσει, κατά τη διάρκεια της επίσημης αναστολής των διαπραγματεύσεων, όλα τα διαθέσιμα κονδύλια της προ-ενταξιακής Βοήθειας (IPA II και IPA III) για στήριξη της κοινωνίας των πολιτών, μέσω ενός ειδικού πακέτου το οποίο θα διαχειρίζεται άμεσα η ΕΕ.

Επισημαίνει ότι ενώ η ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία ήταν στην αρχή ένα ισχυρό κίνητρο για την Τουρκία για μεταρρυθμίσεις, εντούτοις τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε έντονη οπισθοδρόμηση στους τομείς του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η συνέχιση μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων με στόχο την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ έχει χάσει όλη την αξιοπιστία υπό τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε η Κάτι Πίρι,η οποία αν και προτείνει την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν θέλει να κλείσει την πόρτα για τον πληθυσμό της Τουρκίας. «Μια δημοκρατική και οικονομικά σταθερή Τουρκία είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, όλα τα εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να διατηρήσουν την Τουρκία αγκυροβολημένη στην ΕΕ και τις αξίες της», ανέφερε.

Ανέφερε, τέλος, ότι «η απελευθέρωση των θεωρήσεων έχει μεγάλη σημασία για όλους τους πολίτες της Τουρκίας, ιδιαίτερα τους σπουδαστές, τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και τους ανθρώπους με οικογενειακούς δεσμούς στα κράτη μέλη της ΕΕ», καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με όλα τα 72 κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Η έκθεση θα τεθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ στις 21 Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X