ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:14
 

ΚΕ: Είμαστε έτοιμοι να πάμε μέχρι τέλους για να καταλήξουμε σε λύση

«Είμαστε έτοιμοι για ένα συμβιβασμό, αλλά συμβιβασμό για λύση που θα μπορεί να είναι αποδεκτή από το λαό»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταφέρει αύριο στην ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς όχι μόνο να διαπραγματευτεί, αλλά να πάει μέχρι τέλους και να καταλήξει σε λύση που θα τερματίζει την κατοχή της Τουρκίας, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και μέσα από μια διαδικασία που είναι ήδη συμφωνημένη και όχι σε `ολισθηρό έδαφος` όπου τελευταία προσπαθεί να μας συμπαρασύρει η τουρκική πλευρά, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε επιμνημόσυνο λόγο το πρωί, στο ετήσιο Μνημόσυνο των Ηρώων της Κοινότητας Λυθροδόντα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ιδιαίτερα τις μέρες αυτές, μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας ευκαιρίας για να διαπραγματευτούμε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος και επιδιώκει μια συμφωνία που θα τερματίζει την τουρκική κατοχή και απελευθερωμένη θα επανενώνει την Κύπρο.

«Μια συμφωνία που μπορεί να προκύψει αν η Τουρκία αλλάξει στάση σε σχέση με την αδιαλλαξία που έδειξε στο Κραν Μοντανά και δείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση, ανταποκρινόμενη στο Πλαίσιο Γκουτέρες. Είμαστε έτοιμοι για ένα συμβιβασμό, αλλά συμβιβασμό για λύση που θα μπορεί να είναι αποδεκτή από το λαό και, κυρίως, που θα είναι λειτουργική και διαρκώς βιώσιμη», ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Πρόσθεσε ότι η λύση πρέπει να έχει ένα πολίτευμα που δεν θα είναι καταδικασμένο σε συνεχείς εμπλοκές, όπου θα μας οδηγούσε η αξίωση να υπάρχει τουρκοκυπριακή θετική ψήφος, δηλαδή τελικά «βέτο», για οποιαδήποτε απόφαση.

«Στο πλαίσιο της πολιτικής ισότητας μιας ομοσπονδίας, διασφαλίζεται η αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην εξουσία, αλλά αυτό δεν μπορεί να μεταφράζεται σε υπερπρονόμια και πλήρη έλεγχο», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Συνέχισε λέγοντας ότι είμαστε έτοιμοι για έναν έντιμο, λογικό και λειτουργικό συμβιβασμό, γιατί η Κύπρος μπορεί και πρέπει, μετά τη λύση να είναι, όπως χαρακτηριστικά το προσδιόρισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ένα «κανονικό κράτος», ένα κράτος χωρίς κηδεμονία ή και έλεγχο της Τουρκίας ως εγγυήτριας.

Ο κ. Προδρόμου συνέχισε λέγοντας ότι το 1974 μας έδειξε γιατί η συνταγή των «επεμβατικών δικαιωμάτων» είναι συνταγή ολέθρου και θανάτου, προσθέτοντας ότι είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία που θα κάνει την Κύπρο ένα ομόσπονδο, αλλά και πάλι κανονικό κράτος, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, ένα κράτος δικαίου που θα χαρακτηρίζεται από τις ευρωπαϊκές αρχές και τους κανόνες της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Με προβλήματα η πρεμιέρα ΓεΣΥ για τους πολίτες

«Ορθογραφία άρθρου...μεγάλη ντροπή!»
Ο Κριτικός  |  23:31

Επετειακό γραμματόσημο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη

«Τα όσα πρέσβευε ο Γλαύκος Κληρίδης! Ο ενταφιαστής των ιδεών Γκάλι και ίσως της πιο σοβαρής προσπάθειας ...»
Giannos  |  14:35

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Σοβαρότητα μηδέν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη η οποια φαίνεται ξέχασε πως έγινε η φονική έκρηξη στο ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Την άρση των απομονώσεων ζητά από τον ΟΗΕ ο Ακιντζί

«O κ. Ακιντζί ακόμη να αντιληφθεί ότι κανείς δεν τον λαμβάνει σοβαρά υπόψη. »
ΑΚΑ  |  09:35

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X