ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μ. Σαρρής στην «Κ»: Πώς το κούρεμα κατέστη η μόνη διέξοδος

Ο Μιχάλης Σαρρής αποκαλύπτει το παρασκήνιο του Γιούρογκρουπ, τι έγινε στη Ρωσία και τους λόγους παραίτησής του

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αν ήταν στο Γιούρογκρουπ οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων και έβλεπαν τι γινόταν, ενδεχομένως να αντιμετώπιζαν διαφορετικά την κατάσταση από το να λάβουν την απόφαση για εκείνο το «ηρωικό όχι» λέει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο Μιχάλης Σαρρής, αποκαλύπτοντας όλο το παρασκήνιο της δύσκολης περιόδου του κουρέματος. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως θα μπορούσαμε να προσφύγουμε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για βοήθεια με ένα πιο ήπιο πρόγραμμα χωρίς κούρεμα καταθέσεων, αν ζητούσαμε βοήθεια τον Μάιο του 2011. Εξηγεί τι έκανε στη Ρωσία κατά τις κρίσιμες εκείνες περιόδους, μιλάει για την επίσκεψη της κυβέρνησης στον ηγούμενο Εφραίμ και τους λόγους που οδήγησαν στην παραίτησή του.

–Στο Γιούρογκρουπ εκείνου του Μάρτη, είχαμε πάει προετοιμασμένοι για το σενάριο του κουρέματος; Είχαμε σχετικό πλάνο αντιπρότασης;

–Στα τέλη του 2012 και στις αρχές του 2013, υπήρχαν σχετικές φήμες, ανεπίσημες τοποθετήσεις και δημοσιεύματα για πιθανό κούρεμα καταθέσεων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τόνισε από νωρίς ότι οι δύο μεγάλες τράπεζες είχαν άμεση ανάγκη κεφαλαίων για να καταστούν βιώσιμες και ότι ο κρατικός δανεισμός για αυτά τα κεφάλαια θα σήμαινε ότι το δημόσιο χρέος που ήταν ήδη πολύ ψηλό δεν θα ήταν πλέον βιώσιμο. Αρκεί να σας πω ότι το χρέος μας το 2008 –όταν δηλαδή έφυγα από υπουργός Οικονομικών– ήταν 42%. Μέχρι την ώρα της κρίσης έφτασε στο 85%. Στο μεταξύ οι τράπεζες δημιούργησαν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Αν όμως το χρέος μας παρέμενε στο ποσοστό του 2008, ίσως να μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση διαφορετικά.

Διαβάστε τη συνέντευξη στην Μαρίνα Οικονομίδου στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση