ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μαλάς: Ανέπτυξε τις θέσεις του για οικονομία και Κυπριακό σε ομογενείς στο Λονδίνο

Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι η διαχείριση της κρίσης το 2013 έχει κάνει χειρότερη την κοινωνική κατάσταση στην Κύπρο

ΚΥΠΕ

Τις θέσεις του για την οικονομία και το Κυπριακό ανέπτυξε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, σε ομιλία του προς τους ομογενείς του Λονδίνου, στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο, το βράδυ της Δευτέρας.

«Οι εκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία να προβληματιστούμε με καθαρό μυαλό και με πολιτικά τεκμηριωμένες θέσεις που θα δίνουν ελπίδα και όχι φοβία, είτε αυτό αφορά τη διαχείριση της οικονομίας είτε του Κυπριακού», είπε ο κ. Μαλάς.

Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι η διαχείριση της κρίσης το 2013 έχει κάνει χειρότερη την κοινωνική κατάσταση στην Κύπρο. «Βγαίνουμε σιγά-σιγά από την κρίση, αλλά με πάρα πολλές βαθιές πληγές που μαστίζουν την κυπριακή οικονομία και κοινωνία. Ο κίνδυνος να φτωχοποιηθεί ένας πολίτης έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 4-5 χρόνια. Για να αγγίξει όλη την κοινωνία η πρόοδος πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές που θα προστατεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού», σημείωσε ο κ. Μαλάς.

Επισημαίνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εθνική οικονομία, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα πολύ υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, τα προβλήματα της νέας γενιάς, τον «εργασιακό μεσαίωνα» που επικρατεί στην Κύπρο και την ανάγκη λειτουργίας του ΓΕΣΥ. Σημείωσε επίσης ότι απαιτείται επανασχεδιασμός της οικονομίας και του μοντέλου ανάπτυξης με «εξωστρέφεια, επιστημοσύνη, σχεδιασμό και όχι αυτοσχεδιασμό».

Ως προς συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα που προτίθεται να λάβει εφόσον εκλεγεί, ανέφερε, μεταξύ άλλω,ν τη θέσπιση κατώτατου μισθού, τη στήριξη της υπαίθρου, το πρόγραμμα ύψους 80 εκ. ευρώ για την αξιοποίηση των νέων επιστημόνων, τη σταδιακή αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων και την εκπαίδευση για τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Στρέφοντας την προσοχή του στο εθνικό ζήτημα ο κ. Μαλάς προειδοποίησε ότι σε αντίθεση με όσα πιστεύουν κάποιοι «δεν έχουμε την ευχέρεια παράτασης του χρόνου χωρίς να αλλάζουν τα δεδομένα».

Όπως είπε, το συμφέρον της Κύπρου είναι η επανένωση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, για να επιχειρηματολογήσει στη συνέχεια υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο κ. Μαλάς τόνισε ότι στη λύση που επιδιώκει «δεν έχουν ρόλο ούτε οι εγγυήσεις ούτε τα ξένα στρατεύματα». Όπως συμπλήρωσε, αυτή η θέση είναι «ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη», όπως και η συμπερίληψη της Μόρφου στις περιοχές που θα επιστραφούν.

Ερωτηθείς από το ακροατήριο, σημείωσε ότι αν τεθεί ένα δίλημμα για επίτευξη ή όχι συμφωνίας με όρο την παραμονή μικρού αγήματος Τούρκων και Ελλήνων στρατιωτών, «όχι στη βάση των Συνθηκών Συμμαχίας και Εγγυήσεων, αλλά στη βάση του Συμφώνου Φιλίας» που πρότεινε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς, ο ίδιος θα ήταν πρόθυμος «να το συζητήσουμε, υπό τον όρο ότι θα πρόκειται για προσωρινή ρύθμιση, ας πούμε για δέκα χρόνια, δηλαδή με μία λεγόμενη sunset clause». Όπως συμπλήρωσε, «χρειάζεται μία μεταβατική περίοδος αποκατάστασης της εμπιστοσύνης» και ενώ κατανοεί τις ανησυχίες, πρέπει να γίνουν κατανοητές και οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων.

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην κεντρική διοίκηση, σχολίασε ότι υπάρχουν τρόποι για συμφωνημένη λύση, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.

Ο κ. Μαλάς είχε νωρίτερα τη Δευτέρα γεύμα εργασίας με βουλευτές του Εργατικού Κόμματος και συνάντηση με τον ηγέτη του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. Στη συνέχεια έγινε δεκτός στο Foreign Office από την επικεφαλής του Τμήματος Ανατολικής Μεσογείου. Το Σάββατο παρέστη στη χοροεσπερίδα του ΑΚΕΛ Βρετανίας. Οι προγραμματισμένες για την Κυριακή ομιλίες του στις κοινότητες του Μπέρμιγχαμ και του Μάντσεστερ ματαιώθηκαν λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση